Dolara bir tokat daha geliyor! Böyle duyurdular

Dünya ülkeleri dolara karşı hamle üstüne hamle yaparken bir adım da Euro Bölgesi'nden geliyor.

Dolara bir tokat daha geliyor! Böyle duyurdular
Dolara bir tokat daha geliyor! Böyle duyurdular
GİRİŞ 04.12.2018 16:13 GÜNCELLEME 04.12.2018 16:13
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Aylar süren yoğun görüşmeler, çok zorlu ve uzun bir toplantıdan sonra, Avrupa euroyu güçlendirmek için kapsamlı bir plan hazırladı. Euro Grubu Başkanı ve Portekiz Maliye Bakanı Mario Centeno alınan kararı "Başardık" diyerek dünyaya duyurdu.

Euro Grubu Başkanı ve Portekiz Maliye Bakanı Mario  Centeno, İngiltere dışındaki AB üyesi ülkelerin maliye bakanlarını  Brüksel'de bir araya getiren Euro Grubu toplantısı bitiminde basına açıklamalarda  bulundu.

Bütün maliye bakanları tarafından kabul edilen ve üzerinde uzlaşı  sağlanan Euro Bölgesi reform planı belirlediklerine dikkati çeken Centeno,  "Başardık. Birkaç ay süren yoğun görüşmeler, çok zorlu ve uzun bir toplantıdan  sonra, euroyu güçlendirmek için kapsamlı bir plan hazırladık." diye konuştu.

Centeno, söz konusu planın gelecek hafta Brüksel'de düzenlenecek Euro Zirvesi'nde liderlerce ele alınacağını söyledi.

Reform kapsamında, finansman sorunu yaşayan Euro Bölgesi ülkelerine  mali destek sağlamak için kurulan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) rolünü  güçlendirme konusunda anlaşma sağladıklarını belirten Centeno, ESM'in ekonomik  krizlere karşı tedbir enstrümanlarının etkinliğini artıracaklarını ifade etti.

Centeno, krizlerde ESM desteğinin son çare olarak kullanılacağını ve  bu desteğin belirli şartlara tabi olacağını sözlerine ekledi. Euro Bölgesi'ndeki  banka ve kredi kurumlarının zor durumlardan kurtarılması veya tasfiyesi için  kullanılmak üzere kurulan Tek Çözüm Fonu'na (SRF) yönelik de değişiklikler  olacağını anlatan Centeno, söz konusu adımların bankacılık birliğinin  kredibilitesini ve kuvvetini artıracağını söyledi.

Centeno, bakanların, Euro Bölgesi’nde borç sürdürülebilirliğini teşvik  etmek için bir süreç üzerinde anlaştıklarını, bu konuda ülkelerin 2022 yılına  kadar ortak tutum belirleyeceklerini ifade etti.

Fransa ve Almanya'nın AB bütçesinin bir parçası olarak Euro Bölgesi  bütçesi kurulmasını önerdiklerini hatırlatan Centeno, liderlerin Euro Zirvesi’nde  yetki verme kararı almaları halinde bu konuda çalışmaya devam edeceklerini  belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Mehmet Tok 5 yıl önce Şikayet Et
    Başkaları için seviniyoruz
    Cevapla
  • kamil 5 yıl önce Şikayet Et
    türk para biri mi euro nun değerlenmesi abd dolarına osmanlı tokadı demektir
    Cevapla
  • Ferman 5 yıl önce Şikayet Et
    Yeni bir deger sadeçe türkiye içinde geçerli olma sartiyla söyle söyliyem bir bono kibi degerini dollar dan baz alarak dollari olan ve bozdurmak istemeyen vatandasa dollar degeri üzerinden dollarina karsi devlet bonosu vereçeksin bonolarin degeri dollar üzerinden veya euro üzerinden islem göreçek diyelim ki bu gün dollar 5.40 bono aldin yarin dollar 5.45 se bononun degeri de 5.45 olur bunun amaçi dollara olan talebi asagiya cekmek böyleçe dövizde dalgalanma azalir mesele para kazanmak degil mesele vatanin ekonomisi konu vatan ise gerisi teferüat dememiz sart bu sistemi uluslar arasi alis veriste bile kulanilabilir
    Cevapla
  • Muharrem 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa kendi para birimini güçlendirmek için karar aldıysa bunun dolara ne gibi bir zararı olabilir. Onu geçtim bize ne faydası olabilir. Euro daha fazla yukselecek demek bu.
    Cevapla