Doğu Akdeniz'de doğal gaz boru hattı anlaşması

İsrail, GKRY, Yunanistan ve İtalya'nın, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs üzerinden Yunanistan'a oradan da İtalya'ya doğal gaz boru hattı inşa edilmesi için anlaşma imzaladığı belirtildi.

Doğu Akdeniz'de doğal gaz boru hattı anlaşması
Doğu Akdeniz'de doğal gaz boru hattı anlaşması
GİRİŞ 26.11.2018 12:35 GÜNCELLEME 26.11.2018 12:35
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İsrail, GKRY, Yunanistan ve İtalya'nın Doğu Akdeniz doğal gazının Avrupa'ya Akdeniz altından yapılacak boru hattıyla gönderilmesi için iş birliği anlaşması imzaladığı bildirildi.

İsrail'in Globes gazetesinin haberine göre, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve İtalya, Doğu Akdeniz gazının Avrupa'ya Akdeniz altından yapılacak boru hattıyla gönderilmesi için iş birliği anlaşması imzaladı.     

East-Med adlı boru hattı projesinin finansmanı için 1 yıla ihtiyaç duyulduğu kaydedilen haberde, boru döşeme işleminin ise 5 yıl süreceği ifade edildi.     

Avrupa Birliği (AB) tarafından da desteklenen projeler arasında yer alan boru hattının inşaatında teknik ve finansal güçlüklerle karşılaşılacağı belirtiliyor. Gelecek hafta AB'nin onayına sunulması beklenen anlaşmanın, Şubat 2019'da onaylanabileceği değerlendiriliyor.     

Yıllık 20 milyar metreküplük kapasiteye sahip olacak hattın inşası için gerekli yatırım miktarı yaklaşık 7 milyar dolar olarak hesaplanıyor.     

Söz konusu anlaşmaya ilişkin İsrail'deki Hadashot televizyon kanalına açıklamalarda bulunan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, "10 yıllardır Avrupa üzerindeki petrol ve doğal gaz kaynaklı Arap etkisinden şikayet ettik. Gazın Avrupa'ya ihracatı, bu etkiyi belli bir dereceye kadar indirecek ve Arap gücüne bir karşı ağırlık olacaktır." ifadelerini kullandı.     

Teknik olarak 3,5 kilometre derinliğe inmesi ve 2 bin 100 kilometrelik uzunluğa erişmesi gereken boru hattının, yalnızca İsrail'de keşfi yapılmış gaz rezervlerinden elde edilecek doğal gaz ile doldurulabilmesi mümkün görünmüyor.     

İsrail gazına ek olarak Mısır'ın da projeye gaz göndermesi durumunda bile projenin sürdürülebilir olması için bölgede yeni keşiflerin yapılması gerekiyor.     

Doğu Akdeniz gazının Türkiye'ye çok daha kısa bir boru hattıyla ulaştırılması buradan da Avrupa'ya ulaştırılmasının gerek teknik gerekse finansal olarak daha uygun olduğu görüşlerine karşın, Avrupa Birliği tarafından bugüne kadar  East-Med boru hattı projesinin fizibilitesi için 100 milyon dolar harcanmış durumda.     

Öte yandan hattın inşası kredilerle tamamlansa bile petrol fiyatlarına endeksli olarak düşen doğal gaz fiyatlarının, proje finansmanın geri dönüşünü olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.     

YORUMLAR 6
  • Yorgun 5 yıl önce Şikayet Et
    biz ruslarla yaptık ya onlarda misilleme yapıyorlar
    Cevapla
  • Osman 5 yıl önce Şikayet Et
    Denizin altina bir torpido gondersen boru hattini buuummm diye havaya ucursan gitti 8-10 milyar dolarlik hat. Demokraside careler tukenmez diye bosuna dememisler.
    Cevapla
  • HamidiyeSüvarisi 5 yıl önce Şikayet Et
    siyonist kafir iblis yahudiler ve itleri kaşınıyor.
    Cevapla
  • Tuzlalı 5 yıl önce Şikayet Et
    Tanap hattı bir kol ile Mersin e uzatılsa avrupa baglantı sı sağlanmış olur bu hat varken hiçbir banka belirsiz hattı finanse etmez
    Cevapla
  • Osman 5 yıl önce Şikayet Et
    Mersinden denize mi akitacaksin dogal gazi ;)
    Cevapla
  • bekir 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupanın doğalgaz HAB ı İtalyadır - Yani bu gazı satacak müşteri bulmak için İtalyaya ulaştırmalısınız 3500 derinlikte 2100 km denizaltı hat döşemek 7 milyar dolardan çok daha fazla yatırım gerektirir - yani israil rumların gazına el koyuyor. bu işten rumlar bir kuruş kazanamayacağı gibi elde avuçta ne varsa alacakları kredinin faizini ödemek için onu da verecekler. rumların tek çıkar yolu gazı türkiyeye satmak ama ona da israil izin vermez. Türk düşmanlığını gazlamak kolay yunanistanda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle