Sürekli rapor alanlara yargıtaydan kötü haber!

Hasta olmamasına rağmen sürekli sağlık raporu alarak devamsızlık yapan işçi kapı önüne konuldu. İşe iâde davası açan işçiye Yargıtay’dan da kötü haber geldi.

Sürekli rapor alanlara yargıtaydan kötü haber!
Sürekli rapor alanlara yargıtaydan kötü haber!
GİRİŞ 20.01.2019 09:42 GÜNCELLEME 20.01.2019 09:43
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

İstanbul'da yükleme işçisi olarak çalıştığı işyerinden, 'sık sık rapor alıp devamsızlık yaptığı' gerekçesiyle kovulan genç, soluğu İş Mahkemesi'nde aldı. Davacı işçi, feshin geçersizliğine, işe iâdesine ve kanunî sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istedi.

 

 

Davalı işveren, davacının kaytarmak için sürekli rapor aldığını öne sürdü. Mahkeme davanın reddine hükmetti. Taraf avukatları mahkemenin red kararına karşı istinaf başvurusunda bulundu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 32. Hukuk Dâiresi davacı avukatının istinaf müracaatını kabul ederek işçinin işe iâdesine hükmetti. Bu kez davalı avukatı kararı temyiz etti.

Yargıtay 9. Hukuk Dâiresi emsâl bir karara imza attı. Kararda, davacının iş akdinin haksız ve geçersiz olarak hasta olmadığı halde raporlar getirip kasten devamsızlık yaptığı gerekçesiyle İş Kanunu'nun 25/2. maddesi gereğince feshedildiği hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi:

 

 

"Sık sık rapor alma halinde, işveren aralıklı da olsa işçinin iş görme ediminden faydalanamayacaktır. Sık sık hastalanan ve rapor alan işçinin, bu sebeple devamsızlığının iş yerinde olumsuzluklara yol açacağı açık bir olgudur. İş Kanunu'nun gerekçesinde sık sık hastalanmanın yeterlilikten kaynaklanan neden olarak örnek kabilinden sayılması, iş yerinde olumsuzluklara yol açtığının kabul edilmesindendir. 

Somut uyuşmazlıkta, davacının iş sözleşmesi 'Muhtelif sağlık birimlerinden hasta olmadığınız hâlde raporlar getirip, işe kasten devamsızlıkta bulunmanız' gerekçesi ile 4857 sayılı kanunun 25/I2. maddesi uyarınca tarihinde feshedilmiştir. Davacının haklı sebep niteliğinde olmayan ancak sık sık rapor alma şeklindeki davranışının iş akışını bozacağı açık olup, işverenin buna katlanması beklenemez. Davacının iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanmadığı, ancak sık sık rahatsızlanarak rapor alan davacının davranışının fesih için geçerli sebep oluşturduğu kabul edilmelidir. 

Bölge Adliye Mahkemesi'nin temyiz edilen kararının bozularak ortadan kaldırılmasına ve Dâiremizce İş Kanununun 20/3. maddesi uyarınca aşağıdaki gibi davanın reddine karar vermek gerekmiştir. Bölge Adliye Mahkemesi'nin temyiz edilen kararının bozularak ortadan kaldırılmasına, davanın reddine oy birliği ile karar verilmiştir."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 79
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu işin içinde başka bir şey ver. Çıkar kokusu yakında.
    Cevapla
  • halk 5 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizde işsizliğin önlenmesi için tazminast olayının kalkmasının taraftarıyım yoksa patron falan değilim benım oğlumda bir restoran ta asgari ücretle çalışıyor,bu sistemle ülkemizde yatırım ,uretım olmaz demek istiyorum ,gençlerın çalışmasımı yoksa yollara gezmesimi iyi,arıca bir işçinin eceli gelmiş işteyken kalp kirizi geçirerek ölmüş burda işverenın ne suçu var,
    Cevapla
  • tamer 5 yıl önce Şikayet Et
    Hasta olmayana rapor veren doktoruda kapı önüne koymak gerekir
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    peki,adama hasta olmadığı halde istirahat raporu veren doktorun hiç mi suçu yok. işte bunun nedeni ülkemizde hasta muayenesi diye birşey olmadığının kanıtıdır. -doktora gidiyorsun,bazı doktorların ağzında eczanelerde satılan ağız bezi,neyin var diye soruyor,soğuk aldım,galiba gribim diyorsun,bazı doktorlar grip lafını duyunca 1 metre geriye kaçıyor banada bulaşır diye,hemen 1 antibotik,ağrı kesici yazıp,3-4 günde istirahat verip muayene etmeden baştan savıyor.devamlı istirahat alan gencin durumuda bunu kanıtlıyor. halbuki aslında doktorun hasta boğazına bakması,ateşi ölçmesi,sırtı dinlemesi,hatta akciğer röntgenine bakması lazım,yapılmıyor.
    Cevapla
  • Mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Almanya da aralıklı olarak bile olsa 6 ayın içinde toplam 42 gün aynı yada benzer hastalıktan rapor alırsanız zaten işyeri sizi sigorta kuruma tedavi için devreder. Maaş ve sigorta ödemez..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle