Yargıtay'dan ticari hayatı etkileyecek karar!

Yargıtay, ticari hayatı ve çek hamillerini yakından ilgilendiren, içtihat niteliğinde bir karara imza attı. Buna göre; çek suçlarında, bankanın ‘karşılıksız’ ibaresini yazdığı tarih suçun oluşmasında esas alınacak.

Yargıtay'dan ticari hayatı etkileyecek karar!
Yargıtay'dan ticari hayatı etkileyecek karar!
GİRİŞ 15.11.2018 07:47 GÜNCELLEME 15.11.2018 07:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yargıtay, ticari hayatı ve çek hamillerini yakından ilgilendiren, içtihat niteliğinde bir karara imza attı. Bölge Adliye Mahkemeleri ve Ceza Daireleri arasında verilecek olan cezada çekin düzenlendiği tarih mi, çekin bankaya ibraz edilip, arkasına ‘karşılıksızdır’ ibaresinin yazıldığı tarihin mi esas alınacağı konusu konusunda farklı kararlara imza atıyordu.

 

 

Bölge Adliye Mahkemeleri ve Ceza Daireleri arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi amacıyla Yargıtay 19. Ceza Dairesi “Çek hamillerine verilecek ceza” için toplandı.

Daire, tüm çek sahiplerini ve ticari hayatta yer alanları yakından ilgilendirecek toplantı sonrası, çekin bankaya ibraz edilip, arkasına ‘karşılıksızdır’ ibaresinin yazıldığı tarihin esas alınması gerektiğine karar verdi.

 

 

Karşılıksız çeklerde, eskiden adli para cezası uygulanmıyordu. Ancak 9 Ağustos 2016 tarihinde yapılan değişiklikle karşılıksız çek kesenlere adli para cezası verilmesi düzenlemesi yapıldı. Yasanın çıkmasının ardından, çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezasının uygulanması için çekin imzalandığı tarih mi, ‘karşılıksız’ çıktığının yazıldığı tarihin mi esas alınacağı belirsiz duruma geldi.

İcra ceza mahkemelerinden ve Bölge Adliye Mahkemeleri’nden bu davalara ilişkin farklı kararlar çıkması üzerine Yargıtay harekete geçti.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, verdiği kararda, “Çek 9 Ağustos 2016 tarihinden önce bile imzalanmış olsa, bankaya yeni kanundan sonra ibraz edilip karşılığı çıkmazsa adli para cezası alır” dedi.

Kararda şöyle denildi: “09.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6728 sayılı Kanun’un 63. maddesi ile değişik 5941 sayılı Kanun’un 5. maddesine göre; değişikliğin yürürlük tarihi öncesi düzenlenip, keşide tarihi olarak 09.08.2016 günü sonrası bir tarih yazılan çekin kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibrazında ‘karşılıksızdır’ işlemine tabi tutulması eyleminin suç oluşturması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi”

Bu karar, binlerce çek defteri sahibini yakından ilgilendiriyor. Çeklerin karşılıksız çıkması halinde, adli para cezası verilecek tarih, çekin ‘karşılıksızdır’ ibaresinin yazıldığı tarih olarak belirlenmiş oldu.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 5
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Adamın parası olsa zaten çeki öderdi:( adeleti sağlamak için farklı bir yol bulmalı değilmisiniz sizce de ???
    Cevapla
  • Macakos 5 yıl önce Şikayet Et
    yandı anam keten helva yani suç çekin kesildiği tarih olsa ne olurrrrr bankanın arkasına karşılıksız yazdığı tarih olsa ne olurrr yani malını çek karşılığında satan esnaf,tüccar,fabrika , tedarikçi her kimse malı sattığı adamın insafına vijdanına terkedilmiştir. Banka istediğine istediği gibi çek koçanı verecek ama hiç bir sorumluluğu olmayacak. Oyun herzaman ve koşulda bankalar adına Kazan Kazan politikası işliyor Ticaret İnsanları içinse hep aynı risk hep aynı Kazık . Ödenmeyen çekin karşılığı Çek Hangi Bankaya Aitse o Banka Tarafından Ödensin Ondan Sonra Suç sayılsın.
    Cevapla
  • birisi 5 yıl önce Şikayet Et
    Borcunu ödemeyeni para ile cezalandırmanın mantığını nedir? Kesilen cezalar daha sonra affedildiğine göre!
    Cevapla
  • hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    5941 sayılı karşılıksız çek yasası tamamen saçma bir yasadır.düşünün çek karşılıksız çıkıyor;alacaklı dava açıyor.devletborçluya adli para cezası kesiyor.borçlu bu adli para cezasını öderse devlet parayı cebe atıyor,alacaklıya hiçbir şey yok.ödeyemezse hapis cezası veriyor.hem alacaklıya hem borçluya faydası yok bu yasasın.borçlu hapse girerse alacaklının alacağını tahsil imkanı kalmıyor.hem bu memlekette hapse atacak o kadar vatan haini varken neden işi bozulmuş esnaflar hapse atılıyor.hemde 5 sene.bunun neresinde adalet var?
    Cevapla
  • Evad ı Fatihan 5 yıl önce Şikayet Et
    Suç olsa ne olacak ki? Cezası ne? Bir yıl çek hesabı açtırmama, 400 TL para cezası. Adeta teşvik ediliyor. Olan bazen milyonları giden ama her defasında hayatı sönen vatandaşa oluyor.
    Cevapla