Bakan açıkladı: Getirene kontör, otobüs bileti...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, pet ve cam şişeler, süt içilen karton kutular gibi ürünlerin kullanımını azaltmak ve bunları geri dönüşümde kullanmak için depozito uygulamasına geçileceğini belirtti.

Bakan açıkladı: Getirene kontör, otobüs bileti...
Bakan açıkladı: Getirene kontör, otobüs bileti...
GİRİŞ 30.01.2019 15:22 GÜNCELLEME 30.01.2019 15:23
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Bakan Kurum, "Amacımız üretilen kapların yüzde 80-90'ının, bu uygulamaya geçmiş gelişmiş ülkelerde olduğu gibi toplanması. Bu uygulamayla o pet şişeleri getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüsle alakalı bilet uygulamasında destek olacağız." dedi.

Kurum, 1 Ocak itibarıyla plastik poşetlerin ücretlendirildiğini anımsatarak, plastik poşetlerin hem doğaya hem de denizde yaşayan canlılara büyük zararı olduğunu söyledi.

 

Bakanlık tarafından 2021 yılında uygulanmaya başlanacak depozito uygulaması hakkında da bilgi veren Kurum, şöyle devam etti:

"2023 yılında tüm Türkiye'de depozito uygulamasına geçmek istiyoruz. Pet, cam şişeler süt içilen karton kutular gibi ürünlerin kullanımını azaltmak ve bunları geri dönüşümde kullanmak için depozito uygulamasına geçeceğiz. Amacımız üretilen kapların yüzde 80'inin, 90'ının, bu uygulamaya geçmiş gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geri toplanması. Dolayısıyla bu ham maddeleri üretimde yeniden kullanarak, çevreye daha az zarar vermiş olacağız. 2021 yılında plastik poşet, cam, metal şişeler, karton kutular gibi geri dönüşümü yapılabilecek malzemelerde depozito uygulamasına geçeceğiz. Bu uygulamayla o pet şişeleri getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüsle alakalı bilet uygulamasında destek olacağız. Belki nakit de verebiliriz. Onları siz toplayacaksınız, belki çikolata, gofret alacaksınız. O uygulamaları en yakın zamanda ülkemize getireceğiz."

 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 22
  • Fehmi 5 yıl önce Şikayet Et
    Copcu istihdami azaltilsin vatandas cop cikarmama konusunda okullarda dahi egitim verilmeli yasantimiza uygulanmali
    Cevapla
  • Abdullah birisi 5 yıl önce Şikayet Et
    2023 niye bekliyoruz en geç altı ay da alt yapı halledilir
    Cevapla
  • fevkalade 5 yıl önce Şikayet Et
    Çook guzel ben otobüs kartı istiyorum
    Cevapla
  • murat 5 yıl önce Şikayet Et
    almanyada şöyle Almanya'da böyle diyen vatandaslara cok seyler söylemek istiyorum ama yayinlamazlar diye bisey diyemiyorum
    Cevapla
  • Turkay 5 yıl önce Şikayet Et
    Almanyadaki uygulamayi oneriyorum Sise basi 25 cent veriliyor Turkiyede 25 kurus yapabilirsiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle