Osmanlı döneminde zirvedeydi! Yeniden başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kenevir üretimine başlayacağız' açıklamasına tüm siyasi partilerden destek geldi. Türkiye'nin hamlesiyle Osmanlı döneminde 450 bin ton kenevir üretimi ile dünyanın zirvesinde yer alan Anadolu coğrafyası eski günlerine dönecek.

GİRİŞ 15.01.2019 15:04 GÜNCELLEME 15.01.2019 15:38
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Özgür Gündüz/Haber7.com

Türkiye'nin Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi sınır komşularının son yıllarda Avrupa Birliği'nin teşvikiyle kenevir üretimine başlamasından sonra Türkiye'de bu hamleye kayıtsız kalmadı. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz” diyerek Türkiye’nin yeniden kenevir üretimine ağırlık vereceğini duyurmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2018 yılında başlattığı çalışmayla birlikte Türkiye kenevir üretiminden 100 milyar dolarlık gelir elde etmeyi hedefliyor. 

 

 

TARIM BAKANLIĞI HAZIRLIKLARA 2018’DE BAŞLADI

ASAM Kendir Enstitüsü faaliyetleri çerçevesinde hükümete bildirilen Kenevir Gerçeği Ve Gerçek Köye Dönüş Projesi kapsamında T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2018 yılında resmi olarak bu konunun ele alınmasını için bir çalışma başlattı. Konuyla ilgili Haber.com’a konuşan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi çatısı altında kurulan Kendir (Kenevir) Enstitüsü Başkanı Erdem Ulaş, “Bunun üzerine biz kenevir ekimi için Türkiye’yi gezdik. Samsun’da Kastamonu’da konferanslar verdik. Ekimler yapıldıktan sonra geçtiğimiz yıl elimizde sadece 260 kilogram yerli tohum bugün 2 tonun üzerine çıkmış durumda. Bu oran dünya geneline göre hesaplandığında milyonda bire denk geliyor. Yok denecek kadar az” ifadelerini kullandı.

 

 

TÜRKİYE’DE 19 İLDE ÜRETİLİYOR

Şuanda Türkiye’de 19 ilde üretim yapıldığı bilgisini veren Ulaş, “1990 yılına kadar 20 ilde üretim yapılıyordu. 1990 yılında hazırlanan bir yönetmelikle Şanlıurfa bu iller arasında çıkarıldı ve sayı 19’a düşürüldü. Bu illerin başını Karadeniz vilayetleri çekiyor. İllerin neye göre belirlendiği konusunda net bir bilgi bulunmuyor” bilgisini verdi.

EN KALİTELİSİ KASTAMONU VE SAMSUN’DA YETİŞİYOR

Kenevirin dünyanın her yerinde yetiştirilebileceğini aktaran Ulaş, “Somali’de, Yakutistan’da da yetiştirilebilir. Kalitesini anlayabilmek için içindeki etken maddelerin analizlerinin yapılması gerekiyor. Türkiye’de en verimlileri çiftçilerin atalarından aldığı bilgilerle Kastamonu ve Samsun’da yetiştiriliyor" şeklinde konuştu.

OSMANLI İMPARATORLUĞU 450 BİN TON ÜRETİM YAPIYORDU

Osmanlı İmparatorluğu’nun kenevir üretiminde lider ülkelerden biri olduğunu ‘Duman altı olduk’ atasözünün de kenevire dayandığı bilgisini veren Ulaş, “1590 yılı Osmanlı İmparatorluğu kaynaklarına göre o yıllarda 450 bin ton üretim yapılıyordu. Bu dönemde kenevir daha çok kumaş yapımında ve şifa niyetine kullanılıyordu. Tohumu yağıyla beraber içilmesinin yanı sıra masaj yaparken de kullanılıyordu. Bizim girişimlerimizle 2018 yılında bu alana yoğunlaşma tekrar başladı. Yok olma noktasına gelen milli ve yerli tohumumuzu tekrar üretmek zorundayız” dedi.

DÜNYA KENEVİRE DÖNDÜ

Tekstil ve endüstriyel amaçlı kullanılan kenevirin araştırmalar sonucunda diğer sektörlerde de kullanılmaya başlandığını belirten Ulaş, “Dünya artık kenevire dönüyor. 2018 yılında bütün sınır komşularımız Avrupa Birliği teşvikiyle kenevir üretimine başladı. Yunanistan’da 30 bin, Bulgaristan 60 bin, Romanya’da 100 bin dekar ekim yapılıyor.  Türkiye’de ise şuanda 220 bin dönüm civarında ekim yapılıyor ama bu sene çok ciddi bir talep var” dedi.

2 BİN YATIRIMCI HAREKETE GEÇTİ

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi çatısı altında kurulan Kendir (Kenevir) Enstitüsü’ne kenevir üretimi için 2 bine yakın telefon ya da mesaj geldiği anlatan Ulaş, Almanya'da tıbbi kenevir ürünlerinde talebe yetişilemediğini söyleyerek "Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından, TBMM'de komisyon üyelerine bilgi verdim. Tüm siyasi partiler projeyi destekliyor. Bazı vekillerimiz kenevirin sadece uyuşturucu ile ilgili olduğunu düşünüyor. Ama bu yanlış algıyı kırmaya başladık. Kenevirden esrar üretmek için THC maddesinin olması gerekiyor. Bunun olmadığı kenevir cinsleri var. Proje tam olarak memleket meselesi niteliğinde" dedi.

TÜRKİYE’YE 100 MİLYAR DOLARLIK GELİR

İsteyen herkesin kenevir üretebileceğini bilgisini de paylaşan Erdem Ulaş, “Üretim yapmak isteyen kişi savcılıktan temiz kağıdı almalı ve Çiftçi Kayıt Sistemi’na kayıt olmalı. Daha sonra Tarım Bakanlığı’nın başvuru belgesiyle başvuru yapmalı” şeklinde konuştu.

Üretim kontrolü için Bakanlık tarafından bir kurum organize edileceğini aktaran Ulaş, bu kurumun yapısının ÇAYKUR gibi olacağını ifade etti. Dünya genelinde 170 milyar dolarlık bir pasta olduğuna dikkat çeken Ulaş, Türkiye’nin 10 yıl içinde 100 milyar dolarlık bir paya sahip olacağı tahmininde bulundu.

KENEVİR HAKKINDA 16 İLGİNÇ BİLGİ

1. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

2. Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaça eş kağıt üretilebilir.

3. Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir.

4. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda…

5. Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir.

6. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz.

7. Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir.

8. İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta “kanvas” kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir.

9. Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır.

10. Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmamaktadır.

11. Kenevirin üretimi soyadan bile daha ucuzdur.

12. Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz.

13. Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır.

14. Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur.

15. Binaların yalıtımı için de kullanılabilir; dayanıklı, ucuz ve esnektir.

16. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani tamamen doğa dostudur.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 81
  • xxxxx 5 yıl önce Şikayet Et
    yanlış politikalar sayesinde köylerde tarım ve hayvancılık yapacak genç nesil kalmadı bunun suçu ülkeyi yönetenlerdedir okumayanlara ikinci sınıf insan muamelesi yapılırsa olacağı budur trakya halkı köyleri tamamen terk etti sayın tarım bakanının köyleri dolaşıp adımlarını ona göre atmasını ve gerçekleri görmesini saygı ve sevgiyle umut ediyorum
    Cevapla
  • Taner 5 yıl önce Şikayet Et
    kenevir yaĝının bircçok hastalığa faydalı olduğu söyleniyor, araştırmakta fayda var.
    Cevapla
  • OSMAN 5 yıl önce Şikayet Et
    anlaşılan kenevir olursa hayvan yemi ucuzlar ette ucuzlar, olursa kağıt ucuzlar kitaplarda ucuzlar, olursa plastik ürünler ucuzlar, olursa ilaçlar ucuzlar ormanlarımız korunmuş olur.Haydi bakalım yolumuza taş koymaya çalışanlara inat inşallah bu işi de yapalım.
    Cevapla
  • Destan 5 yıl önce Şikayet Et
    Tohum Bankasinda organik tohumlara dönmeli. Hibrit terkedilsin. Hastaliklarin çoğu kendiliginden yok olacaktir. Dìş macunlarindaki tehlikede arastirilsin.
    Cevapla
  • İhsan 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Başkanım Devleti Aliyemizin bu kararını heyecan ve takdirle destekliyoruz.Her zaman sizinleyiz . Kenevirden her konuda azami istifade etmek isteriz. Allah yar ve yardımcınız olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle