6 yıl önce diktiler! Kilosu 130 lira...

Antalya'nın Serik ilçesinde 6 yıl önce 277 dönüme dikilen pikan cevizi ağaçları meyve vermeye başladı.Kenan Yüce, pikan cevizinin kabuklusunun toptan 40- 50, kabuksuzunun 110- 130 lira arası alıcı bulduğunu belirterek, bu yıl 5 ton, gelecek yıl da 10 tonun üzerinde üretim hedeflediklerini söyledi.

GİRİŞ 08.12.2018 12:07 GÜNCELLEME 08.12.2018 12:08
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Rus iş insanı Aslan Gaboev, 2012 yılında Serik'e bağlı Çandır Mahallesi'nde diğer ceviz türleri ve çeşitlerine göre iç randımanı yüksek olması ve ılıman iklimlerde de daha az masrafla yetiştirilmesiyle bilinen pikan cevizi üretimine yöneldi. 277 dönümlük alana dikilen pikan cevizi ağaçları 2016 yılında ürün vermeye başlarken, geçen yıl ürün hasadına geçildi.

 

 

 

'14 İLDE YETİŞTİRİLEBİLİYOR'

 

 

Firmanın Genel Müdürü Kenan Yüce, pikan cevizinin Ege ve Akdeniz bölgelerinde narenciye ve avokado gibi diğer üretimi yapılan meyve türlerine göre geliri en yüksek, giderleri en az çeşit olduğunu söyledi. Yüce, "Özellikle Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahil bandında yer alan 14 ilde üretim fırsatı mevcuttur. 500 rakım altındaki 14 ili kapsayan bölgede pikan cevizi yetiştiriciliği fırsat yatırım aracıdır. Ülkemiz geçen yıl 650 milyon dolarlık ceviz ithal etmiş. Pikan cevizi ABD'de çok popüler bir meyvedir ve ana yurdu da ABD'dir. Bu meyveden 500 çeşit ürün elde edilmektedir" dedi.

BU YILKİ HEDEF 5 TON

Geçen yıl 2 ton mahsul ürettiklerini ve bunun 1250 kilosunun Afrin operasyonunda görev yapan askerlere gönderdiklerini anlatan Kenan Yüce, "Bu yılki hedefimiz 5 ton. Gelecek yıl da 10 tonun üzerinde mahsul bekliyoruz. Kabuklusu toptan 40- 50, kabuksuzu 110- 130 lira arası değişen fiyatlarda satılıyor" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 18
  • Gençbahçeci 5 yıl önce Şikayet Et
    6 tane fidan diktim bahceye insallah meyvesini de alırım.
    Cevapla
  • Akdenizli 5 yıl önce Şikayet Et
    5 dişi ağaca 1 erkek ağaç gerekiyor.4 ağaç ektim 8 yıldır meyve vermedi.Tarım mühendisi ne sordum aralarında erkek ağaç olmazsa verimde olmaz dedi ve 1 tane erkek ağaç ektim.2 yıl oldu bekliyoruz bakalım.
    Cevapla
  • m3hk 5 yıl önce Şikayet Et
    bu cevizden bakude yedim bizim kamanın corumun yanından gecemez bana uymaz. hem ugrastıyorr. bizimkiler cat ye.
    Cevapla
  • Turan 5 yıl önce Şikayet Et
    Sanki kalp ilacı mı satıyorsun, hemen de yapıştırmış 50 yi,, ayıp ayıp, ben doğunun kışına karına dağına mahkum olacam sen sıcak iklimlerde canım pahasna koruduğum topraklardan bana kazık atacaksın,, ya bir ülke olacağız ya da yeniden sınır cizeceğiz,, Bu işler böyle gitmez,, Herkes haddini bilecek kendi halkına saygı gösterip asla kazıklama hesabına girmeyecektir,,
    Cevapla
  • nadir 5 yıl önce Şikayet Et
    Mersin de çık var .45.- tl den gidiyor.İç ceviz olarak
    Cevapla
  • Kalem 5 yıl önce Şikayet Et
    Cevizin kralı Kaman
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle