Kazakistan ile 5 milyar dolarlık ticaret

TÜKİB Başkanı Fırat Develioğlu, "Kazakistan ile şu an 2,5 milyar dolar civarında olan ticaret hacmimiz birkaç yıl içinde 4-5 milyar dolara çıkacaktır. Bunu önümüze Cumhurbaşkanı Erdoğan bir hedef olarak koymuştu. Biz bunu önümüzdeki kısa zaman içinde yakalayacağız" dedi.

Kazakistan ile 5 milyar dolarlık ticaret
Kazakistan ile 5 milyar dolarlık ticaret
GİRİŞ 04.02.2019 10:47 GÜNCELLEME 04.02.2019 10:47

Türk-Kazak İşadamları Birliği (TÜKİB)  Başkanı Fırat Develioğlu, Türkiye'nin Kazakistanile arasındaki 2,5 milyar dolar  civarında olan ticaret hacminin  birkaç yıl içinde   4-5 milyar dolara çıkacağını  belirterek, "Bunu önümüze Cumhurbaşkanı Erdoğan bir hedef olarak koymuştu. Biz  bunu önümüzdeki kısa zaman içinde yakalayacağız." dedi. 

Develioğlu, Kazakistan'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesinden hemen  sonra ülkeye ilk olarak Türk firmalarının geldiğini, yatırım yaptıklarını ve  üretime başladıklarını belirterek, "Telekomünikasyon operatörlerini satın  aldılar, bankalar kurdular. Kazakistan’ın Batılı manada ekonomik sisteme geçişine  Türkler ön ayak oldu." ifadelerini kullandı.
 
Ülkedeki çağdaş ilk 5 yıldızlı otellerin de Türkler tarafından  yapıldığına işaret eden Develioğlu, şöyle konuştu:
 
"Batı’daki binalara benzer binaları yine Türk iş adamları yaptı. Bu  yıllar içinde Türk iş adamlarının bir derneği oluştu. Fakat daha sonra derneğin  içine kimin girip çıktığı belli olmayınca o dernek geçersiz hükme geçti ve onun  hemen arkasından 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uygun bulmasıyla  ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kabulüyle TÜKİB'i kurduk."
 
Develioğlu, şu anda Kazakistan’da 3 bine yakın Türk firmasının  faaliyet gösterdiğini dile getirerek, Kazakistan'daki Türk sermayesinin yüzde  90'ının TÜKİB çatısı altında temsil edildiğini söyledi.
 
Misyonlarının Kazakistan'daki Türk iş adamlarının sorunlarını çözmek  ve onların uygun şartlarda çalışmalarını sağlamak olduğuna dikkati çeken  Develioğlu, "Kazakistan, yatırım yapmak için iyi bir ülke. Burada Türk  vatandaşları rahatlıkla işlerini yapabilirler. Gelsinler, akraba bir halk olan  Kazak halkıyla ortak iş, üretim yapsınlar." diye konuştu.
 
Fırat Develioğlu, Türk iş adamlarının yaşadıkları çeşitli  anlaşmazlıkları mahkemeye gitmeden önce dostluk ve kardeşlik yoluyla çözmeye  çalıştıklarını, haksızlığa uğradıklarını düşünen Türk vatandaşlarını Kazak devlet  kurumlarına yönlendirdiklerini, onların da kendilerine destekçi olduğunu dile  getirdi.
 
Develioğlu, ayrıca Türkiye’de yatırım ve üretim yapmak isteyen Kazak  iş adamlarının da Türkiye’de konforlu bir ortamda çalışabilmesini sağlamaya  çalıştıklarını ifade etti.
 
"Kazakistan'da lojistik sorunlar bulunmamakta"
 
Kazakistan'ın 200 milyon nüfusa sahip Avrasya Ekonomik Birliği (AEB)  pazarı içinde bulunduğunu söyleyen Develioğlu, "Burada demiryolu olduğu için  herhangi bir lojistik sorunu bulunmamaktadır. Almatı’da yapacağınız bir imalatı  çok rahat St. Petersburg’a, Kaliningrad’a veya Vladivostok’a gönderebilirsiniz."  değerlendirmesinde bulundu.
 
Develioğlu, AEB ülkelerinde Türk malları için ekstra bir vergi  alındığını ancak gümrük birliğinde bu verginin olmadığına dikkati çekerek,  "Dolayısıyla şu an için AEB ülkelerinin lehine gibi gözükse bile uzun bir vadede  her zaman kaliteli standartlarda üretilen Türk malları bu pazarda yerini  bulacaktır." ifadelerini kullandı.
 
"Bakü-Tiflis-Kars demiryolu lojistik ve navlun sorunlarını azalttı"
 
Kazakistan'da lojistik ve navlun fiyatlarının yüksekliği gibi  sorunların olduğunu söyleyen Fırat Develioğlu, "Bu da şimdi Bakü-Tiflis-Kars  demiryolu hattının harekete geçmesiyle nispeten azaldı." bilgisini verdi.
 
Develioğlu, söz konusu demiryolu hattının bir ayağı olan Hazar  Denizi'ndeki Kazakistan'ın Aktau’da limanının uluslararası standartlara uygun  çalışmasıyla Türkiye’ye Çin sınırından başlayan ve Orta Asya üzerinden geçen  ticaretin artacağını söyleyerek, şöyle devam etti:
 
"Çünkü nakliye maliyetleri ve süreleri azalacaktır. Bunlar  tüketicilere olumlu yansıyacaktır. Kazakistan ile şu an 2,5 milyar dolar  civarında olan ticaret hacmimiz birkaç yıl içinde  4-5 milyar dolara çıkacaktır.  Bunu önümüze Cumhurbaşkanı Erdoğan bir hedef olarak koymuştu. Biz bunu önümüzdeki  kısa zaman içinde yakalayacağız."
 
Kazakistan’daki Türk yatırımlarının geçen yıl itibarıyla 3,7 milyar  doları bulduğunu aktaran Develioğlu, "Geçen yıl yapılan ek yatırımlarla şu anda  bunu 4,5 milyar dolara çıkartmış durumundayız." dedi.
 
Develioğlu, Kazakistan yatırım şirketi "Kazakh Invest" ile bu yıl Türk  yatırımcılara Çin sınırındaki Horgos Ekonomik Bölgesi'nin tanıtımını  yapacaklarını kaydederek ayrıca Türk iş adamlarının Türkistan eyaletine  yapabilecekleri yatırımlar hakkında seminerler düzenleyeceklerini aktardı.
 
Kazakistan’da ilk kez yap-işlet-devret modeliyle uygulanmakta olan  Büyük Almatı Çevre Yolu İnşaat Projesi'ne (BAKAD) Türk firmaları Alarko ve Makyol  konsorsiyumu tarafından başladığını dile getiren Develioğlu, bunun Kazakistan  için büyük bir fırsatolacağını ve projenin ülkeyi bir aşama ileriye götüreceğini  sözlerine ekledi.