Türkiye'ye giriş yaptılar! İşte fiyatı...

Soğandaki yüzde 184'lük artışın ardından alınan ithalat kararı kapsamında İran'dan beklenen soğan yüklü TIR'lar Türkiye'ye giriş yapmaya başladı. Van'dan Türkiye'nin çeşitli kentlerine gönderilen İthal soğanlar 4 liradan tezgahlardaki yerini aldı.

Türkiye'ye giriş yaptılar! İşte fiyatı...
Türkiye'ye giriş yaptılar! İşte fiyatı...
GİRİŞ 12.02.2019 11:13 GÜNCELLEME 12.02.2019 12:12
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Kuru soğan fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla 2018'de yüzde 184 ile fiyatı en çok artan ürün olan kuru soğana ithalat yolu açıldı.

 

 

İthalat Rejimine Ek Karar ile kuru soğanda gümrük vergisi 28 Şubat'a kadar sıfırlandı. Kararın ardından Van'ın İran'a açılan Kapıköy Gümrük Kapısı'ndan ithal soğanlar da girmeye başladı.

Yaklaşık 10 gündür ithal soğanların geldiğini belirten işçiler, günlük 3-4 TIR'ın sınırdan geçiş yaptığını söyledi. Her TIR'ın ortalama 22-23 ton aldığını belirtilirken, gelen ithal soğanlar Van'a giriş yaptıktan sonra Türkiye'nin diğer kentlerine gönderiliyor.

 

 

TOPTAN SATIŞ FİYATI 3 LİRA

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner, İran'dan kuru soğan ithalatının 10 gündür devam ettiğini söyleyerek, "Şu anda İran'dan yoğun bir şekilde kuru soğan ithal ediyoruz. Belli bir süresi var. 28 Şubat son tarih ama bu süre uzatılabilir. Bizim aldığımız bilgiye göre soğanın toptan satış fiyatları 3 lira civarında" dedi.

İTHAL SOĞANA RAĞBET AZ

Öte yandan İran'dan gelen ithal soğanlara Van'da rağbet oldukça az. Manavlar gelen kuru soğanların çok kalitesiz olduğunu belirterek, "Çünkü İran soğanlarında fire çok. Bir torba soğanın çoğunu bozuk veya yumuşamış olduğu için eliyoruz. Bizim yerli soğanlar daha iyi ve kaliteli. Belki bekleme süreleri olduğu için bu sorunlar yaşanıyor" diye konuştu.

YORUMLAR 48
  • emekçi 5 yıl önce Şikayet Et
    ellerinde kalır,soğan şuan 2 tl.
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Tarlada 90kurus ise İran'dan getirip tezgaha koydugunuz. Soğan neden 4kat pahalli
    Cevapla
  • akıncı 5 yıl önce Şikayet Et
    irandan gelen ürünler direkt üreticiden alınmıyor ki arada bir sürü komisyon ücretler olduğu düşünülemiyor mu..
    Cevapla
  • MEHMET 5 yıl önce Şikayet Et
    yazmışsınız ıthal soğan 4 tl türkiyedede 4 tl dir ne değişti yani?
    Cevapla
  • ömer klc 5 yıl önce Şikayet Et
    çok yazik cokk ah ulkem ah
    Cevapla
  • kürşat 5 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş burada ne çok soğan tüketen varmış.Sanırsın üç öğün soğan yiyor tövbe tövbe.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle