19 ilimiz bayram edecek! Tam 4 milyar dolar...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapılacak çalışmalarla kenevir üretiminin artırılacağına ilişkin açıklamaları, başta Rize'nin Kendirli köyü olmak üzere üretim izni bulunan illerdeki çiftçileri heyecanlandırdı.

GİRİŞ 12.01.2019 09:54 GÜNCELLEME 12.01.2019 14:49
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

Türkiye'de üretimi 1933 yılında mevzuata bağlanan kenevir, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 29 Eylül 2016'da yayınladığı Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik ile izne tabi kültür bitkisi statüsüne alındı. Yönetmelikle 18 olan il sayısı 19'a çıkarıldı. Şanlıurfa ili çıkarılıp Bartın ve Karabük illeri eklenerek Amasya, Antalya, Burdur, Çorum, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 19 ilde bakanlığın izniyle kenevir üretilmesi kararlaştırıldı. Üretim yapılacak illerdeki çiftçiler üretim yapılabilecek olmasını ve Türkiye ekonomisine katkısından dolayı haberi sevinçle karşıladılar.

 

 

4 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Nüfus artışına ve birçok ülkede kullanımının serbest bırakılmasına paralel olarak kenevir pazarı hızlı bir büyüme trendi izliyor. Kenevir bitkisinden lif ile kağıt ve yakacak hammaddesi üretilirken, tohumu ise ilaç, yağ ve kuş yemi olarak kullanılıyor. Grand View Research raporuna göre, 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin 2017 yılında 4 milyar dolar olan parasal büyüklüğünün 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dünyanın en büyük kenevir üreticileri ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere olarak sıralanıyor.

 

 

YORUMLAR 103
  • başkent 5 yıl önce Şikayet Et
    konya ovası nedn olmasın
    Cevapla
  • Hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    Parasal Büyüklüğü hesaplamasında hata olduğunu düşünüyorum.Çevreye olan olumlu etkileri,Tarım İlaçlarını ortadan kaldırması,İnsan sağlığına olan etkileri gibi faydalarının dolaylı katkıları düşünüldüğünde bu rakamın kat be kat fazla olacağını düşünüyorum.
    Cevapla
  • abdullah 23 5 yıl önce Şikayet Et
    üretimi mümkün olan bütün illerde üretilsin.kenevir endüstriyel bir bitkidir.
    Cevapla
  • hıghlander 5 yıl önce Şikayet Et
    haşhaş yağı üretimimizi 100 katına çıkaralım. Sayın Cumhurbaşkanı eminim bilmiyor ki;dünyada ki en ince yemeklik yağdır(zeytinyağı falan yanında hikaye kalır).Aşırı ısıya maruz kalmaksızın tüketildiğinde,yani kızartmalar hariç-yalnız balık ve patates kızartmasında enfes olur-tüm damarları açar,kalp damar hastalıklarında ve bağlı yan hastalıklarda uzun vadede on kat azalma görülür.Zaten onun için yasaklı listesine alındı gibi me geliyor.
    Cevapla
  • AFYON 5 yıl önce Şikayet Et
    Ah nerrdee,keşke daha cok önem verseler haşhaşa,boşona yasaklama ve kısıtlama getirilmedi,biliyor ilaç sektörü, haşhaşın ilaçın hammaddesi kadar degerli ve etkili oldugunu
    Cevapla
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    kokusu ağırdır yeni nesil yemez rafine edilirne ne ala o zamanda besin değeri düşer
    Cevapla
  • Kadir 5 yıl önce Şikayet Et
    Niye burda olmaz mı orda var diye soranlar işte en anlamadığı anlaşılır. Aslında her tarafta ekilir yeter ki bakımı olsun. Son zamanlarda hayvan yemi olarak ekildiği görülüyor ve neticeler şimdilik iyi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle