Yeni yılda döviz de altın da düşecek

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık, kötü sürecin geride kaldığını söyledi. Atayık 2019’da dövizde düşüşün süreceğini belirterek “Altında da geriye çekiliş görebiliriz” dedi.

Yeni yılda döviz de altın da düşecek
Yeni yılda döviz de altın da düşecek
GİRİŞ 23.12.2018 13:26 GÜNCELLEME 23.12.2018 13:27

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, en kötü süreci geride bıraktıklarını belirterek 2019 yılında döviz ve altın için düşüş öngörüsünde bulundu. 2019 yılı öngörülerini paylaşan Atayık, “Bence, en kötü süreci geride bıraktık. Hem makro, hem de sektör olarak mikro açıdan. 2019 yılıyla ilgili iyimserim. Turizmde bu yıl rekorlara imza atmıştık ülke olarak, turizm açısından iyi bir yıl bekliyorum. Sektörümüz için de yüzlerin yeniden gülmeye başlayacağı ve geleceğe kadim sektörümüz adına güvenle bakacağımız bir yıl olması beklentisi içerisindeyim. 2019 yılında döviz fiyatlarındaki düşüş trendinin süreceğini, altın fiyatlarında da geriye doğru bir çekilişi görebiliriz” dedi. Atayık “Sektörümüz, genel seçimin ardından düğün sezonunda piyasaların açılmasını beklerken, dış kaynaklı döviz ataklarıyla adeta hayal kırıklığına uğramıştı. İç piyasaya hareket kazandıran Sevgililer Günü, Anneler Günü ve yaz düğün sezonu, beklentileri karşılamaktan uzak kaldı. Bu özel günlerde istenen satış rakamı, ne yazık ki yakalanamadı. Düğünler nedeniyle piyasaların hareketlendiği yaz sezonu ise fiyat artışlarının zirveye çıktığı döneme denk geldiğinden çok sönük geçti. Ancak, sektörümüz, bu yıl tanıtım ve pazarlamanın ne kadar önemli olduğunun farkına vardı” dedi.

 

 

ATEŞ SÖNDÜ

Atayık, “Sektör olarak hem ülkemizin, hem de sektörümüzün geleceğiyle ilgili karamsar değiliz, pozitif beklentiler içerisindeyiz. Hükümet yetkilileri başta Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ve ilgili kurumların doğru bir strateji uygulamasıyla dövizin ateşi söndürüldü. Dolarda son haftalarda yakalanan istikrarın devam etmesi ve trendin aşağıya doğru sürmesi halinde yıl başıyla birlikte bunun alışverişe de yansıyacağına inanıyoruz” dedi.

 

 

Anadolu bilezikten vazgeçmiyor

Atayık, en çok talep gören ürünler hakkında da bilgi verdi. Atayık, bu yıl mücevherde en çok tektaş, beştaş, baget taşlı ürünler ve küçük taşlı kolyelerin ilgi gördüğüne işaret ederek, şunları anlattı: “Bu yıl elmaslı ve incili mücevherlerin de popüler olduğunu söyleyebiliriz. Altın takı grubunda ise hafif ve içi boş takılar, daha çok beğeni topluyor. Fiyat artışlarına rağmen özellikle Anadolu tüketicisi bilezikten vazgeçmiyor. Vatandaş, gramajını düşürse bile burma bilezikten vazgeçmiyor.”