Dövizde manipülasyon yapan 16 bankaya milyar dolarlık dava

Küresel fon yöneticilerinin, Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank'ın da aralarında bulunduğu uluslararası 16 bankadan döviz işlemlerinde yaptıkları manipülasyon gerekçesiyle milyar dolarlık tazminat istediği iddia edildi.

Dövizde manipülasyon yapan 16 bankaya milyar dolarlık dava
Dövizde manipülasyon yapan 16 bankaya milyar dolarlık dava
GİRİŞ 28.11.2018 06:27 GÜNCELLEME 28.11.2018 06:28
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ta yer alan habere göre, 16 uluslararası bankaya karşı New York kentindeki Manhattan Bölge Mahkemesi'nde 7 Kasım'da açılan davada talep edilen tazminatın toplamı milyar doları aşıyor. 

 

 

BlackRock ve Allianz gibi büyük fon yöneticilerinin açtığı davada, Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Japan’s MUFG Bank, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Standard Chartered ve UBS davalı konumunda bulunuyor. 

Davacı yatırımcılar, adı geçen bankaları 2003 ve 2013 arasında yapılan döviz işlemlerine ilişkin alım-satım emirlerini ve pozisyonlarını kendi aralarında gizlice paylaşarak kurları manipüle ettikleri ve ABD'nin antitröst yasalarını ihlal etmekle suçluyor. 

 

 

Söz konusu bankalar, aynı sebeple geçmiş yıllarda açılan soruşturmalar ve davalar sonucu yaptıkları uzlaşma anlaşmalarıyla milyarlarca dolar ceza ve uzlaşma bedeli ödemek zorunda kalmıştı. 

Ayrıca, bankaların döviz alım-satım işlemlerini yürüten bazı yetkililer hapis cezasına çarptırılmış ya da meslekten men edilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Mehmet Bulat 5 yıl önce Şikayet Et
    Yetkililer ülkemize karşı yapılan döviz provokasyonu nu kim ve hangi ülke olduğunu söyledikleri halde neden uluslararası dava açmıyorlar.
    Cevapla
  • yusuf 5 yıl önce Şikayet Et
    dolar 3.70 den 7,28 e ama devletimiz kimseye dava açmıyor.
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bankalara ve şirketlere acıdı acıdı acınacak hale geldi! Yeter artık bunlara acımayan Batı ülkeleri neden acımıyor bi düşünelim! Bütün dünyadaki birinci bozgunculuk para ile yani bankalardan faiz belası ile yapılıyor. Allah'a cc karşı savaşanlara merhametli olana hastalık bulaşır. PARA ve bankalar lütfen sadece yerli olmalı.
    Cevapla
  • hüseyin 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye uyuyor mu yıllardır TL ye yaptıkları operasyonlar, verdikleri zararlar hep yanlarına kar mı kalacak biz niye dava açmıyoruz?
    Cevapla
  • ömer 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de bu bankaları ve manipaltörleri mahkemeye vermesi lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle