Tek tek anlattı! 50 kuruşluk limon nasıl 2,5 TL oluyor

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, "Antalya'da meydana gelen hortum felaketi belli noktalarda ciddi zararlara yol açtı ancak sebze-meyve fiyatlarını etkilemedi. Bu tür söylentilerle fiyat artışı yaratmak isteyen çıkarcılara itibar edilmemesi gerekiyor." dedi. Öte yandan Tavşan, bahçede 50 kuruş olan limonun markette nasıl 2,5 TL'ye çıktığını anlattı.

Tek tek anlattı! 50 kuruşluk limon nasıl 2,5 TL oluyor
Tek tek anlattı! 50 kuruşluk limon nasıl 2,5 TL oluyor
GİRİŞ 06.02.2019 07:41 GÜNCELLEME 06.02.2019 07:42
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Tavşan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni Hal Yasası'na ilişkin bazı konularda itirazlarının olduğunu ve bunları kanun koyuculara anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

 

 

İtiraz ettikleri konulardan birinin "hal komisyonculuğunun kaldırılması" olduğunu belirten Tavşan, "Komisyonculuğun kalkmaması küçük üretici açısından önemli. Bu komisyoncuların hepsi zaten iyi üretici ve onun bulunduğu bölgede üretim yapanların çoğu da eşi dostu. Kendi ürününün yanında eşinin dostunun ürünlerini toplayıp satıyor. Türkiye'de evinin arkasında, bahçesinde, seralarda üretim yapan çok fazla küçük üretici var. Hal komisyoncusu, bu ürünlerin pazarlanmasında etkin hareket ediyor." diye konuştu.

Karşı çıktıkları bir diğer hususun da hallerin özelleştirilmesi olduğuna dikkati çeken Tavşan, bu durumun sadece hallerin yüzde 51'inin kamuda, yüzde 49'unun özel sektörde olması şartıyla makul olabileceğini, tamamen özelleşmesi halinde yönetimde sıkıntıların ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

 

 

Tavşan, meyve ve sebze fiyatlarındaki artışa ilişkin ise şunları kaydetti: 

"Perakendeci maliyetleri çok arttı. 50 kuruşluk limonu Ankara Hali'nde 2 liraya satarsanız bu ancak maliyetini kurtarır. Alt alta koyun nakliyesi, yıkanması, işçiliği, bunlar bilinmeyen konular değil. 2 liraya alan perakendeci de bu limonu 3 liraya satsa o da para kazanamaz. Yani üreticiden son halkaya kadar kimse para kazanmamış oluyor. Son halkada bulunanların çok maliyeti bulunuyor. Yüzde 8 vergisi, kirası, enerji gideri, işçi maliyeti ve zayi olan ürünü var. Perakendeci ürünü yüzde 50'nin altında fiyatla satarsa zarar eder. Maliyetler 7 liralık üründe de 1 liralık üründe de hemen hemen aynı. Sadece depolanan ürünlerde maliyet artıyor. Hiçbir zaman 1 liralık ürünü böyle 5-6 liraya satıp veya 3 liralık ürünü 8-10 liraya satarak yüksek kar marjı elde etmek mümkün değil, varsa zaten devletin gerekeni anında yapması gerekiyor." 

FİYAT UÇURUMU NASIL OLUŞUYOR?

Yüksel Tavşan, çok sık eleştiri konusu yapılan tarlada bahçede 50 kuruşa satılan bazı sebze ve meyvenin markette 2.5 liraya nasıl çıktığını anlattı. Tavşan’ın verdiği bilgiye göre, örneğin Adana’da bahçede 50 kuruş olan ve markette 2.5 liraya satılan bir kilogram limon fiyatına etki eden unsurlar şöyle.

Bahçe fiyatı 50 krş
Toplama masrafı 20-30 kuruş
Sepet-ambalaj 15 krş
Nakliyat (Ankara) 15 krş
Nakliyat (İstanbul) 20 krş
Fabrika işçiliği 20 krş
Hal masrafı 20-25 krş
Hal fiyatının üzerine market farkı: Yüzde 50
Marketçinin maliyeti: Yüzde 8 KDV
Reyon kirası: Yüzde 5-10
Zayi oranı: Yüzde 10

Tavşan, yaşanan hortum felaketine de değinerek, "Temel hedefimiz sadece büyümek değil, birlikte büyümek ve büyütmektir. Birlikte büyümek ise hedef birliği, gönül birliği kısacası güç birliği olmadan mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA, HABERTÜRK
YORUMLAR 106
  • mustafa dinçer 5 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır kazanamıyoruz diyip yıllardır ortalama yedi buçuk ve oniki buçuk milyar dolarlık altını yastığının altına koyup ekonomiye hiç bir kuruş katkı vermeyen üretici'! üstelik yol ister su ister destek ister oğluna eğitim kızına çeyiz..bedava yeşi,l kartla sağlık ilaç..sürekli kazanamıyoruz naraları atan esnaf! vergi vermeyen sadece ev alıp kiraya veren. nerede sahtekarlık var sa oarada olan ya çok az bağkur primi ödemiş
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede komisyoncular büyük problem! Toptancılar malları gidip kendisi almalı. Başkalarına malları aldırmasın lütfen.
    Cevapla
  • cevdet 5 yıl önce Şikayet Et
    çiftci 50 kr kazanıyor içinde her türlü harcama dahil halçi 25 kr kazanıyor haller tamamen kaldırılmalı maliyet arırıcı unsur yeniden bir sistem getirilmeli 50kr çiftçiden alınan ürün tüketiciye 1 tl satılmalı
    Cevapla
  • HalitBinVelit 5 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatlar çıksın diye Üreticiler Aracılar Komisyoncular; Fazla Mahsül olan Ürünleri ya döküyorlar yada Depolarda çürütüyorlar?..Bu kadar hain insanlar var Türkiyede!?.
    Cevapla
  • İsec 5 yıl önce Şikayet Et
    kestane bu sene kestane mevsimi az yağış olduğu için az oldu toplayıcılardan 10 -15 liraya alındı bir ara satış fiyatı 100 lirayı bile gördü. Ürün az olunca ürünün az olmasını da kullanıp aracılar kar marjlarını uçuruyorlar. 3,5 - 5 lira arası toplayıcılardan alındığında 10 - 15 liraya satılıyordu oysa... işin en çok yorulanları en az kazananları oluyor. Fiyatı daha çok "bahanesi alıcıya kabul ettirilen rakam" belirliyor. Hatta bazı ürünleri çürütüyorlar da fiyatıdı düşürmüyor pahalıya satıyorlar ve bahaneleri de "şu kadar ürün zayi oldu" oluyor. ALMAYIN KARDEŞİM, PAHALIYA ÜRÜN ALMADINIZ DİYE ÖLMEZSİNİZ. SİZ BİRLİKTE HAREKET EDERSENİZ BAKIN NASIL MUMA DÖNÜYORLAR.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle