Cayana 3 yılda yine BES hakkı

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde otomatik katılım yönetmeliği değişti. BES'te cayma hakkını kullanan 3 yıl içinde tekrar siteme geri dönebilecek bakanlık ise bu süreyi 5 yıla kadar uzatabilecek. BES'e geri dönenler bin lira başlangıç devlet katkısından yararlanabilecek.

Cayana 3 yılda yine BES hakkı
Cayana 3 yılda yine BES hakkı
GİRİŞ 28.12.2018 09:20 GÜNCELLEME 28.12.2018 09:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Öte yandan yapılan bir diğer değişiklikle BES’te birden fazla sözleşme veya sertifikası olan ve emeklilik hakkını kullanmak isteyen katılımcılar için hesap birleştirme zorunluluğu kaldırıldı. Bu kapsamda katılımcılar istedikleri sözleşmelerinden emekli olabilecek, diğer sözleşmeleri sistemde kalmaya, dolayısıyla katılımcılar tasarrufta bulunmaya devam edebilecek.

“Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılması”nı içeren Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Öte yandan “Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” de Resmi Gazete’de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinden AA’nın aldığı bilgiye göre, sistemden ayrılan çalışanların 2 yılda bir otomatik olarak yeniden sisteme dahil edilebilmelerine ilişkin madde, 3 yıl içinde bir defalığına olacak şekilde yeniden düzenlendi. Ayrıca bakanlık söz konusu süreyi 1 yıla kadar azaltabilecek, 5 yıla kadar artırabilecek. Çalışan sayısı 5-9 arası olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar ile Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20’nci maddesi kapsamında kurulmuş olan sandıkların iştirakçisi olarak çalışanların, en geç 1 Ocak 2019’dan sonraki ilk ücret ödemesinden işverenleri tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilmesi gerekecek.

Öte yandan sistemde birden fazla sözleşme veya sertifikası olan ve emeklilik hakkını kullanmak isteyen katılımcılar için hesap birleştirme zorunluluğu kaldırıldı. Bu kapsamda katılımcılar istedikleri sözleşmelerinden emekli olabilecek, diğer sözleşmeleri sistemde kalabilecek.

YORUMLAR 1
  • HACI HÜSEYİN EJDER 5 yıl önce Şikayet Et
    Yelpaze Genişlesin Diyanetin cevaz vermiş olduğu katılım bankalarının verdiği Faizsiz Bireysel Emekliliği de içine alacak şekilde programın kapsamı genişletilirse faize bulaşmadan tekrar dahil oluruz. Ama katılım bankalarını da hükumetimizin BES e dahil etmesi gerekiyor aksi halde dini hassasiyeti olan kesim olayın dışında kalır diye düşünüyorum
    Cevapla