Onbinleri mağdur eden İDO'ya ağır ceza gelebilir

İstanbul Deniz Otobüsleri’nin, önümüzdeki aydan itibaren iç hat seferlerini durdurma kararına tepkiler büyüyor. İDO yönetimi, skandal karara dair yaptığı açıklamada Osmangazi Köprüsü’nün geçiş fiyatlarını bahane etti. İDO, kararından vazgeçmezse, milyonlarca İstanbullu büyük mağduriyet yaşarken İDO'ya da ceza gelebilir

Onbinleri mağdur eden İDO'ya ağır ceza gelebilir
Onbinleri mağdur eden İDO'ya ağır ceza gelebilir
GİRİŞ 23.11.2018 10:22 GÜNCELLEME 23.11.2018 10:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İstanbul Deniz Otobüsleri’nin iç hat seferlerini durdurma kararına tepkiler büyüyor. Osmangazi Köprüsü geçiş fiyatlarını bahane eden İDO yönetimi, yabancı ortaklarının da çağrısıyla Bostancı-Beşiktaş, Bostancı-Kadıköy-Yenikapı-Bakırköy ve Adalar hatlarından oluşan iç hat seferlerini durduracak. Alınan bu karar ise onbinlerce İstanbullu'yu mağdur edecek.

 

 

2011 yılında yapılan özelleştirme ihalesi ile 861 milyon dolarlık bedelle Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişim grubu tarafından alınan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. ( İDO) 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren iç hat seferlerini durduruyor. İDO'nun Bostancı-Beşiktaş, Bostancı-Kadıköy, Yenikapı-Bakırköy ve Adalar hatlarından oluşan iç hat seferlerini durduracağı açıklanırken karara her kesimden tepki yağıyor.

Önümüzdeki hafta başlanacak durdurma kararından vazgeçilmezse, milyonlarca İstanbullu büyük mağduriyet yaşayacak. İstanbul’da vatandaşların yoğun kullandığı seferlerin durdurulması büyük tepkiye neden olurken, sosyal medyadan eleştirilerini dile getiren vatandaşlar, ulaşım bir kamu hizmeti olduğu için kar-zarar anlayışının bu denli gözetilemeyeceğini ve İDO’nun aldığı kararın kabul edilemeyeceği görüşünde birleşti.

 

 

YABANCI ORTAK İSTEDİ

İDO yönetimi skandal karara dair açıklama yaparken, Osmangazi Köprüsü’nün geçiş fiyatlarını bahane etti. Açıklamada, “Osmangazi Köprüsü geçiş fiyatlarının düşürülmesinin İDO tarafından öngörülememesi nedeniyle tasarruf tedbirleri kapsamında sirket tarafından zarar eden tüm hatların geçici olarak kapatılmasına karar verildi” denildi. İDO yönetimi, İstanbulluları mağdur edecek bu kararda, İskoçya merkezli yabancı ortakları olan Souter'in de talebi olduğunu belirtti.

KEYFE GÖRE MAĞDURİYET

Sosyal medyadan tepki gösteren vatandaşlar, İDO’nun konuyu basite aldığını ve yaşanacak mağduriyeti değersiz gördüğünü söylüyor. Hasan Barış Seven isimli vatandaş “Bu asla kabul edilemez. Bu millet bunu affetmeyecektir. İç hatları iptal ettiniz. Bandırma hattında kısıtlamaya gittiniz. Gemilere doğru dürüst bakım yapmıyorsunuz. İç hat seferlerini kaldırmanız kabul edilecek bir şey değil” derken, Ufuk Çetincan isimli vatandaş “İnsanların temel hakkı olan ulaşım hakkını gasp edemezsiniz. Bu bir suçtur. Zarar etmeniz, sizin beceriksizliğiniz. Bunun sonucunu binlerce insana çile çektirerek kapatamazsınız. Ya seferleri geri koyun, ya İDO’yu verin” diyor.

AKSAYAN HER SEFER İÇİN, GELİRİN 2 KATI CEZA

Sözleşmede şi ifadelere yer veriliyor: “İDO, İBB’nin talebini 1 ay içerisinde sefer programına aldığını bildirmediği taktirde 1 yıl içerisinde talep edilen seferlerdeki toplu taşıma hizmetini idare yerine getirebilir. Ruhsat hakkı sahibi, sefer tarifesinde bildirdiği şekilde toplu taşıma yapmak zorundadır. Toplu taşımanın mücbir sebepler dışında aksatılması halinde, ilgili hatta sefer yapan deniz vasıtasının araç ve/veya yolcu kapasitesi üzerinden hesaplanılarak brüt gelirinin iki katı oranında idare tarafından her sefer için ayrı ayrı para cezası uygulanır. Bu aksamanın bir ay içinde 4 ayrı gün, bir yıl içinde ise toplam 12 ayrı gün tekrarı halinde o yıl içinde uygulanan cezalar üç katı artırılarak uygulanır.

Bu halde İBB ayrıca, aksatılmanın yapıldığı hatta para cezası uygulamaya devam edebileceği gibi, İDO  bu hattan 2 yıl süre ile men ederek bu süre içinde toplu taşımayı kendisi yerine getirebilir.

VATANDAŞIMIZI YARI YOLDA BIRAKMAYIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Deniz Otobüsleri’nin ( İDO) iç hat seferlerini kaldırması hakkında “Malumunuz İDO özelleştirildi. Nihayetinde taşıma bir kamu hizmetidir. Özel sektör bu konuda ‘para kazanamıyorum. O işleri bıraktım’ dese de şehir hatları işletmelerimiz işlerini devam ettiriyor. Biz vatandaşımızı yolda bırakmayız. Gereğini yaparız. Vatandaşımız bu konuda rahat olsun” ifadelerini kullanmıştı.

Haksız rekabet cevabı

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) seferleri durdurma sebepleri arasında İzmit Büyükşehir Belediyesi'nin Negmar'a Eskihisar-Topcular arasında hiçbir bedel almadan iskele tahsis ettiği iddiası da yer almıştı. 'Negmar ile haksız rekabet' başlığı altında sunulan iddiaya Negmar Denizcilik’ten cevap geldi.
Firma yaptığı yazılı açıklamada, “Şirketimize yöneltilen iddiaların hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır. Hiçbir belediyeden iskele tahsisi yapılmadığı gibi, bahse konu iskelelerin izinleri İDO A.Ş.’nin özelleştirilmesinden çok önce, gündemde dahi yokken alınmış ve yapılmıştır” ifadelerini kullandı. Açıklamada ayrıca, İDO’nun 2011 yılında özelleştirilmesinin ardından Marmara Denizi’nde tekel veya monopol hakkının olmadığı da vurgulandı.

YORUMLAR 4
  • H.B.V 5 yıl önce Şikayet Et
    Ya ya! Köprüler ,deniz altı tüneller yok iken Zamlı zamlı yüksek fiyatlarla insanları araçları taşırken iyi idi.!?
    Cevapla
  • memo 5 yıl önce Şikayet Et
    kamu hizmetleri illaki özelleştirilecekse çok sıkı kurallara bağlanmalı,keyfi hareketler önceden engellenmelidir.
    Cevapla
  • özel-kamu 5 yıl önce Şikayet Et
    niye sen özel sektör değil misin, rekabete gelemiyor musun? devleti osmangazi köprsü fiyatıyla ilgili artış yapmaya mı zorluyorsun?
    Cevapla
  • Yorumcu 5 yıl önce Şikayet Et
    Evwt ozel oldugu icin zarar ediyorum yapmiyorum diyor. Ne diyebilirsin ki.
    Cevapla