İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? En düşük ve en yüksek ne kadar?

İşsiz kalan vatandaşların mağduriyetlerini gidermek amacıyla ödenen işsizlik maaşına yeni yılda gelecek olan zam miktarı merak konusu oldu. Peki, Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında ödenen işsizlik maaşı 2019'da ne kadar olacak? Asgari ücret nispetinde artan işsizlik maaşı zam oranları haberimizde...

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? En düşük ve en yüksek ne kadar?
İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? En düşük ve en yüksek ne kadar?
GİRİŞ 14.03.2019 14:55 GÜNCELLEME 14.03.2019 14:55
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Belirli bir süre boyunca sürekli olarak çalışan sigortalı işçilerin işten çıkarılmaları halinde İŞKUR tarafından ödenen işsizlik maaşı iş bulma süresi boyunca kişinin bütçesine katkı sağlamaktadır. Maaş artışına bağlı olarak artan işsizlik maaşı kişinin son dört aylık maaşının brüt ücreti üzerinden %40 olarak ödeniyor. Maaşların artış göstermesi ise asgari ücretin zamlanması ile aynı oranda artıyor. Çünkü kişinin maaşı ne kadar yüksek olursa olsun işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarının %80 oranını geçemiyor. Peki, yeni yılda 2 bin lira olması konusunda taleplerin yükseldiği işsizlik maaşı ne kadar olacak? 2019 işsizlik maaşı ne kadar yükselecek? İşsizlik maaşı almak için ise bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. İşte, işsizlik maaşı başvuru şartları ve tüm detayları haberimizde...

 

 

2019 İŞSİZLİK MAAŞI

Asgari ücrete yapılan yüzde 26,05'lik zamla birlikte işsizlik maaşı ödemeleri de artmış oldu. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olan işsizlik maaşı, en düşük 1.015 lira, en yüksek 2.030 lira olacak.

 

 

işsizlik maaşı başvurusu

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU HAKKINDA

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir. İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin Kanun gereği iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. 

İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları;

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

işsizlik maaşı nasıl alınır

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ÖDENİR?

Kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI NEREDEN ALINIR?

- İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır.

- İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir. 

- Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTTBank şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

- Altı ay süreyle işlem görmeyen hesaplardaki ödenekler İşsizlik Sigortası Fonuna sigortalı bazında emanet olarak alınmaktadır.

- Beş yıllık dönemde başvuran sigortalı işsizlere hak etmiş oldukları işsizlik ödenekleri emanet hesaptan ödenmektedir. Söz konusu süreyi geçirenlere ödeme mahkeme kararıyla yapılabilmektedir. 

YORUMLAR 8
  • Bozok yaylası 5 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar çıkan yasa o gün ve o günden sonra işsizlik maaşı alacaklar için geriye doğru kapsamıyor işlerine gelmiyor çıkan yasa kabul olduktan sonra maaş alan herkesi kapsaması gerekir karar alıyorsunuz aldığınız kararı uygulamaktan acizsiniz
    Cevapla
  • Mustafa çetinkaya 5 yıl önce Şikayet Et
    Işsizlik maaşına zam gelmedi işsizlik maaşlarına zam geldi diye biliyordum Ben 2018'in aynı parasından aldım
    Cevapla
  • burcu 5 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba işsizlik maaşı basvurusu yaptıktan sonra size mesaj geldi mi bu numaradan size ulaşılacaktır falan diye arkadaşıma geldi bana gelmedi bu yüzden soruyrum?
    Cevapla
  • madur 5 yıl önce Şikayet Et
    Sözde 1 Ocak'tan itibaren geçerliydi. Maaşı alırken bugün 1 Mart dendi. Haber mi yanlış, sonradan mı fikir değişti, neden düzeltme yapılmıyor?
    Cevapla
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    işsizlik maaşı alanlar bu zamdan yararlanabılecek mı detaylı haber yapmanızı rıca edıyorum ..
    Cevapla
  • mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Eger işşizlik maaşını tavandan alıyorsanız yararlanırsınız.
    Cevapla
  • Cafer 5 yıl önce Şikayet Et
    2018 -28.12.2018de isten asgari ucretle ayrilinca maaşı 2019 da nasil olur
    Cevapla
  • 30.11.2018 ayrildim 5 yıl önce Şikayet Et
    Ama bu yeni duzenlemeye bende vaydalaniyommu 08.12.2012 isbasi yapdim ayrildim tarih bu 30.11.2018 bende yarar laniyonmu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle