Üretimi kıstılar! Marketlerde bulamayabilirsiniz

Enflasyonla mücadele amacıyla piyasa fiyatlarının altında satılan tavuk, ihracatın daha avantajlı hale gelmesiyle yurt dışına yöneldi. İlerleyen zamanlarda yurt içi piyasaya yetişemeyeceklerini belirten sektör temsilcileri en azından yurt içi piyasasının da rağbet görmesi için fiyatlarda yüzde 10 artış yapılması gerektiğini savundu.

Üretimi kıstılar! Marketlerde bulamayabilirsiniz
Üretimi kıstılar! Marketlerde bulamayabilirsiniz
GİRİŞ 05.02.2019 14:38 GÜNCELLEME 05.02.2019 14:50
Bu Habere 139 Yorum Yapılmış

Vatandaşın önemli besin kaynakları arasında yer alan tavuk ve tavuk ürünlerinde Türkiye liderliğe oynuyor. Geçtiğimiz Türkiye'den yapılan tavuk ve yumurta ihracatı, ocak-kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 917 milyon dolara yükseldi. Türkiye böylelikle ayak hariç piliç eti ihracatında 5'inci sıraya yükseldi. Beyaz et sektörü yurt dışında liderliğe oynarken yurt içinde ise arz sıkıntısıyla karşı karşıya. Büyük tavuk üreticilerinin dövizdeki yükselişi bahane ederek üretimi azaltması, market ve kasapları zor duruma düşürdü. Ürün tedarik edemez hale gelen perakende zincirlerinin müşterilerini elleri boş göndermesi an meselesi.

 

Konuyla ilgili Haber7.com’a bilgi veren sektör temsilcileri, market ve kasapların arz talebini karşılamakta sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Enflasyonla Topyekun Mücadele’ye destek olmak için tavuk ve tavuk ürünlerine herhangi bir zam yapmadıklarını belirten sektör temsilcileri, “Enflasyonla mücadele kararı gelmeden önce 15-16 liraya kanat satıyorduk. Kanatın fiyatı şuanda 9 lira bandında. Bütün karkaslar hala 8-9 TL bandında devam ediyor” bilgisini verdi.

1 ŞUBAT’TA ÜRETİMİ AZALTTILAR

 

 

Bazı tavuk üreticilerinin konkordato başvurusunda bulunduğunu ve bu firmaların genellikle küçük ölçekli firmalar olduğuna dikkat çeken yetkililer, büyük ölçekli firmaların üretimi azalttığına dikkat çekti. Bazı büyük üreticilerin 1 Şubat 2019 itibariyle kümeslerine civciv koymama kararı aldığını hatırlatan sektör yetkilileri, üreticilerden ürün talep ettiğimizde ‘Üretim yok, arz çok fazla’ yanıtını alıyoruz. Tüm Türkiye’de durum bu şekilde” dedi.

“MARKET VE KASAPLARA TAVUK GÖNDEREMEYECEĞİZ”

Sebze fiyatlarının tavuk fiyatlarının üzerinde seyrettiği için vatandaşın tavuk ürünlerine yöneldiğine aktaran yetkililer, “Bugün balık fiyatları da yüksek durumda. Sarı kanat olmuş 80 lira, tavuk 10 lira. Patlıcanı konuşmuyoruz bile. Protein olarak muadilimiz olan ürünler bizim 2-3 katımıza satılıyor. Et 5 katımıza satılıyor. Tavuğun fiyatının düşük olması ve enflasyonla mücadele kapsamında zam yapılamadığı için arz problemi yaşıyoruz. Bu durum özellikle son 1 haftadır çok hissedilir bir duruma geldi. Öyle ki, önümüzdeki günlerde marketlere tavuk gönderemeyecek duruma geleceğiz” dedi.

“FİYAT NE OLURSA OLSUN GÖNDERİN”

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği (TÜKEBİR) tarafından “Nisan ayından sonra beyaz ete spekülatif zamlar gelebilir” açıklamasına dikkat çeken tedarikçiler, “Hükümet enflasyonla mücadele programını uzattı. Fiyatları dengede tutmaya çalışıyor ama bu dengeleme çabası sahada baskıya neden oluyor. Entegreler üretim adetlerini düşürme yoluna gidiyor veya kümese civciv sokmuyor. Kasap ve marketler ‘Fiyat ne olursa olsun gönderin’ talebinde bulunuyor. Talebi karşılamakta zorluk çekiyoruz. Bu konuda hükümetten destek bekliyoruz. Bu kararı gözden geçirebilir. En azından entegreler fiyatlarında 1-2 puanlık bir değişik yapabilse arz sorunu bir nebze de olsa çözülebilir” ifadelerini kullandı.

TAVUK İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Türkiye’den tavuk ihracatının 1 milyar dolara yaklaştığına dikkat çeken tedarikçiler, “Tavuğun yurt dışında birim fiyatı 8 TL yurt içinde ise 6 TL bandında. Firmalar hem birim fiyatının yurt dışında fazla olması ve devletten teşvik aldıkları için doğal olarak ihracata yöneliyor. Bu aradaki makasın kapatılması için yüzde 10’luk bir zama ihtiyaç var. Böylece arz sorunu da bir nebze olsun ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 139
  • leventk 5 yıl önce Şikayet Et
    gözünüzü ne doyuracak bu paronların bilmiyorum, her şey para kazanmak mı bu dünyada, biraz merhametli olunda, hırsınıza hakim olunda, fakir fukara , gariban rahatça tavuğunu alabilsin, yoksa sizin kefenlerde cep mi var...
    Cevapla
  • Analız 5 yıl önce Şikayet Et
    Bıraz daha zam yaparlarsa hukumetın halkın yararına onlem alması normaldır et balık kurumunu devreye sokabılır subelerı cogaltılabılır her mahalleye bır market mesela
    Cevapla
  • cakal 5 yıl önce Şikayet Et
    Ayda bir kere köyden alin tavuklari hormonlu tavuk yemeyin
    Cevapla
  • Emirhan 5 yıl önce Şikayet Et
    fabrika çıkışı 6.50 tl paketlenmiş halde 10-20 arası satıyolar ben tavuk üreticisiyim bana kilosunu 60 kuruşa baktırıyo markette 11 liraya satıyor kilosunu durum bu üreticiyi yok ediyolar üretim az diyolar zam yapmak için üretim az madem şenpiliç neden gitti 500 milyona adanada yılbaşında kesimhane açtı ?
    Cevapla
  • Deli Dumrul 5 yıl önce Şikayet Et
    İhracatta KDV bin iki katı vergi koyun. Satsin bakalım. Biz de ithal edelim. Hodri meydan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle