Bakan Varank açıkladı! Yüzde 64 arttı...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "KOSGEB'in desteklediği firmalar faaliyet karlarını yüzde 64 artırdı" dedi.

Bakan Varank açıkladı! Yüzde 64 arttı...
Bakan Varank açıkladı! Yüzde 64 arttı...
GİRİŞ 11.02.2019 13:50 GÜNCELLEME 11.02.2019 13:50

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Tasarım Danışma Konseyi 18. Toplantısına katıldı. Programda bir konuşma yapan Bakan Varank, “Tasarım, yüksek teknolojili ürünlerden otomotive, ev eşyasından tekstile kadar her alanda yoğun şekilde kullanılan stratejik bir araç. Rekabet avantajı sağlamada ürünlerin teknolojik ve fonksiyonel özelliklerinin yanı sıra, tasarımlarının kalitesi de önemli bir rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Yapılan analizler tasarım ve karlılık arasındaki ilişkinin doğru orantılı olduğunu ortaya koyuyor”

Tasarımın yoğun sektörlerin istihdamına ve milli gelire ciddi oranda katkı sağladığını belirten Varank, “Hızlı tüketim çağındayız. Ürünlerin yaşam döngüsündeki kısılma, firmaları kısa zaman dilimlerinde daha fazla Ar-Ge'ye tasarım yoluyla yenilik yapmaya sevk ediyor. Tasarım yoluyla yenilik yapmak Ar-Ge'ye kıyasla daha düşük maliyetli bir süreç. Yapılan analizler tasarım ve karlılık arasındaki ilişkininin doğru orantılı olduğunu ortaya koyuyor. Tasarımlı yatırım yapan şirketle yapmayanlara oranla daha yüksek ticari başarı gösteriyor. Tasarım yoğun sektörlerin istihdama ve milli gelire ciddi oranda katkı sağladığını hep birlikte görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyor”

Varank, Türk tasarımının ulusal ve uluslararası görünürlüğünü ve bilinirliğini artırırken, aynı zamanda Türkiye'nin tasarıma ilişkin veri kapasitesini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüteceklerini açıkladı. Özgün tasarımlar markaları güçlendirip geçen sene yürürlüğe giren Tasarım Stratejisi ve Eylem Planı vizyonunu, Türk tasarımın küresel bir markası şeklinde belirlediklerini kaydeden Varank, şöyle devam etti:

“KOSGEB aracılığıyla tasarım destekleri veriyoruz. Bu destekten faydalanan firmalar yararlanmayan firmalara göre yurt içi satışlarını yüzde 48, Ar-Ge harcamalarını yüzde 30, çalışan sayılarını yüzde 10 ve faaliyet karlarını yüzde 64 daha fazla artırdı. Türkiye yıllık 42 bine ulaşan tasarım başvuru sayısıyla dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyor. uluslararası yarışmalarda göğsümüzü kabartan başarılara da şahitlik ediyoruz. Apple’ın tasarım, inovasyon ve teknoloji alanında mükemmelliği ifade eden tasarım ödülünü 21. yılında ilk kez bir Türk şirketi kazandı. ODTÜ endüstri ürünleri tasarımı bölümü geçtiğimiz sene Avrupa ve Amerika’nın en iyi 5. tasarım okulu seçildi. Bu başarılar ülkemizin tasarım alanındaki dinamizmini göstermesi açısından umut vaad ediyor. Tasarım bilincinin üretim,n her aşamasına yaymak istiyoruz. Özellikle küçük işletmelerin nitelikli ürüne ulaşmada ve ürünü geliştirme konularında yaşadığı sıkıntı ve ihtiyaçların farkındayız. Bu ihtiyaca yönelik geliştirdiğimiz tasarım merkezlerimizin sayısı hızla artıyor. Mevcut durumda 321 tasarım merkezi faaliyetlerini sürdürüyor. Özgün tasarımlar markaları güçlendirip geçen sene yürürlüğe giren Tasarım Stratejisi ve Eylem Planımızın vizyonunu, Türk tasarımın küresel bir markası şeklinde belirledik. Uygulamaya koyacağımız eylemlerle kamu ve özel sektörün tasarım, yönetim, üretim ve kullanım kapasitesini geliştireceğiz. Türk tasarımının ulusal ve uluslararası görünürlüğünü ve bilinirliğini artırırken aynı zamanda ülkemizin tasarıma ilişkin veri kapasitesini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüteceğiz.”

“Tasarımcılarımızın kendilerini geliştirmelerini önemsiyoruz”

 “Hayatın her alanında çok hızlı teknolojik dönüşüme tanıklık ediyoruz” diyen Varank, “Yeni teknolojiler tasarımcılara önemli katkılar sağlıyor. Tasarımcılarımızın önümüzdeki yıllarda kodlama, veri analizi, yapay zeka gibi alanlarda kendilerini geliştirmelerini önemsiyoruz. Dijital teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda bir atılım sürecinin eşiğindeyiz” dedi.

 “Akıllı şehirlerle yeni ufuklar açacağız”

Varank, kentsel tasarım üzerinde önemle durduklarına dikkat çekerek, “Bina bazlı kentsel dönüşümle yetinmeyip, alan bazlı kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Bölgenin ve vatandaşlarımın ihtiyaçlarını gözeterek fiziki dönüşümü kültürel, ekonomik ve sosyal dönüşüme birlikte tasarlayacak ve yepyeni bir şehircilik hamlesi başlatacağız. Teknolojinin imkanlarını şehirlerimizde en iyi şekilde kullanacak, akıllı şehirlerle yeni ufuklar açacağız. Milli teknolojileri ve çözümleri teşvik ederek vatandaşımızın emrine sunacağız” açıklamasında bulundu.

“Seçilecek özel yetenekli öğrencilere 3 yıl eğitim"

Varank, 81 ilde yapılacak olan dene yap atölyelerinde ilk 12 il için yapılacak seçmelere 83 bin 905 öğrencinin başvurduğuna değinerek, “Yeni nesillerin geleceğin teknolojilerini geliştirme ve üretme süreçlerine katılımı temel önceliklerimiz arasında. Bu amaçla 81 ilde dene yap teknoloji atölyeleri kuracağımızı ilan etmiştik. İlk 12 il için yapılacak seçmelere beklentilerimizin çok üzerinde 83 bin 905 öğrencimiz sınav kaydı yaparak başvurdu. Seçilecek özel yetenekli öğrencilerin 3 yıl boyunca alacakları teknoloji eğitimlerinin ilk adımı, üretim ve tasarım eğitimi olacak. Tasarım odaklı düşünmenin teknoloji üretimine katacağı değeri henüz 11 yaşındaki öğrencilerimize fark ettirmemiz, geleceğin mimar Sinan'larını, mimar Kemaleddin'lerini yetiştirmek açısında çok anlamlı” değerlendirmelerinde bulundu.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan ise, “Tasarım konseyi, Türkiye'de tasarıma ilişkin politika ve stratejilerin belirlenmesi ve bunların uygulanması sürecinde ilgili kurum ve kuruluşların eşgüdüm içinde çalışmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Türk Patent ülkemizde patent ve markanın yanı sıra, tasarımlara ilişkin başvuru ve tescil faaliyetlerini belirten tek yetkili kamu kurumudur. Türk Patent ve Marka Kurumu olarak tasarım konseyine üye olmanın yanında, konseyin sekreterya faaliyetlerini de yürütüyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Varank, Tasarım Konseyi 2018 Onur Ödülüne layık görülen Prof. Önder Küçükerman'a ödülünü takdim etti. Küçükerman, “Bu ödülü bana vererek mesleğimi, beni, öğrencilerimi ve meslektaşlarımı onurlandırdınız” dedi.

KAYNAK: İHA