Artık yatırımcı da vatandaş da cepten ulaşabilecek

Çok yakında hem yatırımcılar hem de vatandaşlar Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yapılan açıklamalara her an her yerden ulaşabilecek.

Artık yatırımcı da vatandaş da cepten ulaşabilecek
Artık yatırımcı da vatandaş da cepten ulaşabilecek
GİRİŞ 02.01.2019 17:17 GÜNCELLEME 02.01.2019 17:18

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Murat Turgut, "2019`a yatırımcıya yeni bir müjdeyle giriyoruz. Çok kullanılan KAP`ın mobil versiyonu ile yatırımcının karşısına çıkıyoruz. KAP Mobil uygulamasıyla sermaye piyasası bilgilerine yatırımcının mobil olarak anlık erişim imkanı sağlanmış olacak" dedi.

 

 

KAP Mobil uygulaması Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Murat Turgut'un katılımıyla MKK Genel Müdürlüğü'nde tanıtıldı.

MKK'nın Borsa İstanbul bünyesinde 2005 yılından beri hizmet gösteren  elektronik bir yazılım devi olduğunu aktaran Turgut, "2019'a yatırımcıya yeni bir  müjdeyle giriyoruz. Çok kullanılan KAP'ın mobil versiyonu ile yatırımcının  karşısına çıkıyoruz. Bu platformda günlük ortalama 100 bin sayfa gösteriliyor. Bu  gösterimlerin yarıya yakını mobil cihazlardan yapıldı." diye konuştu.

Turgut, yazılımın en büyük faydasının yatırımcının doğru bilgiye kolay  şekilde ulaşıp, doğru yatırım yapması olacağına dikkati çekerek, şu  değerlendirmelerde bulundu:

"Kişisel veri ve fon piyasasında yatırımcıların hem finansal tablolara  hem de şirket hakkındaki genel bilgilere, özellikle düzenleyici kuruluşların  yatırımcıya yaptığı düzenli iletilerde KAP Mobil uygulaması ciddi bir boşluğu  dolduracak ve çok kısa sürede popüler olacak. Özellikle uygulamamızın reklamsız  olması, herhangi bir reklam içeriğinin olmaması, kurumumuzun kendi yazılımı  olması önemli noktalar."

Uygulamanın Türk bir yazılıma sahip olmasının da kendileri için gurur  kaynağı olduğunu dile getiren Turgut, "KAP Mobil uygulamasının sermaye  piyasalarına hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Yatırımcıların kısa sürede bunu  popüler hale getireceğini ve ciddi anlamda faydalanacağını düşünüyoruz." şeklinde  konuştu.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Turgut, şu bilgileri verdi:

"KAP Mobil uygulamasıyla sermaye piyasası bilgilerine yatırımcının  mobil olarak anlık erişim imkânı sağlanmış olacak. KAP uygulaması genelde sermaye  piyasasında işlem gören fonlar, halka açık şirketler ve düzenleyici kuruluşların  anlık bilgilerini ileten bir uygulama. Tasarlanan mobil uygulama sayesinde  yatırımcıların cep telefonuna anında bilgi iletimi biçiminde şeffaf ve doğru  şekilde iletilmiş olacak.

Bilgilerin tamamı elektronik imzayla şirketler ve düzenleyici kurumlar  tarafından onaylandığı içinyatırımcı doğru bilgiye anında ulaşmış olacak.  Böylelikle sermaye piyasalarının hem derinliğine hem de doğru bilgiye erişim  bakımdan ciddi bir aşama kaydedileceğini söyleyebiliriz."

"MOBİL ÜZERİNDEN ERİŞİM HEM DAHA KOLAY HEM DE DAHA KALİTELİ"

MKK KAP Direktörlüğü Servis Yöneticisi İlker Kızılkaya da bugüne kadar  KAP'a gönderilen bildirimlerin internet sitesi ve internet sitesi üzerinden  aktarılan veri dağıtım kuruluşlarından takip edilebildiğini belirterek, "Artık  mobil uygulama üzerinden gelen bildirimler takip edilebiliyor olacak." dedi.

Bundan önce mobil cihaz üzerinden internet sitesine erişildiğini ama  mobil cihaz için üretilmiş internet sitesi olmadığı için bir takım zorlukları  bulunduğunu aktaran Kızılkaya, şunları kaydetti:

"Bunun daha kolay takibini sağlamak amacıyla mobil uygulamamızı  geliştirdik. KAP internet sitemize erişimin yüzde 48 kadarı telefon ve tablet  oluyor. Dolayısıyla ne kadar önemli olduğu ortada. Sağladığımız yeni  fonksiyonlarla mobil üzerinden erişim hem daha kolay hem de daha kaliteli ve  verimli olacak. Uygulamamız üyelik gerektirmiyor, 'login' olmayı gerektirmiyor.  Ücretsiz ve reklamsız. Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarda  çalışacak şekilde tasarladık."

BİLGİLERE ARTIK BİR MOBİL UYGULAMADAN ERİŞİM MÜMKÜN

İşletimi MKK AŞ'nin Kaydi Sistem Müdürlüğü tarafından yürütülen  sistem, yeni yılla birlikte yeni bir döneme girdi. KAP'ın anlık olarak paylaştığı  borsa dalgalanmaları bir mobil uygulamaya sığdırıldı.

MKK'nın altyapısını oluşturduğu KAP mobil uygulaması ile anlık veya  geçmişe dönük bildirimlere ücretsiz erişim imkanı bulunan uygulama ile kişiler;  borsada işlem gören şirket, sektör, pazar ve endeks kriterlerini 24 saat anlık  olarak takip edebilecek.

Böylece teknolojinin gelişmesiyle birlikte sermaye piyasasında, borsa  mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bilgilerin elektronik imzalı olarak  iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistem olan KAP artık mobilde de  takip edilebilecek.

KAYNAK: AA