75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine tam destek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından belirlenen 75 milyar dolar ticaret hacmi hedefi Türk ve Amerikan iş insanları tarafından memnuniyetle karşılandı.

75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine tam destek
75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine tam destek
GİRİŞ 09.02.2019 16:31 GÜNCELLEME 09.02.2019 16:31
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye-ABD  İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ve ABD-Türk Konseyi (ATC) Başkanı  General James Logan Jones, 14-16 Nisan 2019 tarihlerinde Washington’da  gerçekleştirilecek 37’nci ATC-TAİK Ortak Yıllık Konferansı öncesinde 52 kişilik  Amerikan iş insanı heyeti ve Ankara temasları kapsamında açıklamalarda bulundu.

DEİK'in Türkiye-ABD İş Konseyinin (TAİK) karşı kanat kuruluşu Amerikan  Türk Konseyi (ATC) Başkanı General James Jones başkanlığında, 4-8 Şubat'ta  Ankara, İstanbul ve Eskişehir’i kapsayacak şekilde 2 farklı heyet ziyareti  gerçekleştirildi. Söz konusu heyet Ankara’da resmi temaslarda bulunarak, iki ülke  ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulundu.  Gündemi hayli yoğun olan ziyaret esnasında, ekonomik ilişkilerimize koyulan 75  milyar dolar ticaret hacmi hedefine ek olarak, Başkan Trump’ın Suriye’den çekilme  kararı ve iki ülkeyi ilgilendiren birçok alanda görüşmeler gerçekleştirildi.

ATC Başkanı Jones ve TAİK Başkanı Yalçındağ, iki başkan tarafından  konulan 75 milyar dolarticaret hedefini bir görev olarak aldıklarını ve bu  konuda çalışmalara derhal başlayacaklarını aktardı. Bu hedefi yakalamakta önemli  yer tutan olası bir ticaret anlaşması için altyapı çalışmalarının ve iki ülke  arasındaki diyaloğun hızlıca başlaması gerektiğinin altı çizildi.

TAİK VE ATC ARKA KAPI DİPLOMASİSİ İLE SORUNLARI ÇÖZECEK

Açıklamada görüşlerine yer verilen DEİK Başkanı Nail Olpak, koyulan  hedef doğrultusunda ticaret anlaşmasına ek olarak hem Türk hem Amerikan iş  dünyasının daha da fazla çalışarak, ikili ekonomik ilişkileri istenilen  seviyelere yükseltecek projeler üretmesinin önemine değindi. Olpak, ATC ve  TAİK’in iş birliklerini daha proje odaklı bir noktaya taşıyarak, arka kapı  diplomasisiyle sorunları çözen ve proaktif adımlar atan ortaklar olacağına  inandığını belirtti.

ATC liderliğinde gerçekleştirilen söz konusu heyet ziyaretinde, ATC  Başkanı Jones, TOBBBaşkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Başkanı Nail Olpak, TAİK  Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın yanı sıra Amerikan Türk Konseyi Başkan Yardımcısı  Tamer Saka ve Amerikan Ticaret Odası, Türkiye ve Orta Doğu’dan Sorumlu Kıdemli  Başkan Yardımcısı Khush Choksky de hazır bulundu. Heyette Amazon, Apple, Cargill,  Citibank, Dow, Facebook, GE, Microsoft, IBM gibi dev firmalar yer aldı.

TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise Türkiye-ABD ekonomik ve ticari  ilişkileri açısından Ankara’da yoğun bir hafta geçirildiğini belirterek, yıllık  konferans öncesinde çok yararlı temaslar gerçekleştirdiklerini belirtti.  Yalçındağ, TAİK karşı kanat kuruluşu olan ATC’nin güçlü bir kadroyla Türkiye'yi  ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti aktardı.

Heyet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM  Başkanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye  Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar  Pekcan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar  Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile  görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan heyet üyelerini 7 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

ATC Başkanı Jones, görüşmede, TAİK ile ATC ortaklığını farklı bir  seviyeye taşımak istediğini belirterek, iki kurumun Türk-Amerikan ekonomik  ilişkileri konusunda iki devlet başkanına öneriler geliştiren bir platform olarak  hareket etme arzusunda olduğunu ifade etti.

Jones, ayrıca ilişkilerin çok fazla siyaset ve savunma sanayisine  odaklı kaldığını, bu nedenle biraz daha kültürel ilişkilere dönük etkinlikler  yapılmasını önerdi. Masada kültür, akademi ve sanatın da bulunması gerektiğini  belirten Jones, TAİK ile Tatlı Dil Forumu’na benzer bir etkinliği gerçekleştirme  arzusunda olduklarını da aktardı.

ATC Başkanı General James Logan Jones, ABD’nin farklı eyaletlerine de  tanıtım turları düzenlenmesinin önemine dikkati çekti. ABD’nin farklı  bölgelerinde, düzenli olarak yılda 4 farklı eyalete heyet ziyareti  gerçekleştirilmesi hedeflediklerini belirterek, Türkiye’ye de birçok heyet  ziyareti organize edebileceklerini ifade etti. TAİK Başkanı Yalçındağ da TAİK  altında 5 eyalet komitesi kurduklarını ve Türk iş dünyasını buralarda görev  almayı beklediğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • isa 5 yıl önce Şikayet Et
    75 milyar dolarlık ticarette bizim payımız ne kadar olacak ki taş çatlasa 20 yapabiliriz biz,
    Cevapla
  • Alper Tunç 5 yıl önce Şikayet Et
    Şuan için 9 milyar ihracatımız 12 milyar ithalatımız mevcut.amerilka ile. 75 milyara çıkıncada 30 a 45 olur.
    Cevapla