Dövizden etkilenenlere 60 gün süre!

Döviz kurlarındaki hareketlilik kamuya iş yapan firmaları da zora sokunca çok kritik bir düzenlemeye gidildi.

Dövizden etkilenenlere 60 gün süre!
Dövizden etkilenenlere 60 gün süre!
GİRİŞ 21.01.2019 09:25 GÜNCELLEME 21.01.2019 09:30
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı döviz kurlarındaki yükselişin etkilediği firmalar için harekete geçti. 31 Ağustos 2018 tarihinden önce 4734 sayılı Kamu İhale Kanuna göre ihalesi yapılan sözleşmelerin, imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesinden ötürü feshedilip tasfiye ve devredilebilmesinin önü açıldı.

 

60 günlük süre başladı

Söz konusu dönemlerde girdiği kamu ihalesini kazanan firmalar için 60 günlük süre bugün itibariyle başladı. Yükleniciler Kamu İhale Kurumu’na başvuru yapabilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da incelenecek başvurular idarenin de onay vermesi halinde feshedilip tasfiye edilebilecek veya devredilecek.

 

İhale şartları aranacak

Bakanlığın özel bir durumdan kaynaklığı sunduğu istisna kapsamında devri planlanan işlerde ilk ihaledeki şartlar, devir tarihi itibarıyla aranacak olup devirden veya fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmayacak.

Ortak girişim grupları tarafından yürütülen sözleşmelerde ortaklar arasında devir veya hisse devirlerinde de ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmayacak.

Ödenen teminatlar iade edilecek

Düzenlemede, döviz kurlarındaki hareketlilikten kaynaklı sözleşmesini feshetmeyi veya devretmeyi planlayanların en çok merak ettikleri ihaleyi almak için yatırdıkları teminat bedellerine ilişkin de önemli bir detay yer aldı. Yüklenicilerin bu kapsamda yatırdıkları teminatlar kendilerine iade edilecek.

Yapılan iş haricinde hak talep edilemeyecek

Sözleşmenin bu madde kapsamında feshedilerek tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadar gerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebinde de bulunamayacak. Düzenleme kapsamında düzenlenecek fesihnamelerden ve devredilecek sözleşmelerden damga vergisi de talep edilmeyecek.

Piyasalardaki spekülatif hareketlerle 2018 Ağustos ayında ABD doları, Türk lirası karşısında bir ara 7.21 seviyesini görmüş, Euro ise 8.11'e kadar çıkmıştı.

Süre uzatılabilecek

Mart ayının sonuna kadar tanınan 60 günlük süre içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması ile başlayacak devir ve tasfiye sürecinde süre uzatımına ilişkin kısıtlama ve şartlara tabi olunmaksızın Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idare söz konusu süreyi de uzatabilecek.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 6
  • isaki 5 yıl önce Şikayet Et
    bilip bilmeden atanlar var, bu düzenleme şirketlerin lehine değil, aksine devletin lehine, imzalanan taahhüt sözleşmelerine göre enflasyon ve döviz artışlarından dolayı devlet şirketlere düz dünya fiyat farkı ödemesi gerekiyor , şirketlere tasfiyet veya devir hakkı seçeneği sunarak böylece fiyat farkı yükünden kurtulmuş oluyor. Devlet eski devlet değil artık çok uyanık.
    Cevapla
  • mihenduzzz 5 yıl önce Şikayet Et
    devlet o kadar uyanık ki eskiden yap işlet devret olan sisteme bir de "devlet garantisi ver" i ekledi. Dikkatini çekerim burada anlatılan ihalesi TL cinsinden yapılan ihaleler,zaten döviz ihalelerde devlet ödemeyi de döviz yaptığından burada bahsedilen o değil, kısacası döviz artınca yandaş müteahhit istediği parayı alamayacak diye müteahhit kurtarma operasyonudur bu !!
    Cevapla
  • İnş 5 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat farkı sözü veren bakanlar açıklama bekliyoruz
    Cevapla
  • tufan 5 yıl önce Şikayet Et
    Peki bu dönemde işini yapanlar?
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Ee hani milli para ile yapılacaktı işlemler?
    Cevapla
  • Deli veli 5 yıl önce Şikayet Et
    Halk için olunca 16 sene adım atmayanlar şirketler için 2 saatte ayarlama yapıyorlar. Yapmayın Allah aşkına. Halk için beklenen esnaf için beklenen adımları atın. Esnafın zam yapmasına engel olanlar düşünmüyor mu. Aynı girdiler esnaf için de yükseldi. Taksiciler yedek parça mazot yağ ve yeni araçları geçen seneki fiyatlardan mi alıyor. İşte bu yüzden oy kaybedeceğiz. Dua edin İstanbulu kaybetmeyelim. Halkı ve Hakkı duyun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle