Tesadüfen keşfedildi, birçok ülke sıraya girdi

Bayburt'un Aydıncık köyünde vatandaşların yıllardır kömür diye toplayarak yaktığı taşın kehribar taşı olduğu anlaşıldı. Köyde yapılan incelemede yaklaşık 200 milyon metreküp rezerv tespit edildi.

GİRİŞ 21.01.2019 22:51 GÜNCELLEME 22.01.2019 09:48
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Bayburt'un Aydıncık köyünde vatandaşların yıllardır kömür diye toplayarak yaktığı taşın kehribar taşı olduğu anlaşıldı. Köyde yapılan incelemede yaklaşık 200 milyon metreküp rezerv tespit edildi.

Değerli bir taş olan kehribar taşının çıkarılması için maden ocağı açılması çalışması yürütülürken, Çin başta olmak üzere birçok ülke taş rezervi için sıraya girdi.



Bayburt, Aydıncık Köyü'nde vatandaşların yıllardır kömür diye toplayarak yaktığı taş için araştırma başlatan müteahhit Ünal Heytam Haşlak, aldığı taş örneklerini Dokuz Eylül Üniversitesi'ne gönderdi. Yapılan analizlerde taşların, ağaç reçinesinin fosilleşmiş halinden meydana gelen kehribar olduğu belirlendi.



Yıllardır kömür diye toplayıp yaktıkları taşın değerli olduğunu öğrenen köylüler harekete geçti. Köylüler, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne (MTA) başvurdu. Köyde yapılan incelemede kehribar olduğu belirlenen ekonomik değere sahip yaklaşık 200 milyon metreküp doğal taş tespit edildi.

 

 

YORUMLAR 45
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Köylüler dünyanın en pahalı yakıtını yakmış:))))
    Cevapla
  • ErhanBey 5 yıl önce Şikayet Et
    Böyle haberleri görünce kahroluyorum.Biri bana söylesin.Maden TEK TÜK pardon teknik arama ne işe yarar.Bu kurum niye var.
    Cevapla
  • Galip 5 yıl önce Şikayet Et
    Diğer adı AMBER olan bu taş oldukça değerli bir organik çam reçinesidir. Milyonlarca yılda sertleşiyor ve küçük parçalar halinde topraktan çıkıyor. İnşallah ülkemize kazandırılır. İsteyenler meşhur AMBER ROOM adlı bugün aslı kaybolan ama aynisi yeniden yapılan esere bakabilirler.
    Cevapla
  • Orhan Akkaya 5 yıl önce Şikayet Et
    234.000.000 çarpı 700lira 163.800.00.000 lira Yani takribi değeri 30 milyar dolar. Bu çevre insanın bu işin için dahil edip bir çalışma başlatılsa ve sadece yüzde onu bu bölgede kalsa bu yöre uçar gider.
    Cevapla
  • saraybey 5 yıl önce Şikayet Et
    Tam detaylı değil bu bilgi. Ham bir bilgi diyelim. Pazarda Kehribarın gr fiyatı 7lira civarında. Bu vatandaşa satış fiyatı. Bu fiyatı ona bölelim dağdaki fiyatı 70krş. olsun. Kehribarın ÖZGÜLAĞIRLIĞI 1,05 ila 1,30 arasında ortalaması 1,17 yapar. 200.000.000çarpı 1,17 eşittir takribi kapasitesi. Özetle değerli bir maden. Yöre insanını bu işe dahil edip değerlendirildiğinde harika bir olay olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle