Milyonları ilgilendiriyor! O primlerin maaşa etkisi yok ama...

Milyonlarca kişi, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor. Bunların bir kısmı sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek, çok büyük kısmı ise kayıt dışı çalışıyor. Emekli işçinin ödediği primin emekli aylığına etkisinin olmaması kayıt dışı çalışmayı artırıyor. Ancak, özellikle tehlikeli işlerde çalışan emekli işçiler için SGDP iş kazası ve meslek hastalığında çok büyük bir avantaj oluşturuyor. SGDP’ne tabi emekli işçi iş kazası geçirirse, emekli aylığına ilave olarak ikinci bir maaş bağlatma avantajı elde eder

Milyonları ilgilendiriyor! O primlerin maaşa etkisi yok ama...
Milyonları ilgilendiriyor! O primlerin maaşa etkisi yok ama...
GİRİŞ 06.02.2019 08:37 GÜNCELLEME 06.02.2019 08:37
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Emeklilerin sayısı 12.6 milyon kişiye ulaşıyor. İstihdam edilen kişi sayısı 29 milyon dolayında. Türkiye kayıt dışı istihdamda çok büyük mesafe almasına karşın hala yüzde 34 dolayında seyrediyor. Çalışan her 3 kişiden 1’i sigortasız. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerde kayıt dışılık oranı çok daha fazla. Peki, emekli olduktan sonra da sigortalı çalışmanın avantajı var mı?

 

 

EMEKLİ İŞÇİNİN İKİ SEÇENEĞİ VAR

İşçi, memur veya esnaf statüsünde emekli aylığı bağlanmış bulunan kişiler emekli olduktan sonra esnaflığa devam ettiklerinde sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödemezler. Bunlardan 2008-2016 yılları arasında SGDP alındı ancak, 29 Şubat 2016’da bu uygulamaya son verildi. Emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya başlayanlar ise bazı istisnalar hariç olmak üzere emekli aylığı alamazlar.

 

 

İşçi, memur veya esnaf statüsünden emekli olanlar işçi (4/a) statüsünde çalışmaya devam ederlerse iki seçenekle karşı karşıyalar. Ya emekli aylığını kestirip tüm sigorta kollarına tabi olurlar, ya da emekli aylığını kestirmeden SGDP ödeyebilirler. 
Emekli aylığını kestirenlerin, çalıştıkları süre boyunca ödedikleri primler, daha sonra tekrar bağlanacak emekli aylıklarını yükseltir.

SGDP EMEKLİ AYLIĞINI ARTIRMAZ

Emekli aylığını kestirmeden çalışmaya devam edenlerin ödediği sosyal güvenlik destek primi emekli aylıklarını artırır mı? Bu, emekli işçilerin en çok merak ettiği bir soru. Hemen belirtelim, sosyal güvenlik destek priminin emekli aylığına hiçbir katkısı yok.

Emekli aylığına katkısı olmadığı için de emekli işçilerin çoğunluğu kayıt dışı olarak çalışıyor. Kayıt dışı çalıştırmak işverenin işine geliyor. Böylece, emekli işçinin maaşının yüzde 32’si oranında SGDP ödemekten kurtuluyor.

Oysa, her 360 gün SGDP ödeyerek çalışılan sürede beyan edilen kazancın hiç değilse yüzde 1’i oranında emekli aylığına artış yapılsa, kayıt dışılık büyük ölçüde azalır.

İŞ KAZASI DURUMUNDA İKİNCİ MAAŞ

Sosyal güvenlik destek priminin emekli aylığına faydası bulunmamakla birlikte, emekli işçi için sağladığı çok büyük bir avantaj pek bilinmiyor. SGDP ödeyerek çalışan emekliler herhangi bir iş kazası veya meslek hastalığında bir anlamda ikinci aylık bağlatabiliyor. İş kazası veya meslek hastalığı dolayısıyla yüzde 10’dan fazla işgücü kaybı olan emekli işçiye, iş göremezlik geliri bağlanır.

Örneğin, bin 500 lira emekli aylığı olan kişi, çalıştığı işyerinden 3 bin lira brüt maaş alıyor diyelim. Bu işçi meslekte kazanma gücünü yüzde 25 oranında yitirirse 525 lira iş göremezlik gelirine hak kazanır. İşgücü kaybı devam ettiği sürece, emekli aylığının yanı sıra her ay 525 TL’nin yarısı olan 262.50 TL iş göremezlik geliri alır. Meslekte kazanma gücü kaybı ne kadar yüksek ise iş göremezlik geliri de ona göre artar.

SGDP’nin, tehlikeli işlerde çalışan emekli işçiler için önemli bir avantaj sağladığı aşikâr. Ancak, tehlikesiz görünen ofis çalışanları bile işe gelip giderken işyeri servisinde kaza geçirdiğinde iş göremezlik gelirinden yararlanabilir.

2008’DEN SONRA İŞE GİRENLERİN DURUMU

SGDP ödemek suretiyle emekli aylığı kesilmeden çalışmaya devam etme hakkı, sadece 1 Ekim 2008 tarihinden önce işe girenlere tanınmış bir haktır. 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar emekli olduktan sonra çalışırlarsa emekli aylıkları kesilecek. Onların, emekli aylığı alarak çalışma hakları bulunmuyor. 2008’den sonra ilk defa çalışmaya başlayanların 65 yaşından önce emekli olmaları kolay kolay mümkün olmadığı için, 65 yaşından sonra isteseler de çalışmaya devam edemeyecekler.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 15
  • YASİN 5 yıl önce Şikayet Et
    bunları araştıracağınıza bu insanlar emekli plduktan sonra niye çalışıyor bunları araştırın
    Cevapla
  • İşci 5 yıl önce Şikayet Et
    Prim gününü dolduran .3500 tl nin altında maaş alıyorsa alacağı emekli çaliştığı her yıl için 30 tl düşüyor .o nedenle herkes sigortadız çalışıyor .bu ,devletin ayıbı tam tersi çalıştıkca maaşı artması lazımki millet sigortalı çalışmaya teşvik edilmesi lazım
    Cevapla
  • Maserati 5 yıl önce Şikayet Et
    Beni emekli edin diyen adam emekli olduktan sonra nasıl çalışır? Çalışabiliyorsa nasıl emekli olabiliyor? Şu andaki emeklilik sistemiyle bu ülke yine de batmıyorsa bravo...
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    bir firma 3500 tl adam çalıştırıyor ama asgeri ucretten gösterdiği zaman devlet yolsuzluk yaptı diye firmaya ceza kesiyor.ama kendisi memura çeşitli yerlerden para vererek 2000 maaşı 4000 çıkarıyor memur emekli olunca 2100 tl emekli aylığı almak zorunda kalıyor ama aynı maaşı alan ilk okul mezunu işci 3800 tl emekli aylığı alıyor.bu düzelmedikçe memurlarda emekli olmuyor sonuçta 60 yaşında ki ögretmen çocukları katlediyor bilgi veremiyor.memurda 60 yaşına kadar bekliyor.
    Cevapla
  • ASİLBEY_06_ÇUBUK 5 yıl önce Şikayet Et
    Sigorta Destek Primi ödeyen emeklinin maaş hesabında ödediği prim kriterine göre,ne kadar ödemişse o oranda çalışmayı bıraktıktan sonra emekli maaşına yansıması en makul olanı. Üstelik kayıt dışılığın düşmesine etkisi olur, emekli çalıştırmayı kabul etmeyen yerlerde işsizlere saha açılmış olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle