Tiryakilere kötü haber! 4 TL'lik zam gündemde

Sigarada nispi vergi oranları Cumhurbaşkanılığı kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan bu değişiklikle 11 liraya satılan bir sigarada 4 liralık fiyat artışı ihtiyacı doğdu. Ancak zammın yapılıp yapılmayacağı belli değil.

Tiryakilere kötü haber! 4 TL'lik zam gündemde
Tiryakilere kötü haber! 4 TL'lik zam gündemde
GİRİŞ 06.01.2019 11:00 GÜNCELLEME 06.01.2019 15:32
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Bütün ürünlerine vergi düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, tütün içeren sigara başta olmak üzere, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaralar, diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler; "homojenize" veya yeniden tertip edilmiş tütün; tütün hülasa ve esansları ile enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün ürünlerinde ÖTV oranı yüzde 63'ten yüzde 67'ye yükseltildi.

 

 

Söz konusu ürünlerde asgari maktu vergi tutarı sıfırlanırken, maktu vergi tutarı 0,4200 lira ile aynı kaldı.

4 TL ZAM BEKLENİYOR

 

 

Türkiye’de ortalama sigara satış fiyatı 11 TL’yi buluyor. Hali hazırda yeni vergi artış oranları ile 11 TL’lik sigaraya en az 4 TL zam gelmesi gerekiyor. Ancak firmaların bu zammı yapıp yapmayacağı belli değil.

Vergi artışını yapmayarak oranı karlarından karşılamaları halinde ise 11 TL’lik sigaranın 9.47 TL’sini devlet vergi olarak tahsil edecek. Bugünkü durumda ise aynı tutardaki sigaranın 9 TL’si toplam vergi yükü olarak hesaplanıyor.

SİGARADA VERGİ SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİ

Sigaranın vergilendirilmesinde sistem değişikliğine 30 Haziran 2018'de gidilmişti. Sigaraya uygulanan 3 vergiden birinde oran düşmüş, ikisinde artmıştı. Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar Resmi Gazete'de de yayımlanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 48
  • Selvi 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben de bir sigara içen olarak zamları destekliyorum. Tedavi için devletin harcadığı para kaç bin katı. İnşallah biranevvel bıtakabiliriz
    Cevapla
  • serkan 5 yıl önce Şikayet Et
    afiyet olsun;)
    Cevapla
  • Deli Dumrul 5 yıl önce Şikayet Et
    AB standartlarında olsun 6 Euro'ya sabitleyelim.
    Cevapla
  • sadi 5 yıl önce Şikayet Et
    içmiyorsanız anlayamazsınız bencil olmayın
    Cevapla
  • _muhami 5 yıl önce Şikayet Et
    20 lira olsun içmesinler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle