Çığ gibi yayılıyor: Telefonunu veren de var, fal bakan da...

Sosyal medyada son zamanlarda yaşanan çekiliş çılgınlığı hat safhaya ulaştı. Önüne gelen yasal boşluktan yararlanarak her aklına geleni sosyal medya hesapları üzerinden belli bir taleple vermeyi taahhüt ediyor. Ancak bahse konu çekilişin yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa bile gerçekten kazanan kişiye ödül verilip verilmediği ise bilinmiyor. Hal böyle olunca iş hesaptaki paranın küsuratına kadar gidiyor.

Çığ gibi yayılıyor: Telefonunu veren de var, fal bakan da...
Çığ gibi yayılıyor: Telefonunu veren de var, fal bakan da...
GİRİŞ 13.02.2019 09:27 GÜNCELLEME 13.02.2019 09:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bir zamanlar müşteri çekmek için mağaza ve AVM girişlerine asılan çekiliş ilanları şimdilerde milyonlarca kişinin gün içerisinde dolaştığı sosyal medya mecralarına da taşındı.

 

 

Şahsi hesaplarındaki takipçi sayısını arttırmak için her gün yüzlerce kişi kitap, CD, forma, telefon, çanta, konser bileti hatta kripto para gibi bir birinden ilginç onlarca ürün ve hizmeti kendilerini takip edenler arasında yapılacak çekilişle vermeyi taahhüt ediyor. İş öyle bir noktaya ulaşmış durumda ki evde kullanılmayan ya da az kullanılmış enteresan eşyalar da çekilişlere konu olabiliyor.

TELEFONUNU VEREN DE VAR, PARFÜMÜNÜ VEREN DE...

 

 

Bir kullanıcı yeni telefon aldığı için eski telefonunu çekilişle vereceğini belirtirken, bir başka kullanıcı ise oynamaktan sıkıldığı oyun konsolunu, bir başkası ise kokusunun kendisine göre olmadığını belirttiği parfümünü çekilişle vereceğine ilişkin paylaşımda bulunuyor. Çekilişler sadece ürünle de sınırlı olmuyor. Sucuk, pastırma gibi gıda ürünlerinin yanı sıra fal, diyet ve finansal danışmanlık gibi hizmetler de sosyal medyanın çekiliş konuları arasında yer alıyor.

HESABINDAKİ PARANIN KÜSURATINI VERİYOR

Çekilişlerde alışılmışın dışında enteresan hediyeler de bulunuyor. Bir kullanıcı sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı internet bankacılığı hesabının görseli ile hesabındaki 103 bin 953 TL’lik paranın küsuratını vereceğini yazarak çekiliş başlatıyor. Katılım için ise öğrenci, takip ve retweet şartı koyuyor. Bitiş için belirttiği tarihte ise katılımı az bularak süreyi 500 retweete kadar uzattığını belirtiyor.

İSTEK YAZIYORLAR

Sosyal medyadaki çekiliş çılgınlığı çok sayıdaki kullanıcının da özellikle takip ettiği konular arasında yer alıyor. Farklı ihtiyaçlarını bu yolla elde etmek isteyen kişiler çekilişleri kollayıp neredeyse hepsine katılıyor. Bazı kullanıcılar ise mevcut hediyelerin yanı sıra verilmesini istedikleri ürün ve hizmetleri yazarak istekte dahi bulunuyor.

AMAÇ TAKİPÇİ ARTTIRMAK

Çekilişler sosyal medyadaki takipçi sayılarını arttırmak için yapılırken katılacaklardan profil hesabını takip ederek, retweet etmelerinin yanı sıra yorum kısmına da en az 3 arkadaşını etiketlemeleri isteniyor. Bu şekilde hedef hesaplardaki takipçi sayıları arttırılırken sayfanın etkileşimi de yükseltilmiş olunuyor.

SUİSTİMAL EDİLİYOR

Ancak sosyal medyada çığ gibi yayılan bu furya üzerinden ciddi suistimaller de yaşanıyor. Rastgele başlatılan ve bitirilen çekilişlerde çoğu ürünün kazananlara teslim edilmediği ifade edilirken, gözler önünde yapılmamasından kaynaklı kazanan isimlerin güvenilirliği de tartışma konusu oluyor.

YÖNETMELİKTEKİ BOŞLUKTAN FAYDALANIYORLAR

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Milli Piyango İdaresi'nden bir yetkili ise; çekilişlerde üst mercinin kendileri olduğunu ve bu uygulamanın belli bir prosedüre ve teminata dayandırılarak izin yoluyla gerçekleştiğinin altını çiziyor. Aksi yönde bir durumda ise çekilişleri durdurabilme yetkileri olduğunu kaydeden yetkili, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan çekilişlere ilişkin ise bir detaya dikkat çekiyor.

ŞİKAYET OLURSA İNCELEME BAŞLATILIYOR

Yönetmelikte bazı durumlar için istisnaların olduğunu dile getiren MİP yetkilisi, bahse konu çekilişlerin ise bu istisnadan yararlanarak yapıldığını ifade ediyor. Yetkili isim bu tarz çekilişlerle ilgili kendilerine gelen şikayetleri ise değerlendirerek inceleme başlatabildiklerini de vurguluyor.

İTİMAT ETMEYİN!

Tüketici Birlikleri ise sosyal medyada kurumsal firmalara ait olmayanlar dışında hiçbir çekilişe itimat edilmemesi konusunda uyarıyor. Bazı çekilişlerde linklere tıklanıldığında açılan sayfalarda özel bilgilerin de talep edildiğine dikkati çeken Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, işin bu tarafının perde arkasında ise farklı bir dolandırıcılık olayının yattığını belirtiyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 1
  • Numan 5 yıl önce Şikayet Et
    Boyle sahtekarlara prim vermeyin.. dikkatli ve uyanik olmak lazim.. cunku millette ALLAH CC korkusu kalmadi.. kazancinin helal mi haram mi oldugunu dusunmeden her yola basvuruyorlar...
    Cevapla