Doğum parası ve süt yardımı kaç TL? Doğum izni şartları neler (2019)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen doğum yardımı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ya da mavi kart sahibi tüm kadınlara verilir. Peki 2019 doğum yardımı kaç TL? Doğum parası başvurusu nasıl yapılır?

Doğum parası ve süt yardımı kaç TL? Doğum izni şartları neler (2019)
Doğum parası ve süt yardımı kaç TL? Doğum izni şartları neler (2019)
GİRİŞ 14.02.2019 17:00 GÜNCELLEME 14.02.2019 17:00
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Yeni doğum yapan kadınlara devlet tarafından çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar, doğum parası, doğum yardımı ve süt parası olarak üç başlık altında toplanmaktadır. Doğum parası yalnızca 4A ve 4C kapsamında çalışan annelere verilirken doğum yardımı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ya da mavi kart sahibi olan tüm kadınlara verilmektedir. Doğum yardımı aynı zamanda çocuk sayısına göre değişmektedir. Bu yardımların yanında süt parası da verilmektedir. Doğum parasından tek farkı ise annenin sigortalı olarak çalışması gerektiği şartı bulunmamasıdır. Bu yardım için babanın SGK’ya bağlı olarak çalışması yeterlidir. Peki 2019 doğum yardımı, süt parası ve doğum parası ne kadar? Doğum parası başvuru nasıl yapılır? Tüm merak edilenler haber7.com’da

 

DOĞUM İZNİ NEDİR, ŞARTLARI NELERDİR?

SSK (4A) ya da Emekli Sandığı (4C) kapsamında çalışan kadınlar için devlet tarafından yasal olarak izin süreleri verilmiştir. İş Kanunu’nun 74. Maddesi kapsamında tanınan bu hak çalışan kadınlara; doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık ücretli izin hakkı tanımaktadır. Doğum çoklu olarak gerçekleşecekse bu izin süresi doğum öncesi 10, doğum sonrası 10 hafta olacak şekilde toplamda 20 hafta şeklinde verilmektedir. SSK doğum izni şartları ise şu şekildedir;

 

- SSK doğum izni süreleri ilgili hekimin vereceği rapora göre değişebilmektedir. SSK’lı kadın çalışanının sağlık durumuna, çalıştığı işin şartlarına ve hamileliğin gidişatına göre bu süre uzatılabilmektedir.

- Hekim tarafından uygun görülürse ve raporda belirtilirse doğum öncesi 8 haftalık izin doğum sonrasına belirli bir sürede aktarılabilmektedir. Normal şartlarda hamileliğin 32. haftasında, 8 haftalık doğum öncesi izne çıkılması gerekmektedir. Hekim uygun görürse SSK’lı kadın doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilmektedir. Doğum öncesi çalıştığı sürelerde izin hakkı doğum sonrasına eklenmektedir.

- Doğum izni bittikten sonra SSK’lı kadın dilerse 6 ay ücretsiz izin alabilmektedir.

2019 DOĞUM PARASI NE KADAR, NASIL HESAPLANIR?

SSK doğum parası hesaplama işlemi, SSK’lı kadının aldığı brüt ücrete göre yapılmaktadır. Hesaplamalar doğum öncesindeki son 3 ayda alınan brüt ücretin toplamı üzerinden yapılmakta olup bu toplam üzerinden günlük brüt ücret hesaplanmaktadır. Doğum parası olarak çalışan annenin günlük brüt ücretinin 3’te ikisi ödenmektedir. Düşünüldüğünün aksine bu ödemeyi işveren değil, SGK ödemektedir.

2019 doğum rapor parası, çalışan annenin maaşına göre değişiklik göstermektedir. SSK’ya bağlı olarak çalışan kadının aldığı son üç aylık brüt ücret toplamının 8500 TL olduğu düşünülürse, 2019 yılı için örnek bir hesaplama şu şekildedir;

- 8500/90 hesabıyla günlük brüt ücret hesaplaması 94,44 TL olacaktır.

- SSK’ya bağlı olarak çalışan kadının 16 hafta doğum izni yaptığı düşünülürse 112 günlük doğum parası ödemesi alacak demektir.

- Günlük brüt ücret 94,44 TL olduğuna göre, alınabilecek günlük doğum parası 62,96 TL (94,44 x 2/3) olacaktır.

- Alınacak toplam doğum parası ise 7.051,85 TL (62,96 x 112) olarak hesaplanmaktadır.

- Aynı şartlara sahip SSK’lı kadın çalışanın ikiz bebek sahibi olduğu düşünüldüğünde, doğum izni 20 hafta olacaktır. Bu durumda alınacak olan doğum parası 8.814,4 TL (140 x 62,96) olacaktır.

DOĞUM PARASINI KİMLER ALABİLİR?

SSK doğum parası bir yardım parası değildir. SSK’ya bağlı olarak çalışan kadınların, SSK’lı olmasından dolayı sahip olduğu yasal bir haktır. SSK doğum parası alınabilmesi için şartlar şu şekildedir;

- SSK doğum parası alınabilmesi için, raporun başladığı tarihten sonra iş yerinden çalışılmıyor olması gerekmektedir.

- Doğum öncesi, doğum izni tarihi başlamadan önce ilgili sigortalı kadın işten çıkarsa doğum parasını alamamaktadır.

- Doğumun gerçekleştiği tarihten önceki bir yıl içerisinde en az 90 günlük prim ödemesi yapılmış olmalıdır.

- Doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 haftalık olan doğum izni süresince iş yerinde kesinlikle çalışmaya devam edilmemesi gerekmektedir. Böyle bir durum tespit edildiğinde doğum parası ödemesi yapılmamaktadır.

- Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması gerekmektedir. Düşük gibi olumsuz bir olayın gerçekleşmesi durumunda doğum parası alınamamaktadır.

ANNELERE VERİLEN YARDIMLAR NELERDİR?

Doğum Parası:

Bu yardım yalnızca SSK (4A) ya da Emekli Sandığı (4C) kapsamında çalışan kadınlara verilmektedir. Bu yardım SGK tarafından ödenmekte olup başvurularda SGK’ya yapılmalıdır.

Doğum Yardımı:

Bu yardım Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ya da mavi kart sahibi olan tüm kadınlara verilmektedir. Tek sefer mahsus olarak birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk ve sonrası için 600 TL olarak ödenmektedir. Bu yardım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenmekte olup başvurular bu kuruma yapılmaktadır.

Süt Parası:

Emzirme ödeneği olarak da bilinen bu yardım için yine SSK ya da Emekli Sandığı’na bağlı olarak verilmektedir. Doğum parasından tek farkı ise annenin sigortalı olarak çalışması gerektiği koşulu bulunmamasıdır. Bu yardım için babanın SGK’ya bağlı olarak çalışması yeterlidir. Süt parası tek sefere mahsus olarak 149 TL olarak ödenmektedir. 2019 yılında zamlanarak 149 TL olan süt yardımı 2019yılında da şuan için aynı miktardadır.

DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

SSK doğum parası başvurusu için SSK’lı kadın çalışanın yapması gereken tek şey hekimden aldığı raporu işverenine teslim etmektir. Bu durumda yalnızca SGK sisteminde raporların kullanıldığı modüle sahip olmayan işyerleri için geçerlidir. Normal şartlarda süreç hekimin ilgili raporu sistem üzerinden işlemesi ile başlamaktadır.

Hastaneden alınan raporun işyerine teslim edilmesi gerekmektedir. Diğer işlemler işveren tarafından gerçekleştirilmektedir. İşyeri ve SGK il ya da ilçe müdürlükleri arasında yapılan yazışmalar sonrasında doğum parası başvurusu tamamlanmış olacaktır. SGK doğum parasını PTT üzerinden ödemekte olup anne kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek parasını alabilmektedir.

2019 SSK doğum parası başvurusu ve almak için, SSK’ya bağlı olarak çalışan kadınların doğum yapması halinde yasal haklarıdır. Doğum parası genel olarak doğum yardımı ile karıştırılmaktadır. Doğum yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, T.C vatandaşı olan ya da mavi kart sahibi tüm kadınlara tek seferlik olarak ödenen bir yardımdır. Doğum parası ise yalnızca SSK (4A)’ya bağlı olarak çalışan ve gerekli şartlara uygunluk sağlayan kadınlara verilmektedir.

Doğum parası bir diğer adıyla analık iş göremezlik parası, SSK (4A)’ya bağlı olarak çalışan bir kadının yasal hakkı ola doğum iznine bağlı olarak verilmektedir. Bu hak sigortalı kadına doğumdan önce 8, doğumda sonra 8 hafta olacak şekilde verilmektedir. Sigortalı kadının doğumu sebebiyle çalışamadığı tarihler için doğum parası ödenerek, bu konudaki mağduriyeti giderilmektedir. Çalışan anneye doğum parası 2019 yılında da verilmeye devam edecektir.

YORUMLAR 11
  • can 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba eşim 16 ylül ayında işten ayrıldı ve kasım ayının 15inde tekrar işe işe girdi ocakta doğum var son üç ay hesaplanırken çalışılan aylar mı yoksa izinden önceki aylarmı çalışılmayan aylarda hesaba katılıyor mu.
    Cevapla
  • sema 4 yıl önce Şikayet Et
    2017 temmuz doğum yaptım şimdi çalışıyorum süt parası alabilirmiyim doğum öncesi 120 günüm var doğum yaptigimda çalışmıyordum alabilirmiyim süt parası nereye başvuru yapcam
    Cevapla
  • Ayşe 4 yıl önce Şikayet Et
    süt parası 5 yıla kadar ödeniyor. Sgk müdürlüğüne kimlikle gitmeniz yeterli.
    Cevapla
  • hatice 4 yıl önce Şikayet Et
    6aylik hamileyim calismiyorum esim sigortali iste calisiyo ben dogum parasi alabilir miyim alabilirsem nerede bascuru yapmaliyim
    Cevapla
  • Gökhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğum parası sigortalı çalışan içindir.Alamazsınız
    Cevapla
  • FERAY SENYÜZ 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhabalar hamileliğimin 5 ayında işten cıkartıldım. haklarmı aldım sorun yok ama dogum parası calışan annenın dogumunu raporulya belgemesi sonucu alınıyor dıye de duydum. ben dogum parası alabılecekmiyim??
    Cevapla
  • Derya sayın 5 yıl önce Şikayet Et
    Doğum parasını tek seferde mı yoksa aydan aya mı alıyoruz ve nereye yatıyor acaba ?
    Cevapla
  • duygu 4 yıl önce Şikayet Et
    ister aydan aya ister tek sefer de alınıyor sadece işvereninize bildirmeniz gerekiyor oncesinden.e devletten de şahıs hesabınızı tanımladığınızda da PTT ye gitmeye gerek kalmadan tanımlı hesabınıza yatmaktadır. bu işlem bütün rapor ödemelerinde geçerlidir.
    Cevapla
  • Muhammet 5 yıl önce Şikayet Et
    Doğum raporunuz bitince tek seferde ptt ye tc nize yatıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle