22. Avrasya Ekonomi Zirvesi başladı

Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "22. Avrasya Ekonomi Zirvesi" kapsamında "Teknolojinin Gelişimi ve İnsanlığı Bekleyen Gelecek" başlıklı oturum gerçekleştirildi. Zirvede konuşan Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov, "Azerbaycan'ın enerji potansiyelinin değerlendirilmesi için kardeş ülke Türkiye ile beraber çalışmaya hazırız. Türkiye'nin bizim enerji planlarımızda özel bir yeri vardır" dedi.

22. Avrasya Ekonomi Zirvesi başladı
22. Avrasya Ekonomi Zirvesi başladı
GİRİŞ 06.02.2019 17:26 GÜNCELLEME 06.02.2019 17:26

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Azerbaycan'ın enerji potansiyelinin tam olarak değerlendirilmesi için kardeş ülke Türkiye ile beraber çalışmaya hazır olduklarını belirterek, "Türkiye'nin bizim enerji planlarımızda özel bir yeri vardır. İlişkilerimizde dostluk ve kardeşlik anlayışı hakimdir" dedi.

Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "22. Avrasya Ekonomi Zirvesi" kapsamında "Teknolojinin Gelişimi ve İnsanlığı Bekleyen Gelecek" başlıklı oturum gerçekleştirildi.

Oturumda konuşan Şahbazov, enerji sektöründeki dijitalleşmeyi ele alan bir konuşma gerçekleştirdi.

Enerji sektöründe dijitalleşmenin büyük potansiyel barındırdığını dile getiren Şahbazov, endüstri 4.0 dönüşümü ve dijital dönüşüm söz konusu olduğunda sadece ekonomik faktörlerden bahsetmenin doğru olmadığını, petrol fiyatlarındaki dalgalanma gibi sorunların çözümü noktasında da dijitalleşmenin önem arz ettiğini söyledi.

Şahbazov, petrol piyasasındaki fiyatların ciddi şekilde dalgalandığını kaydederek, ABD'de kaya gazının üretiliyor ve diğer kaynakların ortaya çıkartılıyor olmasının petrolün alışılagelmiş değerini azalttığını anlattı.

Petrol arama ve üretiminde dijitalleşmenin getirdiği faydalardan bahseden Şahbazov, "Enerji sektöründe dijitalleşmenin hayata geçirilmesi petrol üretimini yüzde 7 artırıyor, operasyonel faaliyetleri yüzde 25 azaltıyor, değerlendirebilir kaynakların potansiyelini yüzde 35 artırıyor" diye konuştu.

Şahbazov, bölgenin enerji kavşağı haline gelen Azerbaycan'ın kendi gaz ve petrol potansiyelini değerlendirirken uluslararası enerji oyuncuları ile de gücünü birleştirdiğini aktardı.

Azerbaycan'ın petrol ve gaz rezervlerinden bahseden Şahbazov, dünyanın en büyük petrol sahalarından birkaçına sahip olduklarını, geçen yıllar içerisinde 1,5 milyar varillik petrol ihracatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Şahbazov, "Azerbaycan'ın enerji potansiyelinin tam olarak değerlendirilmesi için kardeş ülke Türkiye ile beraber çalışmaya hazırız. Türkiye'nin bizim enerji planlarımızda özel bir yeri vardır. İlişkilerimizde dostluk ve kardeşlik anlayışı hakimdir." dedi.

İki ülke arasındaki kardeşliğin altını çizen Şahbazov, sadece enerji sektöründe iş birliği yapmadıklarını karşılıklı güven ve dostluk anlayışıyla birçok alanda iş birliğine gittiklerini anlattı.

KAYNAK: AA