Enflasyonla mücadeleyi öğrendik

2018, son yıllarda hiç olmadığı kadar sokak ekonomisinin konuşulduğu bir yıl oldu. Spekülatif kur ataklarını fırsat bilenlerin gıda ve giyim ürünleri başta olmak üzere yüzde 70’e varan zamları tepki çekerken, Enflasyonla Topyekün Mücadele ve Yerli Üretim Logo uygulamaları ise vatandaşın çarşı pazar alışverişinde ortak bir bilince ulaşmasını sağladı.

Enflasyonla mücadeleyi öğrendik
Enflasyonla mücadeleyi öğrendik
GİRİŞ 30.12.2018 09:09 GÜNCELLEME 30.12.2018 09:10
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Türkiye, son yıllarda belki de hiç olmadığı kadar bu sene çarşı ve pazarı konuştu. Yaz aylarında dolardaki hareketliliği bahane edenler, yaptıkları yüzde 70’lere varan zamlarla vatandaşın tepkisini çekti.

 

 

Spekülatif kur ataklarını fırsat bilenlerin bu tavrı, kamuoyunda bilincin artmasına neden oldu. Ekmeğin gramajıyla oynayanlar, ürün sahtecileri, stokçular derken 2018, vatandaşın ekonomisinin her zamandakinden daha fazla manşetlere taşındığı bir sene olarak hafızalara kazınacak gibi görünüyor.

ENFLASYONLA MÜCADELE VATANDAŞTAN DESTEK GÖRDÜ

 

 

Hükümetin aldığı tedbirlerle dengelenmeye başlayan piyasadaki zam fırsatçılığı, tüketici bilincinin artmasına da vesile oldu. Bu süreçte ilgili bakanlıklar ve iş dünyasının katılımıyla ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’ açıklandı. Yüzlerce firmanın gönüllü yer aldığı program, vatandaşlardan yoğun destek gördü.

‘YERLİ ÜRETİM LOGOSU’ TÜKETİCİ BİLİNCİNİ ARTIRDI

Fahiş zamlara karşı, ‘İthal malı elden bir şey gelmiyor’ şeklinde bahane bulanların bu tavrı, yerli ürün kullanımı konusunda sokakta duyarlı bir tavrın gelişmesini sağladı. Kamuoyundaki duyarlılık, vatandaşların harcama alışkanlıkları da etkilendi. Ticaret Bakanlığınca Türkiye'de üretilen malların etiketlerine, ‘Yerli Üretim Logosu’nun konulması zorunlu hale getirilince gözler yeniden çarşı pazara çevrildi. Tükettiğimiz ürünlerin içeriği ve üretimdeki yerlilik oranına dikkat etmeye başladık. Ürün denetimlerine halkın da katılımını sağlamak amacıyla Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi (HFA Bildirim) Mobil Uygulaması devreye girdi. Böylece, vatandaş gördüğü haksız uygulamaları anında ve doğrudan yetkililere bildirdi.

81 BİN ÜRÜNE DENETİM

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yıl sonu değerlendirmesinde, haksız fiyat artışlarına karşı denetimler yaptıklarına işaret ederek, yaklaşık 81 bin ürünü denetlediklerini, bunlarla ilgili 7 bin firmayla yazışma yaptıklarını, bin 800 ürünün etiketinde de hata bulunduğunu belirlediklerini bildirdi. Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'na 57 bin kadar şikayet geldiğini aktaran Pekcan, bunun üzerine başlatılan mobil uygulamaya da 6 binin üzerinde şikayet ulaştığını ifade etti.

DÖVİZLE KİRAYA SON

Yıl içinde konuşulan konulardan bir diğeri de döviz üzerinden yapılan kiralamalar oldu. Spekülatif kur ataklarına tedbir olarak, döviz üzerinden yapılan menkul, gayrimenkul alım satım ve kiralama sözleşmelerinin 30 gün içinde Türk Lirası’na dönüştürülmesine ilişkin karar alındı. İç piyasayı canlandırmak amacıyla konut satışlarında KDV oranlarının yüzde 18’den yüzde 8’e, tapu harçlarının binde 20’den binde 15’e düşürülmesi uygulaması yıl sonuna kadar uzatıldı. 2018’de mobilyada KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirilirken, beyaz eşyada ÖTV oranları da sıfırlandı. 1600 cc altı motorlu araçlarda ÖTV oranları da 15’er puan düşürüldü, ticari araçlarda KDV oranları da yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi.

ESNAF 2019’U BEKLİYOR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, özellikle yaz aylarında belirgin olarak hissedilen ekonomik dalgalanma nedeniyle esnaf ve sanatkarların 2018 yılını durgun geçirdiğini belirterek, “Toparlanmak ve harekete geçmek için esnafımız 2019’u bekliyor” ifadesini kullandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 15
  • Zzzzz 5 yıl önce Şikayet Et
    Yerliymiş yabancıymiş. Domatestemi yabancı. 1 tlden cıktı 5 tlye. İthal salça istiyoruz. Yerlisi cıktı 3 tlden 9 tlye. Ithal yag istiyoruz gecen sene 15 tl ydi simdi 40 tl . Bütün 3 kagıtcı fırsatcıların ürünlerinden ithal istiyoruz ki bu hırsızlar halkın üzerinden bu kadar kazanamasın hükümet bunlarla başa cıkamıyorsa bıraksın piyasayı kendi haline . Pahalı olanın alternatifi dışardan gelsin
    Cevapla
  • Asım 5 yıl önce Şikayet Et
    daha fazla logo olmalı. dolar artınca ithal mal almamalı...
    Cevapla
  • Taha 5 yıl önce Şikayet Et
    Yerli Üretim yetmez yerli ve milli ürün olması gerekir. Yoksa Coca Cola ve Pepsi de Yerli Üretim. Ne anladım ben bu işten
    Cevapla
  • yunus 5 yıl önce Şikayet Et
    Gerek dövizden, gerek ürünlerden para kazanmaya çalışan fırsatçılar ülkemin ekonomik olarak kötü gitmesinin minareye bir yararı yok aksine zararı çok büyük, sen oradan 3 kuruş para kazandığını sanıyorsun sonra bakıyorsun cebindeki para buhar olmuş. Bir an önce aklınızı başınıza alın bu milletin sert suratını görmeden!
    Cevapla
  • Levent 5 yıl önce Şikayet Et
    Ama nedense devlet hala bu fırsatçı dediklerine destek veriyor. Ücretli çalışanları vergi yükü altında eziyor da eziyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle