Tek Tip askerlik sistemi ne durumda? Askerlik ne zaman kısalıyor?

Binlerce kişinin merakla beklediği yeni askerlik sistemi için geri sayım başladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında düzenlenen toplantıda tek tip askerlik ve kalıcı bedelli askerlik sistemi görüşüldü. Peki bu sistem ne zaman yürürlüğe girecek? Uzun döne ve kısa dönem bekleyenler için öne çıkan gelişmeler.

GİRİŞ 17.12.2018 12:06 GÜNCELLEME 17.12.2018 12:07
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında yürütülen çalışma kapsamında 2019 yeni askerlik sistemi ve kalıcı bedelli askerlik için son düzlüğe girildi. Özellikle uzun dönem ve kısa dönem askerlik yapmak isteyenlerin ilgilendiren konuyla ilgili toplantı düzenlendi. Hulusi Akar'ın başkanlığında yapılan toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in yanı sıra kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve diğer yetkililer katıldı.Söz konusu toplantıda, askerlik süresinin kısaltılması dahil yeni askerlik sistemi, ayrıntılı bir şekilde görüşüldü. Peki 2019 yılı itibariyle askerlik süresi kısalacak mı? İşte toplantıdan öne çıkan bilgiler...

 

 

ASKERLİK SÜRESİ KESİN OLARAK KISALIYOR!

 

 

'Askerlik kısalıyor' demek yanlış olmaz ama bir tarih vermek yanlış olabilir. Henüz ne düzeyde kısalacağı, acemiliğin ya da usta döneminin ne kadar kısalacağı belli değil. Askerlik kısalacak bunu net olarak söyleyebiliriz. Bugün ilk kez Milli Savunma Bakanlığı'nda yeni askerlik sistemine ilişkin, içinde askerliğin kısalmasının da olduğu önemli konular ilk kez komuta kademesi tarafından bu konu masaya yatırıldı. Daha önce Milli Savunma Bakanlığı yeni askerlik sistemi üzerine uzman düzeyinde çalışma yürütüyor, belirli önerileri getiriyordu. Bugün o öneriler ilk kez masaya yatırıldı. Milli Savunma Bakanı Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarının da olduğu bir toplantıda bu konular ele alındı. Konuların başında da askerliğin kısalması da var.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Kritik toplantının ardından Milli Savunma Bakanlığı da Twitter hesabından bu mesajı paylaştı:

"Bakan Akar'ın Başkanlığında MSB'de yapılan ve Gnkur. Bşk. Org. Yaşar Güler'in yanı sıra Kuvvet Komutanları ve Bakan Yardımcılarının katıldığı toplantıda askerlik süresinin kısaltılması dâhil yeni askerlik sistemi ayrıntılı bir şekilde görüşüldü."

2019 Tek Tip Askerlik Ne Zaman Çıkıyor?

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK? TEK TİP ASKERLİK NEDİR?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor.  Yeni askerlik sisteminde, bazı meslek gruplarına özel uygulamaların da olacağı belirtiliyor. Bu kapsamda öğretmen, hakim, doktor ve bazı akademik alanlarda görev yapan ile sporcular için esneklik getirilebileceği dile getiriliyor. Bu meslek gruplarına üye yükümlülerin mesleki yaşamlarının ve kariyerlerinin etkilenmemesi için onlara uygun zaman dilimlerinde askerlik hizmetinin yerine getirilmesi sağlanacak. Örneğin öğretmenlerin askerlik yükümlülüğünü çoğunlukla yaz aylarında yerine getirmelerine ağırlık verilecek.

YORUMLAR 7
  • Hilal 5 yıl önce Şikayet Et
    Ya 2019 da kesin yürürlüğe girer mi bu sistem? Nolur bilgisi olanlar paylaşsın allah rızası için lütfen
    Cevapla
  • kadir turan 5 yıl önce Şikayet Et
    2+7 sistemini getirirler inşallah ya. 2ay zorunlu olması yeterli 3ay fazla
    Cevapla
  • kadir turan 5 yıl önce Şikayet Et
    2+7 sistemi yapılsa daha iyi olur. 2ay zorunlu 7ay ise isteyen bedelli yapabilsin...
    Cevapla
  • HAKAN ATİK 5 yıl önce Şikayet Et
    Askerlik kısalınca silah altındaki kısa donemlerin askerligi ne olacak?Uzun donemler erken terhis alırken kısa donemler ise gec mi terhis olacak?u sorunun cevabını hic bir yerde bulamıyorum.Su an askerde oglu olan bir baba olarak bunu merak ediyorum.Saygılarımla.
    Cevapla
  • mustafa kutay 5 yıl önce Şikayet Et
    aynı sekilde bende merak ediyorum. umarım etkilemez
    Cevapla
  • Muhammed 5 yıl önce Şikayet Et
    99/2 Askere gideceğim inşallah. Bakalım yeni sistem inşallah hepimiz içinde hayırlısı olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle