Euro ve Dolar karşısında 3 ayın en yükseğinde

Türk Lirası, Euro ve dolar karşısında 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Euro ve Dolar karşısında 3 ayın en yükseğinde
Euro ve Dolar karşısında 3 ayın en yükseğinde
GİRİŞ 23.11.2018 14:06 GÜNCELLEME 23.11.2018 16:27
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ağustos'ta yaşanan rekor yükselişin ardından TCMB 625 bp faiz artışına gitmiş, maliye kanadında da sıkılaşma adımları atılmıştı. Eylül'de 5,90 seviyesine gerileyen USD/TRY kuru Ekim'de rahip Brunson'un serbest bırakılması sonrasında 5,52'ye kadar geriledi. Ekim ayı devamında ABD ile ilişkilerde normalleşme yaşanması, yaptırımların kaldırılması ve küresel piyasalarda da petrol fiyatlarındaki düşüşün gelişen ülke kurlarını desteklemesi ile USD/TRY kuru 5,46'ya kadar geriledi.

 

Kasım ayı içinde ABD'nin İran yaptırımlarından Türkiye'yi geçici muaf tuttuğunu açıklaması sonrası 5,30 desteğine gerileyen kur, ayın devamında en yüksek 5,54 seviyesini gördü. Geçen haftayı düşüşle kapatan kur, bu hafta 5,43 üzerine gün içi atak yaşamasının ardından tekrar yönünü aşağı çevirdi ve haftanın son işlem gününde 5,27'ye gerileyerek rekor sonrası en düşük seviyeyi gördü.

EUR/TRY kuru da hem TL'deki pozitif seyir hem de euronun PMI rakamlarının ardından gerilemesi ile bugün 5,99 seviyesine gerileyerek rekor sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Aylık bazda 7 ay üst üste yükseliş yaşayarak rekor kıran USD/TRY kuru, Eylül ve Ekim'in ardından Kasım ayında da düşüş yaşıyor. Yıllık ortalamada yükseliş trendi korunsa da rekor ataklarda TL kayıplarının büyük kısmını sildi.

TL üzerinde en büyük baskı olan enflasyonun da Kasım'da gerilemesi bekleniyor ve göstergelerdeki düzelme ile TL'deki iyimser hava korunabilir.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • ugur 5 yıl önce Şikayet Et
    Piyasada hic etkisi yok!!!
    Cevapla
  • ZAFER58 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH Fırsatçılara Fırsat vermesinn İNŞÂLLAH.....AMİN....
    Cevapla
  • Selami Ucar 5 yıl önce Şikayet Et
    Şu enflasyonu arttıranları sürekli takip etmeli. Tavan fiyat uygulamasına geçilmeli. 2 liralık bir meyva veya sebze 8 TL ye satılmamalı. Satılacaksa da çiftçi de bundan nasibini almalı.
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşa normal insana ne faydası var. Yüzde 100.herseti artırdılar dolar ayağına dolar .3tl de olsa .inermj herşey eski haline nerde insanlık varmı Allah korkusu vijdan yok .herşey felaket .beter .devlet herşeye el atması lazım .elektrik felaket .gıda bakliyat giyim .felaket .pide .un düştü .niye fiyat düşmedi .nerde devlet .....yok adalet sağlayan suçluyu bulan devlet nerde .
    Cevapla
  • aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    euro 8 den 6 ya düşmüş. herşey her gün daha da artış gösteriyor. demekki enflasyonun pahalılığın kurla ilgisi yokmuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle