Kaza tutanağı nasıl doldurulur? Boş kaza tespit tutanağı örneği...

Kaza tespit tutanağı, sadece maddi hasarlı trafik kazalarında, olayı kayıt altına alabilmek için kaza yapan kişiler arasında anlaşılarak düzenlenen tutanaktır. Kaza tespit tutanağı polise ve sigorta şirketlerine ihtiyaç duymadan düzenlenir. Peki kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Kaza tespit tutanağı boş örneği ve merak edilenler haberimizde…

Kaza tutanağı nasıl doldurulur? Boş kaza tespit tutanağı örneği...
Kaza tutanağı nasıl doldurulur? Boş kaza tespit tutanağı örneği...
GİRİŞ 25.02.2019 09:06 GÜNCELLEME 25.02.2019 09:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Trafik kaza tespit tutanağı, her sürücünün aracında muhakkak bulundurması gereken önemli bir belgedir. Aracınızla maddi hasara neden olan bir kazaya karıştığınızda, trafik polisine ihtiyaç duymadan karşınızdaki sürücü ile anlaşarak kaza tespit tutanağını doldurabilirsiniz. Eskiden kaza tespit tutanakları trafik polisleri tarafından tutulurken, 2008 yılından beri maddi hasarlı trafik kazalarında tutanağın sürücüler tarafından tutulması yeterli oluyor. Böylece trafikteki beklemeler ve zaman kayıpları azalıyor. Kağıda basılı formlarla düzenlenen kaza tespit tutanakları, Nisan 2008’den bu yana akıllı telefonlardan da doldurulabiliyor. Bu sayede kazaya karışanlar, tutanağı online olarak da takip edilebiliyor. Sigorta işlemleri açısından oldukça önemli olan kaza tespit tutanağının, maddi hasarlı trafik kazası durumunda, kazaya karışan taraflarca hazırlanması zorunludur. Kaza tespit tutanağı karşılıklı olarak doldurulmazsa, haklı taraf olsanız dahi sigorta şirketi aracınızın onarımı yapmayacaktır. Peki kaza tespit tutanağı doldurulur? Kaza tespit tutanağı nereden alınır? İşte kaza tespit tutanağı örnekleri…

 

Kaza tespit Tutanağı

KAZA TESPİT TUTANAĞI NASIL DOLDURULUR?

 

- 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi, saati ve yeri yazılır.

- 3 numaralı alana varsa görgü tanıklarının iletişim bilgileri yazılır.

- 4, 5 ve 6 numaralı alanları iki taraf da kendi sürücü bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri ile ayrı ayrı doldurur.

- 7 numaralı alandaki kutucuklardan uygun olanların yanına (x) konur. (Bu alanı doldurmak zorunlu değildir ancak sigorta şirketlerinin kazayı kısa sürede değerlendirmesi için önemlidir.)

- 8 numaralı alan kaza yapan araçlardan biri yabancı plakalı ve yeşil kart belgesine sahipse doldurulmalıdır.

- 9 numaralı alanda aracın ilk darbe aldığı yer işaretlenir.

- 10 numaralı alana çarpışma yerinin ve anının taslağı çizilir, cadde ve sokak ismi belirtilir, aracın gittiği yön işaretlenir ve yol çizgileri çizilir. Araçlar A ve B olarak işaretlenir.

- 11 numaralı alana sürücülerin kazayla ilgili görüşleri yazılır.

- 12 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersiz sayılır.

Kaza Tespit Tutanağı Örneği

*Kaza tespit tutanağı hazırlanırken, kaza yapan kişiler tutanakta istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde ve 2 nüsha halinde doldurur ve imzalar. Kazayı farklı açılardan, araçları kıpırdatmadan fotoğraflamak da faydalı olur.
İkiden fazla araç kaza yaparsa birden fazla tutanak kullanılabilir. Her iki tutanak aynı şekilde doldurulur ve imzalanır. Eğer tek "Trafik Kaza Tespit Tutanağı" varsa fotokopi çekilir ve iki tutanak da imzalanır.

BOŞ KAZA TESPİT TUTANAĞI ÖRNEĞİ

Boş kaza tespit tutanağı

KAZA TESPİT TUTANAĞINDA İSTENİLEN BELGELER NELER?

Trafik kazalarının tarafları, karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi veya kendi araçlarının kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine kaza tutanağında istenen belgeler ile başvurmaları gerekmektedir:

- Poliçe fotokopisi,

- Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı,

- Varsa kaza yerine çekilmiş fotoğraflar,

- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi.

KAZA TESPİT TUTANAĞININ DOLDURULMAMASI GEREKEN DURUMLAR

Aşağıdaki durumlarda maddi hasarlı kaza tespit tutanağı doldurulmaz.

-  Sürücü, belgesiz motorlu araç veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanıyorsa,

- Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,

- Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,

- Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,

- Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,

- Trafik kazasında sadece üçüncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,

- Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, (Yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş Yeşilkart-Green Card belgesi de trafik sigortası yerine geçmektedir)

- Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.

Trafik kazası sonrasında yukarıdaki nedenlerle Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı dolduramadığınız durumlarda yapmanız gerekenler ise aşağıdaki gibidir:

-  Kaza yerinde aracın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramalı, kaza zaptı tutturmalı ve alkol raporu almalısınız.

- Kaza yeri jandarma sınırları içindeyse en yakın jandarma karakoluna haber vererek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız.

- Kazaya başka bir araç da karışmış ise o araca ait trafik poliçesinin fotokopisini ve sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız.

- Araç çalışmıyorsa ve kasko poliçenizin asistans hizmeti varsa çekici için asistans şirketini aramalısınız.

- Mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir. Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın veya kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.

- Kaza zaptı işleminden sonra aracı, anlaşmalı veya yetkili bir servise çektirmelisiniz. Hasar ihbarını yapabilmek için aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekir.

 

MOBİL KAZA TESPİT TUTANAĞI NASIL DOLDURULUR?

Sigorta Bilgi ve Göze​tim Merkezi (SBM) tarafından geliştirilen “Mobil Kaza Tutana​ğı” uygulamasıyla artık sürücüler, araçlarında güncel kaza formu ve kalem taşımasına gerek kalmıyor. Kaza tespit tutanağını düzenlemek için taraflardan birinde kaza anında sadece bir akıllı telefon bulunması yeterli. Dünyada ilk defa Türkiye'de hayata geçirilen mobil kaza tutanağı ile tutanak doldurma işlemi hızlı ve kolay bir şekilde yapılabiliyor.

Aracın şasi numarası, markası, modeli, model yılı vb. tüm ayrıntıları doldurmanıza gerek kalmadan sigorta poliçe bilgilerine ulaşıldığı anda araç bilgileri otomatik olarak dolduruluyor. Poliçeye ulaşabilmek için; plaka ve ruhsat sahibinin kimlik numarası ile sorgulama yaparak veya sigorta poliçesindeki kare kodu okutarak hızlı bir şekilde kaza tutanağı oluşturulabiliyor. Kaza ortamının durumunu aktarmak için video çekimi özelliği kullanılabiliyor.

Daha az bilgi girilerek kolayca hazırlanan mobil kaza tutanağı, anında sigorta şirketlerine iletilerek zaman kaybının önüne geçiliyor. Bu sayede kazalara ilişkin alınacak kararların sonuçlanma süresi de kısalıyor.

YORUMLAR 1
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Taraflar kavgaya meyilli ve kaza şemasında anlaşamıyorsa ne olacak? Bunu da yazaydınız
    Cevapla