OPEC'ten petrol kararı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanan OPEC ve OPEC dışı ülkeler, günlük petrol üretimini azaltma kararı aldı.

OPEC'ten petrol kararı
OPEC'ten petrol kararı
GİRİŞ 07.12.2018 19:41 GÜNCELLEME 07.12.2018 20:00
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji ve Sanayi Bakanı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Konferansı Başkanı Suhail bin Muhammed el Mazrui, "OPEC, günlük 800 bin varil petrol üretimi kısma kararı aldı. OPEC dışı ülkeler de günlük 400 bin varil azaltma kararı aldı. Böylelikle toplamda 1 milyon 200 varil kesinti kararı alınmış oldu." dedi.

 

 

"GÖRÜŞMELER BEKLENENDEN UZUN SÜRDÜ AMA BAŞARILI BİR KARAR ALDIK"

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 5. OPEC ve OPEC dışı ülkeler toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir konuşma yapan Suhail bin Muhammed el Mazrui, görüşmelerin beklenenden uzun sürdüğünü aktararak, başarılı bir karar alınmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

 

1,2 MİLYON VARİL KESİNTİ

El Mazrui, özellikle bu kararın alınmasında Rusya başta olmak üzere OPEC dışı ülkelere teşekkür ederek, "OPEC, günlük 800 bin varil petrol üretimi kısma kararı aldı. OPEC dışı ülkeler de günlük 400 bin varil azaltma kararı aldı. Böylelikle toplamda 1 milyon 200 varil kesinti kararı alınmış oldu." ifadelerini kullandı.

ÜRETİM KESİNTİSİ 2019 OCAK AYINDA BAŞLAYACAK VE 6 AY SÜRECEK

Öte yandan OPEC üyelerinin aldığı ve basın mensuplarıyla paylaşılan kararda, petrol üretiminin azaltılmasının yanı sıra üretim kesintisinin 2019'un Ocak ayında başlayacağı ve ilk 6 ayında uygulanacağı bildirildi. 

OPEC 175. Olağan Toplantısı üye 15 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının katılımıyla dün başlamış, planlanan basın açıklamasının yapılmayacağı duyurulmuştu.

ÜRETİM REKOR SEVİYELERE ULAŞINCA PETROL FİYATI DÜŞMÜŞTÜ

Bu arada, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimlerinin rekor seviyelere ulaşarak küresel petrol piyasasında arz fazlasının artması sonucu, dünya genelinde en yaygın kullanılan Brent türü ham petrolün varil fiyatı düşmüştü.

4 Ekim'de 86 dolar olan Brent türü ham petrolün varil fiyatı, yüzde 33 düşüşle 29 Kasım'da 57,5 dolara gerilemişti.

OPEC Ekonomik Komisyonu, geçen hafta yayımlanan raporda, petrol fiyatlarında dengenin tekrar sağlanabilmesi için toplam kısıntının günlük en az 1,3 milyon varil düzeyinde gerçekleşmesi gerektiği tavsiyesinde bulunmuştu.

KATAR, OPEC'TEN ÇEKİLECEĞİNİ DUYURMUŞTU

Katar Enerji Bakanı Saad Şeride el-Kabi de ülkesinin 1 Ocak 2019 itibarıyla OPEC’ten çekileceğini duyurmuştu.

OPEC ve OPEC dışı petrol üreticileri, 2016’da petrol üretiminin günlük 1,8 milyon varil azaltılması kararı almıştı. Bu karardan geçen yıl mayıs ayında vazgeçilerek üretim artışına gidilmişti. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 22
  • gurbetçi m 5 yıl önce Şikayet Et
    kimler ceplerini dolduruyor acaba benzinin litresi dunyada bir lira olmali olmassa baska alternatifler bulunmali petrole bir son verilmeli insanlar fransada ise gidemez hale geldi milletler arasi sorumlularin derhal istifalari istenmeli onlarin yerine baska insanlar getirilmeli yoksa dunyada buyuk kaoslar yasanabilir .ayrica butun yiyecekleri devletler kontrol altina almali yok bi daha uçmisli zam yaparsan soyle olur boyle olur du olmaz
    Cevapla
  • Mohac 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ulkede hep yuksek zati bizi etkilemiyor
    Cevapla
  • Mehmet Olgun 5 yıl önce Şikayet Et
    Petrolün varilinin fiyatı 30 lira olmalıdır, üstü sömürü düzenidir.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 5 yıl önce Şikayet Et
    Durmayın hemen Zam yapın!...2019,dan sonra Elektrikli şarzlı araçlar çoğalınca bakalım kime satacaksınız! Benzini Mazotu?
    Cevapla
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    elektrik bedavamı ?
    Cevapla
  • Ferman 5 yıl önce Şikayet Et
    Geosismik verilerine baktigimda sunu net olarak söyleyebilirim Antalya denizinde 1 mil uzakta gaz ve petrol var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle