Bakan'dan önemli asgari ücret açıklaması!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücret pazarlığı ilk komisyon toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 06.12.2018 11:10 GÜNCELLEME 06.12.2018 19:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni yılın maaşını belirlemek üzere bugün saat 11.00'da toplandı. Komisyonda ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçi de yer alıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlığın Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısına başkanlık yapıyor. Toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Bakan Selçuk'un konuşmasından satır başları şöyle:

 

Tüm sosyal tarafların görüşlerini ve taleplerini göz önünde bulundurarak işçi ve işverenlerimnizle hep birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde alt sınırı daha ideal bir hale getirmek. Asgari ücret çalışma hayatında, ücret politikalarında en alt sınırı ortaya koymakta. Buradaki tüm çabamız tüm sosyal tarafın görüşlerini göz önünde bulundurarak işçi ve işverenlerimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde bu alt sınırı daha ideal bir noktaya getirebilmek. Daha güçlü bir ekonomik görünüme kavuşacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi 2019’da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Asgari ücretin ekonomi konjonktürle uygun bir şekilde tespit edilmesi olacak. Üretimde verimliliğin artırılması da kuşkusuz bu sosyal diyaloğun güçlendirilmesine bağlı.

Sosyal bir hukuk devleti olmanın gereği olarak asgari ücret her yıl yeniden belirlenmektedir. Asgari ücret tespit komisyonumuz çok önemli bir mekanizma.

16 yıllık hükümetlerimiz döneminde işçi ve işverenlerimizin haklarını gözeterek her zaman çözüme kavuşturan taraf olduk. Bu anlamda işçilerimiz de işverenlerimiz de müsterih olsunlar. Komisyon toplantılarıyla haklarını koruyarak, ülkemizin kalınmasına katkıda bulunacak bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum.

Asgari ücret çalışanlara belirli bir ücret düzeyinde ödeme yapmamızı sağlayan bir uygulamamız. 2018 için uygulanan bekar ve çocuksuz birisi için 1603.12 TL’dir. Vergi dilimi nedeniyle meydana gelen düşüşü kanunla önledik. AGİ’yi ilave yaparak bu durumu düzelttik. AK Parti’nin iktidara gelmeden önce belirlenen son asgari ücret 2002 Temmuz ayına aitti. 184 lira düzeyinde olan asgari ücret, 1603,12 liraya yükselttik. Yüzde 770, reel olarak ise yüzde 102 arttığını görmekteyiz.

EKONOMİK DURUMLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULSUN

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, yaptığı açıklamada, asgari ücret belirlenirken sadece enflasyon rakamlarına odaklanılmaması gerektiğini belirterek, "Enflasyon rakamının dışında ülkenin ve işletmelerin içerisinde bulunduğu ekonomik durumlar, yatırım ve rekabet ortamı ile işsizlik oranı da göz önünde bulundurulsun." dedi.

İşverenler olarak geçmiş enflasyon yerine hedef enflasyonun dikkate alınmasını istedikleri dile getiren Koç, şunları kaydetti:

"Geçmişte yaşamak yerine hedefleri önümüze koymalıyız. İşverenlerimizin maliyeti, ekim ayından itibaren asgari ücret desteğinin kalkmasıyla yüzde 5 arttı. 2019 yılı için bu desteğin artırılarak yeniden uygulanmasını talep ediyoruz. Bununla birlikte toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerleri için SGK işveren teşviklerinin artırılarak sürdürülmesini istiyoruz."

"DÖRT KİŞİLİK AİLE DİKKATE ALINARAK BELİRLENMELİ

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da asgari ücretin taban ücret olduğunu belirterek, bu ücretin bir kişiye göre değil dört kişilik aile dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Son dönemde ekonomide yaşanan gelişmelere bağlı olarak asgari ücretli çalışanların geçim sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Irgat, "Yeni asgari ücrette bu yıl gerçekleşen enflasyon oranı dikkate alınmalı. Bunun yanına ülkenin büyümesi ve gelişmesi de göz önünde bulundurularak refah payı da eklenmeli." dedi.

Irgat, bu yıl ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçinin Türk-İş heyetinde yer alarak komisyona katılacağını anımsatarak, bu işçinin komisyonda asgari ücretle geçinmenin zorluklarını anlatacağını söyledi.

YORUMLAR 9
  • Asgari ücretli 5 yıl önce Şikayet Et
    Tüm temsilci tarafların şeffaf olmasını ve basina açık toplantı yapmalarını rica ediyoruz
    Cevapla
  • mecburen 5 yıl önce Şikayet Et
    KKTC de asgari ücreti 2.360 tl alıyor. Biz de asgari ücreti 2.500 tl olmalıydı.
    Cevapla
  • mecburen 5 yıl önce Şikayet Et
    kasımpaşalı'ya cevap: KKTC de hayat pahalığı değildir. Genelde alışverişler daha ucuzlar. İnanmıyorsanız oraya gidip görmelisin.
    Cevapla
  • kasımpaşa lı 5 yıl önce Şikayet Et
    kıbrıs da hayat çok pahalı onlara yetmez..suyumuzu bile içmiyorlar
    Cevapla
  • ibrahim k 5 yıl önce Şikayet Et
    2002 den bu yana asgari ücret yüzde 102 artmış peki masraflar ve giderler maliyetler yüzde kaç arttı ?
    Cevapla
  • kiracı 5 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret 3000tl olursa insafsız ev sahipleri kirayı 2000tl yapar
    Cevapla
  • mecburen 5 yıl önce Şikayet Et
    Ev sahiplerine "kiralık kanunu" ile kira sınırı koysunlar o zaman sorun olmaz.
    Cevapla
  • ERDEM 5 yıl önce Şikayet Et
    Dört deyil 5 kişi üzerinden hesaplayın reis 3 cocuk yapın diyor
    Cevapla
  • mecburen 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu asgari ücretle yetmez. Nüfus çok kalabalıklaşınca su, yemek,giysi...vb çok çook pahalı olurdu... Çünkü nufüs artınca su, besin, ürün çok tüketir. O yüzden üç çocuk sınırlı olmalıdır. Üçten fazla olmamalıydı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle