Merkez bankacılığının kitabını yazdı!

Merkez Bankası, para politikası konusunda merak edilen her şeyi, ‘100 Soruda Merkez Bankacılığı’ adlı kitapta açıkladı. Kitap, Merkez’in sitesinden de okunabiliyor.

Merkez bankacılığının kitabını yazdı!
Merkez bankacılığının kitabını yazdı!
GİRİŞ 22.11.2018 08:28 GÜNCELLEME 22.11.2018 08:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, bankanın temel görevleri, kurumsal yapısı ve para politikası ile ilgili olarak, “100 Soruda Merkez Bankacılığı” kitapçığı hazırladı. Bankanın bağımsızlığının fiyat istikranın sağlanması için önkoşul olduğu vurgulanan kitapçıkta, 44 ayrı yerde içinde, “bağımsız” sözcüğü geçen sözcükler kullanılarak bankanın bağımsızlığının neden önemli olduğu anlatıldı.

Kitapçıkta, Merkez Bankası’nin görev ve yetkileri ile ilgili temel bilgilere ve teknik açıklamalara yer verildi. Merkez Bankası’nin kurumsal, işlevsel bağımsızlık ve finansal bağımsızlığının önemine dikkat çekilen kitapçıkta, şöyle denildi:

“Merkez Bankası bağımsızlığı kavramının bir diğer boyutunu ise bireysel bağımsızlık oluşturmaktadır. Bireysel bağımsızlık, merkez bankasının üst düzey yöneticilerinin görev sürelerinin, atanma, çalışma ve görevden ayrılma kurallarının yasalarla net bir şekilde ve siyasi baskıdan bağımsız olarak belirlenmesi anlamına gelmektedir. Bunun yanında bireysel bağımsızlık, karar alma organlarındaki üyelerin işlevlerinin ve bağımsızlıklarının sürekliliğini ve toplumla iletişim yollarının siyasi baskıdan uzak olmasını da ifade etmektedir.”

'HEDEFE ODAKLANMALI'

Kitapçıkta bağımsızlığın önemi şöyle anlatıldı:

“Merkez Bankası’nın temel amacını sağlayabilmesi bağımsız, hesap verebilir ve güvenilir olmasına bağlıdır. Fiyat istikrarını sağlamaya odaklanan bir merkez bankasının araç bağımsızlığına sahip olması ve kamu açıklarını finanse etmek gibi fiyat istikrarı ile çelişen görevlerinin olmaması gerekmektedir. Ancak
bu şekilde Merkez Bankası mali ve siyasi baskılara maruz kalmadan enflasyon hedefine odaklanabilmektedir. Bir anlamda merkez bankası bağımsızlığı fiyat istikrarının sağlanması için önemli bir ön koşuldur.”

BAĞIMSIZLIK VURGUSU

Bankanın dış denetimi kapsamında, cumhurbaşkanının, bankanın işlem ve hesaplarını denetlettirebileceği vurgulanan kitapçıkta, “Merkez Bankası hesap verir mi?” başlığı altında şu ifadeler kullanıldı: “Bağımsız ve hesap veren bir merkez bankası diğer kurumsal yapılanmalara göre kamuoyunda daha güvenilirdir. Güvenilir bir merkez bankası ise hedeflerine ulaşma konusunda ekonomik birimleri daha kolay ikna edebilmekte, hedeften sapmalar olduğunda kamuoyunda bir tereddüt oluşmasını önleyebilmekte ve bu sayede fiyat istikrarı hedefine daha az maliyetle ulaşılabilmektedir. Merkez Bankası Kanunu’nun 42. maddesi, bankanın hesap verme sorumluluğunu düzenlemektedir. Buna göre banka, bilanço, kâr ve zarar hesaplarına yönelik bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilmektedir. Merkez Bankası Başkanı tarafından, banka faaliyetleri ve para politika

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 1
  • Burhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Tamam bağımsız olduğu açık fakat şimdiye kadar hiç hesap verdiklerini görmedik.
    Cevapla