Asgari ücret zammı için patronlardan 2500 TL'lik sürpriz teklif!

Milyonlarca çalışan ve iş vereni ilgilendiren 2019 asgari ücret zam oranı için nefesler tutuldu. Asgari ücret zam oranı bu hafta yapılacak son komisyon toplantısında netleşecek. Bu toplantı öncesi asgari ücret için TOBB'dan ise sürpriz bir öneri geldi.

Asgari ücret zammı için patronlardan 2500 TL'lik sürpriz teklif!
Asgari ücret zammı için patronlardan 2500 TL'lik sürpriz teklif!
GİRİŞ 25.12.2018 08:55 GÜNCELLEME 25.12.2018 08:55
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Asgari ücret 2019 zammını belirlemek üzere hükümet, işveren ve işçi temsilcileriyle oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dördüncü toplantısını bu hafta gerçekleştirecek.  İşçi kanadı taleplerini net şekilde ifade ederek toplantının gündemini belirlemişti. Bunun üzerine Asgari ücret zam pazarlığında belirleyici olan TÜİK raporuna göre bir işçinin asgari geçim tutarını ağır statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, orta statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş hafif statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretle ilgili kararın bu hafta içinde duyurulması bekleniyor.

 

 

ASGARİ ÜCRET 2500 TL OLUR MU? ŞARTLAR NELER?

İşçi ve işveren kesimi son kez komisyon masasında buluşacaklar. Yeni asgari ücretin açıklanması arefesinde patronlandan 2500 lira veririz açıklaması geldi. Ancak elbette bunun bir şartı var. İşçi kesimini de fazlasıyla memnun edecek olan bu teklif için gözler hükümet kanadına döndü.

 

 

Asgari ücretteki vergini sıfırlanmasını isteyen Rifat Hisarcıklıoğlu , "Asgari ücret bin 600 lira ama bana maliyeti 2 bin 500 lira. Biz de diyoruz ki, 'İşçimiz daha fazla alsın' ama üzerimizdeki vergi yükünü kaldırın. Asgari ücrette (vergi) yüzde sıfır olsun da işçimiz hiç olmazsa 2 bin 500 lira alsın" dedi. Hükümet kanadının bu öneriye vereceği yanıt merak konusu.

İŞÇİ KESİMİ NE KADAR ZAM İSTİYOR?

Asgari Ücret Komisyonunda işçi kesimini temsil eden Türk-İş yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim şartlarının temel alınmasını istiyor. Asgari ücretin şu an için 2 bin lira sayılıp bunun üzerinden pazarlık yapılmasını isteyen TÜRK-İş, 2 bin liranın üzerine de enflasyon oranında bir zam ve refah payı konulmasını talep etti. 2019 asgari ücreti için net olarak telaffuz ettikleri rakam ise 2280 lira oldu.

İŞVEREN KESİMİ NE KADAR VERİYOR?

Patronları temsil eden TİSK ise yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadelenin dikkate alınması gerektiğini söylüyor. Bu argümanla da asgari ücretin kesinlikle 2 bin liranın altında olması gerektiğini belirtiyorlar. Komisyonda teklif ettikleri net asgari ücret rakamı 1853 TL oldu.

ZAM ORANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

 Asgari Ücret Komisyonu bu hafta içinde 4. ve son toplantısını Aile ve Çalışma Bakanlığı'nda yapacak. Komisyonda bugüne kadar masaya gelen teklifler ve TÜİK rakamları ışığında oluşturulan yeni asgari ücret oylamaya sunulacak. Komisyonun son toplantısı için henüz bir tarih verilmedi. Beklenti cuma günü toplantının yapılması ve asgari ücretin açıklanması yönünde.

YORUMLAR 7
  • ado 5 yıl önce Şikayet Et
    2020 tl oldu
    Cevapla
  • aaaaaa 5 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret MEB çalışan işçi ücretini geçecek.
    Cevapla
  • Yılmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Hisarciklioglu mantıklı bi teklif yapmış bence
    Cevapla
  • eşitlik 5 yıl önce Şikayet Et
    Asgari Ücret ...en düşük memur maaşıyla eşitlenmeli ...
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    1850 olursa çalışmanın anlamı yok. Nasılsa baticaz. Çalışarak batmanin anlamı yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle