Yüzde 24’lük ağır ceza yükü

Yıllık yüzde 24 gecikme zammının yüksekliğine dikkat çeken iş dünyası temsilcileriyle tüketiciler, bu konuda piyasayı rahatlatacak adım atılmasını bekliyor.

Yüzde 24’lük ağır ceza yükü
Yüzde 24’lük ağır ceza yükü
GİRİŞ 05.12.2018 09:33 GÜNCELLEME 05.12.2018 09:33

Kamu alacaklarında uygulanan yıllık yüzde 24 gecikme zammı işletmelerin ve vatandaşların sırtına ağır yük bindiriyor. Piyasadaki nakit akışının yavaşlamasına bağlı olarak zor günler geçiren iş dünyası ve tüketiciler, bu oranın aşağı çekilmesini istiyor. Yüzde 23,73 olarak belirlenen yeniden değerleme oranının yüksek olduğuna da vurgu yapan iş dünyası ve tüketiciler, enflasyonla mücadeleye katkı için gecikme zammı ile harçların aşağı çekilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Türkiye’nin ekonomide uyguladığı dengelenme politikasında başarılı sonuçlar alınmaya başlanması dikkat çekiyor. Ancak bazı uygulamalar hem enflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor hem de işletmelerle vatandaşların sırtına ağır yükler bindiriyor. Kamu alacaklarında uygulanan yıllık yüzde 24 gecikme zammının yüksekliğine dikkat çeken iş dünyası temsilcileriyle tüketiciler, bu konuda piyasayı rahatlatacak adım atılmasını bekliyor.

BU ORAN CEZALANDIRMADIR

Özellikle iş dünyasının kamuya olan ödemelerinde aksamalar yaşanmasının ağır fatura kesilmesi, nakit akışının yavaşladığı bu günlerde büyük tıkanıklıklara yol açıyor. Son olarak 2019’da uygulanacak yeniden değerlenme oranının yüzde 23,73 olarak duyurulmasına da dikkat çeken iş dünyası ve tüketici temsilcisi sivil toplum kuruluşu başkanları, bu oranların aşığı çekilmesini istiyor. Yüzde 24’lük gecikme faizinin bir cezalandırma olduğuna dikkat çeken iş adamları, “Devlet bu oranları düşürmeden bankalar düşürmez” kanaatinde birleşiyor.

EYLÜLDE ARTTIRILDI

Devletin yayınlamış olduğu gecikme zamlarına ilişkin olarak standart bir gecikme zammı hesaplaması var. Ocak 2000’de aylık yüzde 6, yılık ise yüzde 72’ye kadar çıkan gecikme zammı, daha sonraki yıllarda ekonominin düzelmesiyle birlikte aşağı çekildi. 2010’dan bu yana aylık yüzde 1,40 olarak uygulanan gecikme zammı oranı geçtiğimiz eylül ayında yükseltildi. 5 Eylül 2018’den beri aylık yüzde 2 olarak uygulanan gecikme zammı oranı yıllık yüzde 24’e kadar çıkıyor. Bu oran SGK, vergi, her türlü emlak vergilerinde uygulanıyor.

EN FAZLA ENFLASYONUN YARISI KADAR OLMALI

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan, hükümetin açıklamış olduğu enflasyonla mücadele de fiyat üzerine baskı oluşturularak, enflasyonun düşürülmeye çalışıldığını söyledi. Kasım ayında enflasyonun düştüğünü ve bunun güzel bir gelişme olduğuna işaret eden Karahan, yılın bitimine bir ay kala 2019 yılı vergi ve harçlarda yeniden değerleme rakamlarında yüzde 23.73 olarak açıklanmasını eleştirdi. Bunun enflasyonla mücadeleye tezat olduğunu belirten Karahan, şu önerilerde bulundu: “Bu rakamın açıklanması daha ileri bir tarihe bırakılmalıydı. Bizim çağrımız enflasyonla mücadelede yeniden değerleme rakamı en azından enflasyonun yarısı kadar olmalı. Bu da enflasyonla mücadele de hükümetin göstermiş olduğu kararlılığının bir işareti olacaktır. Devlet alacağını tahsil ederken, şahin oluyor. Devlet kendi borcunda ise herhangi bir yaklaşım göstermiyor. Devlet yeniden değerleme de vatandaştan alacağına karşı, nasıl bir oran belirliyorsa aynı oranı vatandaşa olan borcuna karşı da belirlemelidir. Burada vatandaş herhangi bir şekilde, mağduriyete düşmemeli”

ASGARİ ÜCRETTE DE %23 ARTIŞ OLACAK MI?

Karahan, özellikle iş dünyasının devletten alacakları KDV iadelerinin ciddi rakamlar olduğunu belirterek, “Nakit sıkışıklığının yaşandığı şu günlerde devletimizin öncelikle vatandaşa olan borçlarını çok hızlı bir şekilde nakit olarak ödemesi piyasanın rahatlaması açışından da büyük önem arz etmektedir. Yeniden değerleme rakamının yıllık enflasyon tamamlanmadan, açıklanması demek 2018’in enflasyonun yüzde 23’lerde olacağının satın alınması demektir. Bu yükü de bizim 2019 yılına taşımamamız lazım. Devlet asgari ücrete aynı şekilde yüzde 23 oranında artış yapacak mıdır? Eğer yeniden değerlemede bu artışı yapıyorsa, asgari ücrete de bu artışı yapmalıdır” dedi.

DEVLET DÜŞÜRMEDEN BANKALAR DÜŞÜRMEZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, enflasyon ve faizin doğru orantılı olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konudaki şikayetini hatırlattı. “Devlet kendi vergi cezalarında enflasyonu artırıcı rakamları korkusuzca istiyor” diyen Şahin, önce devletin kendi aldığı gecikme zamlarını düşürmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu: “ Vergi cezalarında bankalar yüzde 8 alıyorsa sen 4 al. Tamam; ödemelerin düzenli olması için ceza yaptırımı tamam ama, bu tarafta teşviğe yeni başladık. Devlet kendi alacaklarında faiz oranlarını düşürmediği sürece, bankalardan istediği faizi düşürün olayı asla iyi niyetli ve samimi olamaz. Bizi sonuca ulaştırmaz. Devlet burada ana unsur. Devletin ekonomisi şirketlerle holdinglerle boy ölçüşemeyecek kadar büyüktür. Bu fonu faiz oranlarını yüksek tutarak sağlıyorsun. Fakat daha küçük fonlara diyorsun ki faizleri düşür. Bu gerçekçi olmuyor. Herkes maliyetini devletin faiz oranlarına göre hesaplıyor.”

İNDİRİMDE DEVLET ÖNCÜ OLMALI

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur ise şunları kaydetti: “Faizlerin indirilmesinde devlet öncü rol oynamalıdır. Devlet bankalarının örnek olması lazım. Bir de iki de bir af konusu bizi rahatsız ediyor. Faiz oranları tamam yüksek. Piyasa bundan oldukça rahatsız. Ancak, düzenli ödeyenlerle ödemeyenler arasındaki adalette sağlanmıyor. Ödenmediği zaman sürekli af geliyor. Düzenli ödeyenlere de ayrıcalık tanınması bir ödül, mükafat, sağlanması gerekiyor. İki tarafta da bir sıkıntı var. Ödeyemeyenlerde belki gerçekten mecbur sebeplerden ödeyemiyor. Malum piyasada da bir darlık var. Likitide sorunu var. Orada da piyasayı rahatlatıcı yani makul oranlarda alınacaksa devlet kamunun hakkını savunuyor nihayetinde. O alacak 81 milyonu ilgilendiriyor. Orada tabiki bir hakkaniyetle vade farkı veya faiz uygulayabilir bu konuda makul ölçülerde olması lazım. Bu konuda da öncülük etmesi lazım. Düşürülmesi yönünde taleplerimiz var.”

KAYNAK: YENİ ŞAFAK