Şaşırtan fark: Tarlada 5 TL, İstanbul’da 12 TL

Antalya’da etkili olan hortum felaketine rağmen üreticinin kilosunu 5 TL’den sattığı patlıcan, İstanbul’da ise market raflarında 12 TL’den satışa sunuluyor. Fiyatta tek sıkıntı patlıcanda değil. Tarla ile market arasında uçurum farkı olan soğan ve narenciyede de durum aynı. Depoda 2,5 lira olan soğan 5 TL'ye, dalında 80 kuruştan satılan narenciye ise tüketiciye 4 misli fiyatla ulaşıyor.

Şaşırtan fark: Tarlada 5 TL, İstanbul’da 12 TL
Şaşırtan fark: Tarlada 5 TL, İstanbul’da 12 TL
GİRİŞ 03.02.2019 10:10 GÜNCELLEME 03.02.2019 10:23
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

İstanbul’daki market sahipleri maliyet artışlarına bir de kriz fırsatçılarının eklendiğini ifade ederken, üreticiler ise fiyatlardaki artışı ürün azlığına bağlıyor. 

 

Antalya’da geçtiğimiz hafta etkili olan hortum Aksu ilçesi Hacıaliler Mahallesi’nde geçtiği yerlerde her şeyi parçalayarak havaya uçurdu. Hortum nedeniyle mahallede bulunan birçok patlıcan serası kullanılamaz hale geldi. Seranın içerisinde bulunan demirleri eğerek kıran hortum, maddi hasara yol açtı. Cam patlıcan seralarının ise camlarını kırdı. Seralarını tamir etmeye başlayan ve telef olan ürünleri toplayan çiftçiler son günlerde fiyatları büyük tartışma konusu olan patlıcanın fiyatlarının artmasının nedenini ürün azlığına bağladı.

 

"Sebze olmadığı için fiyatlar çok yüksek"

Mahallede çiftçilik yapan Hakan Demirkaplan, patlıcan fiyatlarını eleştirenlere cevap vererek, "Patlıcan olmadığı için bu kadar pahalı. Burada üreticinin ya da aracının bir suçu yok. Ortalama 20-25 günde bir defa hasat yapıyoruz. Dönümünden bu süre zarfında 40-50 kilo patlıcan çıkıyor. Vatandaşlarımız 12 TL olmasını eleştiriyor. Şu anda sebze yok. Olmadığı için de fiyatlar çok yüksek. Keşke girdiler ucuz olsa da bizde 3 TL’ye satsak" dedi.

Tarlada 5 TL, İstanbul’da 12 TL

Antalya’da yaşanan hortum felaketine rağmen üreticinin kilosunu 5 TL’den sattığı patlıcan, İstanbul’da ise market raflarında 12 TL’den yer alıyor. Patlıcanda fiyat farkı hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bırakıyor.

İstanbul Bahçelievler’de market işleten Habip Narin vatandaşların fiyat artışlarına haklı olarak isyan ettiğine dikkat çekerek, "Patlıcanın kilosu 10 TL-12 TL arası. Maliyet farkı, nakliye, aracı, illa ki olacak. Vatandaş bize diyor ki çok pahalı. İsyan ediyor, almıyorum diyor. Bırakıp gidenler oluyor. Haklılar. Maliyetler, nakliyeler, aracılar çok yüksek. İlla kar koyup getiriyorlar. Fırsatçılar da oluyor. Ürün az olduğu zaman fırsatçılık yapan çok. Fiyatı bir ise 2 yapıyorlar" dedi.

Market yöneticisi Erol Narin ise, "Aslında patlıcan ile ilgili biz marketler karar aldık satmıyoruz diye. Antalya’da seralarda inanılmaz bir tahribat oldu. Fiyatlar yükseldi. Üretici diyor ki 5 TL’den aşağı sebze yok. Onların bize gelişi 12 TL’yi buluyor. Biz de 15’e satıyoruz. Bu hafta biraz daha düşüş var. Şu an 10 TL civarında geliş fiyatı. Tüketici tepki gösteriyor almıyor. Bu bizim cirolara da yansıyor. O yüzden mağduriyet oluyor" diye konuştu.

Patlıcanda oluşan fiyat farkının çok yüksek olduğunu söyleyen Narin, "Hal yasası konuşuluyordu ama hayata geçmedi. Çünkü gerçekten 5 TL’lik bir ürün bize 10 TL’leri buluyor. Bu ciddi bir fark. Biz de tüketiciye ulaştırıyoruz. Bir kar marjımız var. Fiyatlar yükseldikçe bizim de kar marjımız düşüyor biz de memnun değiliz" ifadelerini kullandı.

Soğan depolarda 2,5, pazarda 5 lira

Fiyatta tek sıkıntı patlıcanda değil. Tarla ile market arasında uçurum farkı olan soğan ve narenciyede de durum aynı.

Türkiye’de kuru soğan üretiminin en fazla yapıldığı ikinci il olan Amasya’da depolarla sebze halinde 2,5 ile 3,5 lira arasındaki fiyatlarla alıcı bulan bu ürün, pazar ve market tezgahlarında ise 5 liradan satılıyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 81
  • adem 5 yıl önce Şikayet Et
    bizim mahalledeki marketlerde patlıcan bedava ? niye bedava almıyoruzda onun için yemeyin aga yaz sebzesini bak nasıl üç tl ye iniyor
    Cevapla
  • adalet 5 yıl önce Şikayet Et
    hal yasası 1 yıldır söyleniyor ama çıkmadı, yeter artık, vatandaşını düşün, kim ne ederse kendine eder, fırsatçıları bitir artık
    Cevapla
  • Kamil 5 yıl önce Şikayet Et
    Tarlada 5 tl ise bu işe girmek baya karlıymış desene.
    Cevapla
  • Kabzimal 5 yıl önce Şikayet Et
    Elbette kazanacaklar. Tarladan pazara taşıyan kamyon su mu yakıyor? Tüccar onu satana kadar özel depolarda tutuyor. Buralarda maliyet olmuyor mu? Bir sürü başka maliyet var. Pazara gidene kadar donma, bozulma, çürüme riski taşımıyor mu? Bu risklerin karşılığı parasal maliyet değil mi? Bilen de konuşuyor bilmeyen de! Bu konu siyasi bir konu değil, ticari bir konu. Herkes altına girdiği riskten biran evvel kurtulmak ister. Bunu da mali satarak yapabilir. Mali da rekabetçi fiyatla ve talep doğrultusunda satabilir. Populist söylemleri geçelim. Bugün yediğiniz 12 TL'ye patlıcan yiyorsanız buna şükredin. Ya da patlican tarla sezonunu bekleyin daha ucuza yiyin. Doğrusu bu.
    Cevapla
  • hamit. 5 yıl önce Şikayet Et
    nolacak bu milletin hali acilen müdahale gerek hal yasası hemen hayata geçirmeli... tehlike kapıda insanlar gerçekten çok öfkeliii
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle