Huawei ile ilgili yeni iddia

Çinli teknoloji şirketi Huawei'in, İran ve Suriye'de iki şirket ile bağlantıları ortaya çıktı

Huawei ile ilgili yeni iddia
Huawei ile ilgili yeni iddia
GİRİŞ 09.01.2019 10:58 GÜNCELLEME 09.01.2019 10:58

ABD’nin geçtiğimiz ay Kanada’da tutuklanan Çinli teknoloji şirketi Huawei'in baş mali sorumlusu aleyhine yaptığı dava, iki belirsiz şirketle şüpheli bağlantıları ele alıyor. Şirketlerden birincisi Tahran'da faaliyet gösteren bir telekom cihazı satıcısı; diğeri ise Mauritius'ta kayıtlı bir holding şirketi olan firmanın sahibi.

ABD yetkilileri, CFO Meng Wanzhou’nın, iki şirketle ilgili bağlantıyı reddettiğini belirtiyor. 

Ancak Reuters'teki habere göre İran ve Suriye'de bulunan şirket dosyaları ve diğer belgeler, dünyanın en büyük telekomünikasyon ağ ekipmanı tedarikçisi olan Huawei'in, her iki firma ile daha önce bilinenden daha yakından bağlantılı olduğunu gösteriyor. 

Belgeler, üst düzey bir Huawei yöneticisinin Skycom'un İran menajeri olarak atandığını gösteriyor. Ayrıca, en az üç Çinli adlı kişinin, İran'daki hem Huawei hem de Skycom banka hesapları için imza haklarına sahip olduğunu gösteriyor. Haberde ayrıca Orta Doğu'lu bir avukatın Huawei’nin Suriye’de Canicula ile operasyon gerçekleştirdiğini söylediği ifade ediliyor.

Meng, 11 Aralık'ta 10 milyon Kanada doları (7,5 milyon dolar) kefaletle serbest bırakıldı ve Washington onu iade etmeye çalışırken Vancouver'da kaldı.