Bakan'dan çağrı! İki katına çıkaracağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin petrol üretimini bugünkü rakamların en az iki katına çıkarması gerektiğini belirterek, Türkiye'de petrol ve gaz aramacılığı için iş insanlarına çağrıda bulundu.

Bakan'dan çağrı! İki katına çıkaracağız
Bakan'dan çağrı! İki katına çıkaracağız
GİRİŞ 20.12.2018 16:30 GÜNCELLEME 20.12.2018 16:30

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin petrol üretimini bugünkü rakamların en az iki katına çıkarması gerektiğini belirterek, "Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında denizlerimizdeki petrol ve gaz aramacılığında iki sondaj gemisiyle hızla yolumuza devam edeceğiz. Hep dediğimiz gibi varsa bulacağız. Bu vesileyle tüm iş insanlarını Türkiye’de petrol ve gaz aramacılığı sektörüne yatırım yapmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi  (IICEC) ev sahipliğinde düzenlenen IEA Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun  (World Energy Outlook 2018) Türkiye tanıtım toplantısında, Bakan Dönmez'in mesajı  okundu.
Dönmez mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine  Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve  beraberindeki heyetle yapılacak görüşmeler sebebiyle toplantıya katılamadığını  bildirdi.
 
Hava durumu tahminlerinde güneşli havalardan çok, yağmurlu ve soğuk  havaların tahmin edilmesinin beklendiğini belirten Dönmez, "Performans puanı,  kötü olayları önceden tahmin edebildiğiniz kadar artar. Tıpkı olumsuz hava  koşullarını önceden veren Meteoroloji gibi IEA'nın ana kitabı olan Dünya Enerji  Görünümü'nden beklentimiz de bizi bekleyen yağmurlu ve soğuk olaylar konusunda  bizleri önceden bilgilendirmesi ve dünya enerji sisteminin hava kontrol  kulesinden bizlere uyarı yapmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.
 
Dönmez, Türkiye'de tüm ulaşım elektrikli hale getirilse bile bugünkü  petrol üretiminin en az iki katına ulaşılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu  sebeple Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında denizlerimizdeki petrol ve  gaz aramacılığında iki sondaj gemisiyle hızla yolumuza devam edeceğiz. Hep  dediğimiz gibi 'varsa bulacağız'. Bu vesileyle tüm iş insanlarını da Türkiye’de  petrol ve gaz aramacılığı sektörüne yatırım yapmaya davet ediyorum. Çünkü petrol  ve fosil kaynaklar olmadan, en azından bir 50 sene daha enerji sisteminin  çarkları dönmeyecek." ifadelerini kullandı.
 
 Enerjide verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının  kullanımının sektör açısından önemli olduğuna işaret eden Dönmez, şunları  kaydetti:
 
"Verimlilik, en temiz kaynağımız ve bu konuyla ilgili bazı özel  adımlarımız olacak. Petrolde nasıl varsa bulacağız diyorsak, verimlilikte de var  ve kullanacağız diyoruz. Güneş konusunda 2018’de biliyorsunuz rekorlar kırdık.  Yazın en güneşli günde 4 bin 500 megavat üreten güneş santralleri, kar yağdığı  günlerde bin megavatların altına kadar düşüyor. Bu bir ikilemi de beraberinde  getiriyor. Yani yenilenebilir kaynakların sistemde çok olması kadar, bu  kaynakların mevsimsel değişkenliği de termik santrallerin üretimlerini etkiliyor.  Raporda da değinildiği gibi, tüm dünyada mevcut toptan satış piyasaları maalesef  zorlanıyor ve kapasite-esneklik tabanlı mekanizmalar ile yeni bir elektrik  piyasası düzlemine geçiş başladı. Bunun maliyetinin ne kadar olacağını da zaman  gösterecek."
 
 "Enerji dönüşümleri aslında bir teknoloji hikayesi"
 
Dönmez, Milli Enerji ve Maden Politikası'nın en önemli ayaklarından  birinin de yerlileşme olduğunu vurguladı.
 
Enerji dönüşümlerinin aslında bir teknoloji hikayesi olduğunu belirten  Dönmez, mesajında şu ifadeleri kullandı:
 
"Yani teknolojiniz yoksa enerji oyununda sözü geçen bir oyuncu olmanız  zor. Büyük bir oyunun oyuncusuysanız, teknolojiniz olmalı ve bu teknoloji  başkalarının da işine yaramalı. YEKA projeleri ile Türkiye yenilenebilir enerji  teknolojilerinde ve gelecekte depolamada teknoloji merkezlerinde en önemli üretim  üslerinden biri olmayı hedefliyor. Fakat daha birçok teknoloji en az bir enerji  kaynağı kadar sistemimize etki ediyor. Yapay zeka, akıllı sistemler, gelişmiş  veri araçları gündemimizde en üst sıralardadır. Elektrikli arabalar, kayıt  zinciri gibi birçok yeni teknolojiyi de araştırarak kendimize bir yol haritası  belirliyoruz."

KAYNAK: AA