SGK'dan önemli uyarı!20 bin TL zarar edebilirsiniz

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, 2019 yılında beklenen asgari ücret zammıyla birlikte, borçlanmayı yeni yılda yapacak SGK’lıların 20 bin liraya kadar zarara uğrayacakları uyarısı yaptı.

SGK'dan önemli uyarı!20 bin TL zarar edebilirsiniz
SGK'dan önemli uyarı!20 bin TL zarar edebilirsiniz
GİRİŞ 24.12.2018 13:39 GÜNCELLEME 24.12.2018 13:40
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Duman, "SGK’lıların zarar etmemeleri için. en geç 31 Aralık 2018 tarihine kadar borçlanma taleplerini SGK müdürlüklerine yapmaları menfaatlerine olacaktır" dedi.

 

 

Duman, Demirören Haber Ajansına (DHA) yaptığı açıklamada; Sosyal güvenlik kurumundan (SGK) emekli olabilmek için üç temel koşulun; zorunlu yaş, zorunlu hizmet süresi ve zorunlu prim gün sayısı olduğuna işaret etti ve ekledi:

"Emeklilik için çalışılmış hizmetleri yetersiz kaldığından prim gün eksiği olanlar askerlik, doğum ve yurtdışı çalışma sürelerini borçlanabilmektedir.

 

 

"SGK kapsamındaki tüm borçlanmalar asgari ücret üzerinden hesaplandığından 2018 yılının ekonomik göstergeleri ve enflasyon değerlerine bakıldığında 2019 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranının ortalama yüzde 20 ile yüzde 30 arasında olacağı tahmin edilmekte.

"2018 yılındaki asgari ücrete göre borçlanmaların bir günlük asgari tutarı 21.65 liradır. 540 gün askerlik borçlanması için 11 bin 691 lira, 3 çocuktan 2 bin 160 gün doğum borçlanması için 46 bin 764 lira, emekli olmak için gerekli olan 5 bin gün yurtdışı borçlanması için 108 bin 250 lira bedelle hizmet satın alınabilmektedir.

"2019 yılında asgari ücrete yüzde 20 zam gelmesi halinde bir günlük borçlanma tutarı 26 liraya çıkacak demektir.

"Bu durumda, 540 gün askerlik borçlanması için 14 bin 40 lira, 2 bin160 gün doğum borçlanması için 56 bin 160 lira, 5 bin gün yurtdışı borçlanması için ise 130 bin lira ödenmesi gerekeceğini söyledi.

"SGK mevzuatına göre askerlik ve doğum borçlanmasında ödeme süresi 30 gün, yurtdışı borçlanmasında ise 90 gün.

"Prim eksiği sebebiyle hizmet satın almak isteyenlerin 2018 yılının Aralık ayını iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.

"Askerlik borçlanması sebebiyle 2 bin liradan fazla, doğum borçlanması sebebiyle 10 bin liradan fazla, gurbetçilerimiz içinde yurtdışı borçlanması sebebiyle 20 bin liradan fazla zarar etmemeleri için en geç 31 Aralık 2018 tarihine kadar borçlanma taleplerini SGK müdürlüklerine yapmaları menfaatlerine olacaktır."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 10
  • Karamanlı 5 yıl önce Şikayet Et
    EYT ""önce hakkımızı versinler 9500 prim 30 sene çalışma yaş 48 olmuş daha 4 senem var insaf ya günah
    Cevapla
  • cemal 5 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış hesabı sen yapıyorsun. Ben de 88 girişliyim yaş 48 prim 9000. Emekli olmak için 51 yaşı bekliyorum.
    Cevapla
  • Osman Erdem 5 yıl önce Şikayet Et
    48 yaşında gencecik emekli olma hayali kuracağınıza biraz milletin geleceği, çocukların geleceği için çalışın ,üretin, emek verin. Eski nesillerin günahını biz yeni nesiller çekeceğiz.
    Cevapla
  • Maslandag 5 yıl önce Şikayet Et
    30 yıllık hizmetin varsa emekli olman gerekiyor 88 başlangıç sene emekli yapmaya yeter. Yanlış paylaşımlar yapman çok ayıp.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Askerlik borçlanması kadar saçma bir durum yoktur. Vatandaş borçlanıyorsa borcu askerliği yaptığı kuvvet komutanlıkları ödesin.
    Cevapla
  • Osman Erdem 5 yıl önce Şikayet Et
    Yani senin borcunu millet ödesin diyosun. Kuvvet komutanlıları kime bağlı? Millet ödeyince başın göğe mi erecek? Biraz devleti ve milleti düşünmeye davet ediyorum.
    Cevapla
  • Maslandag 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu tarz yazı yazan adamlara dikkat edin bunlar bulmuşlar da bilmem boncuklu sunu talep eden tipler. Yaklaşan seçimin provokatörü bunlar. Ama acısını millet çeker tabii ki bunların umurunda değil.
    Cevapla
  • milletin ferdi 5 yıl önce Şikayet Et
    İşçi primini işverenin ödediği nerede görülmüş. Burada Devlet dileyene bir imkân sağlıyor. Bunu yaparken de işverenin ödemesi gereken kısmını ödemeni istemiyor, sadece işçinin yani senin ödemen gereken kısmı istiyor.
    Cevapla
  • hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    bizim uğradığımız zararın haddi hesabı yok zaten
    Cevapla
  • milletin ferdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Haddi hesabı olmayan zarar edebiliyorsanız hadsiz hesapsız geliriniz var demektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle