GAP'a "hayat veren" baraj yağışa doydu

Son aylarda Fırat Havzası'na düşen aşırı yağışlar, Atatürk Barajı'na yaradı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, "Atatürk Barajı şimdiden gelecek yılın sulama ihtiyacını karşılayacak duruma geldi" dedi.

GAP'a "hayat veren" baraj yağışa doydu
GAP'a "hayat veren" baraj yağışa doydu
GİRİŞ 07.01.2019 13:09 GÜNCELLEME 07.01.2019 15:54
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Cumhuriyet tarihinin en büyük  yatırımlarından GAP'a hayat veren ve gövde dolgu hacmi bakımından Türkiye ve  dünyanın sayılı barajları arasında yer alan Atatürk Barajı, son aylarda Fırat  Havzası'na düşen aşırı yağışların etkisiyle, bu yıl bölgedeki ovaları  sulayabilecek kapasiteye erkenden ulaştı. 

 

 

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 817 kilometrekare göl alanıyla  Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise önde gelen sulama barajlarından birisi olan ve  "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, bu yıl adeta yağışa  doydu.
 
Özellikle son dönemde Fırat Havzası'na düşen kar ve yağmur suları,  devasa baraja adeta ilaç oldu.
 
Yıllık ortalama su akışı 26 bin 654 milyar metreküp olan Atatürk  Barajı, 48,7 milyar metreküp su depolama hacmine sahip bulunuyor. Bu miktardaki  su, aynı zamanda Türkiye'nin 7 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını tek başına  karşılayabilecek bir kapasiteyi ifade ediyor.
 
Atatürk Barajı, başta Şanlıurfa, Harran, Mardin, Ceylanpınar,  Siverek-Hilvan ovaları olmak üzere, bölge genelinde yaklaşık 10 milyon dekar  bereketli toprağın suyla buluşmasını sağlıyor.
 
Bu yıl havzada etkili olan yağışlar sayesinde barajın su seviyesi 2  metre birden yükselerek 530 metre kotunu aştı.
 
Kış ayları ve ilkbaharda düşecek kar ve yağmur sularıyla beraber,  barajdaki su seviyesinin rekora ulaşacağı  öngörülüyor.
 
"Gelecek yıllar için de garanti olacak"
 
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çeyrek asır önce yaptığı dev baraj  yatırımının meyvelerini fazlasıyla topladığını söyledi.
 
Atatürk Barajı'nın yaklaşık 26 yılda ülke ekonomisine maliyetinin 6  katı oranında gelir sağladığını hatırlatan Karahocagil, Fırat Nehri sayesinde  barajda toplanan suyun bölge çiftçisinin hizmetine sunulduğunu anlattı.
 
Karahocagil, bölgedeki aşırı yağışların birkaç küçük olumsuzluk  dışında, üzücü bir hadiseye neden olmadığını aktararak, şöyle devam etti:
 
"Bu sene yağış erken başladı. Oldukça da fazla yağış almaya devam  ediyoruz. Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve çevrelerine ciddi miktarda yağış  düştü. Tarlada ürünlerimiz de kaldı, sıkıntılı zamanlar da yaşadık ama bir  taraftan da barajlarımızın doluluk oranı bakımından bölge genelinde ciddi bir  katkısı oldu. Atatürk Barajı şimdiden gelecek yılın sulama ihtiyacını  karşılayacak duruma geldi. Şu an barajdaki su kotu 530 metreyi aştı. Sonbaharda  düşen yağışla birlikte, barajın dev yüzeyinde 2 metreyi bulan bir yükseliş oldu.  Kış döneminde suyun daha ciddi seviyelere ulaşmasını bekliyoruz. Yağışlar ve  diğer bölgelere düşen kar suyunun da toplanmasıyla su hayli artacaktır. İnşallah  bu durum gelecek sene ve ondan sonraki seneler için de bir garanti olmuş olacak."
 
"Bereket ve rahmettir"
 
Harran Ovası'nda çiftçilik yapan Hüseyin Durmuş da sonbaharın çok  yağışlı geçtiğini söyledi.
 
Aşırı yağışın pamuk ve mısırı arazide bırakmalarına neden olduğunu  anlatan Durmuş, son yılların en yağışlı dönemini geçirdiklerini belirtti.
 
Durmuş, "Yağış berekettir, Allah'tan gelen bir rahmettir. Yağışlar bu  yıl mahsulümüzü kaldırmada bizi olumsuz etkiledi ama barajlar için de çok faydalı  olduğuna inanıyoruz. İnşallah bu rahmet sayesinde barajımız dolar taşar. Bu yağış  seneye baraj sayesinde bize sulama bereketiyle döner inşallah. Çiftçi hasat  zamanı yağmur nedeniyle üzülse de ekim zamanı yine bol sulamayla sevinecektir."  diye konuştu.
 
Çiftçilerden Mehmet Çoban ise yağışlar nedeniyle bu yıl mahsulünün  yarısının tarlada kaldığını vurguladı. Yağıştan şikayetçi olmadıklarını anlatan  Çoban, seneye barajda biriken sudan dolayı daha verimli bir mahsul almayı ümit  ettiklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 3
  • urfalı 5 yıl önce Şikayet Et
    Dibinde yaşayan bir biz yani Halfetililer doyamadık. Dünya kadar verimli arazi susuzlukla boğuşuyor
    Cevapla
  • Misafir Sanatçı 5 yıl önce Şikayet Et
    T.C. ülkemizde doğup sınırlarımızı terk eden FIRAT ve DİCLE nehirlerinin kaynaklarının bir kısmının, hazırlanacak bilimsel,teknolojik projeler ile Kızılırmak ve Yeşilırmak nehrinin su yolu kullanılarak, susuzluktan yüzyıldır kavrulmuş İç Anadolu ovalarının tamamının sulu tarım yapılmasına ve büyük şehirlerimizin içme suyu ihtiyaçlarının karşılanması için vakit geçmeden mutlaka çalışma yapılmasının doğru olacağı düşüncesindeyim...
    Cevapla
  • şoför 5 yıl önce Şikayet Et
    Öyle olmaz.Ama Karadenizin suyu arıtılması kolay ve ucuz olur.Ic Anadolunun hatta dogu Anadolunun bile barajlarına su akıtıp doldurabilinir.
    Cevapla