İşten kaytarmaya başladık

Son beş yılda Türkiye’de ve dünyada iş ahlakıyla ilgili gelişmelerin değerlendirildiği Türkiye İş Ahlakı Araştırması 2018 sonuçları açıklandı. Rapora göre, en çok karşılaşılan iş ahlakı problemlerinin başında yalan birinci sırada yer alırken işten kaytarmalar da arttı.

İşten kaytarmaya başladık
İşten kaytarmaya başladık
GİRİŞ 19.12.2018 06:13 GÜNCELLEME 19.12.2018 06:13
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İş ahlakına yönelik algıları ölçmek ve iş dünyasındaki ahlaki problemler ile bunların arka planındaki sebepleri araştırmak için önemli çalışmalar yapılıyor. Konuyla yakından ilgilenen Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), 'Nesiller Boyu İş Ahlakı' sloganıyla Türkiye İş Ahlakı Araştırması 2018 sonuçlarını İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) açıkladı. Araştırmada; son beş yılda Türkiye'de ve dünyada iş ahlakıyla ilgili yaşanan gelişmeler değerlendirildi. Raporda, iş dünyasında ahlaki meselelere ilişkin zaman içerisinde inişli çıkışlı bazı sonuçların ortaya çıkmasında ekonomi, teknoloji, siyaset gibi makro çevresel unsurlardaki değişimlerin etkili olduğu görülüyor.

İLK SIRADA YİNE YALAN VAR

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, iş ahlakı ile ilgili sorunların başında yalan konusunun geldiğini belirterek, işten kaytarmaların da arttığına dikkat çekti. Torlak, rapordaki detayları şu şekilde sıraladı: “Çalışanlar açısından baktığımız zaman yalan yine birinci sırada. İşe geç gelme, işin hakkını vermeme ön sıralarda yer aldı. Aynı ürünü farklı fiyatlarla satmaya çalışma, aldatıcı reklam ve sözlerin tutulmaması öne çıkan başlıklar oldu." Torlak, mevcut zorlukların iş ahlakı konusundaki genel algıyı 2008’deki seviyelere düşürdüğünü kaydetti.

İŞ AHLAKI YAYGINLAŞMALI

İGİAD Başkanı Ayhan Karahan ise, 2003’te kurulduklarından bu yana girişimciliğin teşvik edilmesi ve iş ahlakının yaygınlaştırılması hususunda eğitim ve yayın faaliyetleriyle iş dünyasında ahlaki bir duyarlılık oluşturmayı amaçladığını söyledi. İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Erdemir ise işletmenin ahlaki problemlerinin genel problemlerinden bağımsız olmadığına işaret etti. Erdemir, “Kriz ne kadar hızlı sarsarsa daha oturmuş, kurumsallaşmış firmalar krizden biraz daha az etkileniyorlar” diye konuştu.

Zenginlik ölçüsü para birimi oldu
İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay da, ekonomiye ve ticarete insanlık penceresinden bakma çabasının bir inisiyatif değil bir gereklilik olduğuna değindi. İktisadi çıkarlarla ahlaki ilkelerin ayrıştığı bir zaman diliminin yaşandığını hatırlatan Kuralay, şöyle konuştu: “İnancımızın zenginlik ölçüsü kalpleri kazanmak iken, bugünün iktisadi şartlarında ülkelerin zenginlik ölçüsü, genellikle para birimleriyle ifade edilen kişi başı gelir rakamlarına indirgenmiş durumda. Kuşkusuz bu dünyayı daha yaşanabilir kılmanın reçetesi küresel ölçekte daha adil ancak ticaretin serbestliğine ve bireysel zenginliğe de sahip çıkan farklı bir ekonomi sisteminin tesis edilmesinden geçiyor.”

YORUMLAR 4
  • Ülküm 5 yıl önce Şikayet Et
    Müşterisini kazıklayan,çalıştığı iş yerini sömüren,yani etik davranmayan insanları bir şekilde cezalandırın.
    Cevapla
  • akın oztrk 5 yıl önce Şikayet Et
    En başta işveren ahlaklı olmalı.Sgk yı tam çalışanın maaşını da uygun olanı vermeli.ustaya ,yöneticiye asgari ücerte yakın ücret vererek dalga gecmemeli.Çalışanda doğru verimli çalışmalı.
    Cevapla
  • kerim 5 yıl önce Şikayet Et
    İŞ ahlakı karşılıklı olur patron adaletli ise işçide adaletli ahlaklı olur işine sadık olur diğer türlü istismar başlar
    Cevapla
  • vatandaş 1453 5 yıl önce Şikayet Et
    işçi izin alamayınca yalan söylüyor tabi ne yapabilir ki başka... müdürler utansın.
    Cevapla