Nafakaya vergi talebi

Son dönemlerde biten evliliklerin ardından tarafların ödediği yüklü nafaka miktarları konunun vergilendirme boyutunu da yeniden gündeme taşıdı. Nafakanın gelir olmasına rağmen istisnai bir duruma sahip olduğunu ve bu nedenle vergiden muaf tutulduğu bilgisini veren uzmanlar, aylık 5 asgari ücretin toplamından fazla nafaka alan kişilerin vergi ödemesi gerektiğini savunuyor.

Nafakaya vergi talebi
Nafakaya vergi talebi
GİRİŞ 30.11.2018 11:47 GÜNCELLEME 30.11.2018 11:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Evliliklerini noktalama kararı alan çiftlerin birbirlerine sansasyonel nafakalar ödemesi Türkiye'nin gündeminde. Kimi olaylarda boşanmaların bilerek yapıldığı ve bu yolla mal kaçırıldığı öne sürülürken, nafakanın vergiden tamamen muaf olması durumu farklı yaklaşımları beraberinde getirdi.

 

 

Son olarak Acun Ilıcalı ile Şeyma Subaşı'nın ayrılık haberinin ardından aylık 125 bin TL nafaka ödenmesi, gözleri bir kez daha bu konuya çevirdi.

NAFAKANIN YASAL STATÜSÜ

 

 

Nafaka, gelir olmasına karşın vergi mevzuatına göre istisna bir durum sayılıyor ve bu nedenle herhangi bir kesinti olmuyor. Gelir Vergisi Kanunu 25. maddenin 8. fırkasında yer alan "Genel olarak nafaka alanlar için" ibaresi tüm bu sürecin kilit kanunu olarak öne çıkıyor.

MİLYONLUK NAFAKA DA OLSA VERGİ SÖZ KONUSU DEĞİL​

Boşanma işlemlerinde kanunun ilgili maddesine göre işlemler yürütüldüğü için nafaka miktarı aylık 1 milyon TL ve üzeri olsa dahi alacaklı taraf bu paradan tek kuruş vergi ödemiyor.

Sadece zenginlerin nafakası konuşuluyor

Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu Başkanı İlknur Birsel Büyükakça, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, nafaka olayının sadece zengin ailelerin boşanmasıyla gündeme gelmesinin yaralayıcı olduğunu belirtti.
Asgari ücret almasına rağmen eşinden ayrılınca nafaka ödeyen, ödeyemediği zaman da evine haciz gönderilen ve hapse dahi giren garibanların olduğuna dikkati çeken Büyükakça, "Maalesef toplumda asıl çoğunluk olan bu kesim yerine, bazı istisna isimler ve ünlüler üzerinden sürecin konuşulması oldukça düşündürücü" dedi.

5 ASGARİ ÜCRETİN TOPLAMINI GEÇERSE VERGİYE TABİ TUTULSUN

Büyükaça, devletin hemen her şeyden vergi aldığını ancak bazı istisnalar tanımladığını, nafakanın da bunlardan biri olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Maalesef nafaka konusunda 30 yıllık bir yasayla ilerlemeye çalışılıyor. Cezaevleri nafaka mağdurlarıyla doluyken diğer taraftan gelen astronomik nafaka haberleri toplumsal adaleti derinden yaralıyor.

Yoksulun ömür boyu nafakaya mahkum olması doğal, zenginin nafaka vermesi ise olay oluyor. Bu kabul edilemez bir şey.

İsmi yoksulluk nafakası olan bir şeyin bazı durumlarda aylık yüz binlerce lira gelire dönüşmesine şahitlik ediyoruz. Aylık aldığı nafaka miktarı 10 asgari ücretin toplamından fazla olan kişilerin bu kazançlarından mutlaka ama mutlaka vergi alınmasını talep ediyoruz."

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Adil nafaka düzenlemesi meclise gelsin artık.
    Cevapla
  • Esrarengiz 5 yıl önce Şikayet Et
    Bana bak , bana yatan nafaka 400 -30 = 370 TL kalan 30 TL icraya kesiliyor .. ve elimizdeki 370 TL nafakayı 3 kişiye devlet verdi ... ve benim eşim denilecek soysuz muhasebeyle anlaşarak maas bodrosunu 800 TL getirmişti..mahkemenin tek hatası maas bodrosunu kişiden değil ssk genel müdürlüğünden mahkemenin istemesi olacaktı ve şimdi nafaka vergilendirilmesi diyor ,, zaten icradan biz 400 TL değil 370 almaktayız, kim yiyor o 30 TL Yi... peki bir anne 370 tl nafaka ile nasil cocuk eğitip karnını doyuracak .
    Cevapla