Önemli Türkiye açıklaması: Kalmak için buradayız

Dünya Bankası Grubu kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Latin Amerika, Karayipler, Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Georgina Baker, "Türkiye, yatırımcılar ve IFC için çekici bir ülke" dedi.

Önemli Türkiye açıklaması: Kalmak için buradayız
Önemli Türkiye açıklaması: Kalmak için buradayız
GİRİŞ 14.11.2018 12:05 GÜNCELLEME 14.11.2018 12:05

Dünya Bankası Grubu kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Latin Amerika, Karayipler, Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Georgina Baker, Türkiye`nin nüfus açısından genç bir ülke olduğunu ve büyüdüğünü belirterek, "Bu anlamda Türkiye`de oldukça fırsat var. Son dönemdeki yavaşlamaya rağmen, ülke büyümesinin temelleri güçlü olmayı sürdürüyor ve çevik bir özel sektörü var. Bence Türkiye, yatırımcılar ve IFC için çekici bir ülke" dedi.

 

 

Georgina Baker, IFC'nin Türkiye'deki faaliyetleri ve planlarının yanı  sıra yatırım ortamı, Yeni Ekonomi Programı ve ekonomideki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

IFC'nin, Dünya Bankası Grubu'nun özel sektör kolu olarak 60 yıl önce  kurulduğunu ve Türkiye’de 32 yıldır faaliyet gösterdiğini anlatan Baker,  Türkiye'de şu 5 milyar doların biraz altında bir portföye sahip olduklarını  söyledi.

Baker, portföylerini aktif olarak yönettiklerini, çeşitli sektörlerde  yeni yatırımlar aradıklarını aktararak, "Türkiye'de okuyuculara IFC hakkında bir  mesaj vermek gerekirse; kalmak için buradayız. Büyüme, sürdürülebilirlik ve  kapsayıcılık yatırım yapmak için bizim aradığımız 3 anahtar kelime." diye  konuştu.

Haziranda biten 2018 mali yılında Türkiye'ye 1,1 milyar dolarlık uzun  vadeli yatırım yaptıkları ve yaklaşık 800 milyon dolar ticaret finansmanı  sağladıkları bilgisini veren Baker, şunları kaydetti:

"Kuruluşumuzdan bu yana Türkiye'ye yaklaşık 15 milyar dolar civarında  yatırım yaptık. Bu mali yılda ne kadarlık yatırım yapacağımız, piyasaların mevcut  gelişmelere nasıl reaksiyon verdiğine bağlı. Türkiye, bizim en fazla yatırım  yaptığımız ülkelerden biri. Yaptığımız yatırım miktarı açısından tüm dünyada  gelişmekte olan ülkeler içinde ikinci sırada. Bu nedenle bizim için çok önemli.  Şu anda mevcut portföyümüzü izliyoruz. Yatırım yaptığımız şirketlerin piyasadaki  mevcut karışıklığa nasıl tepki verdiklerini, hükümetin açıkladığı ekonomik  programa ve kendi hedeflerine ne şekilde uyum gösterdiklerini takip ediyoruz.  IFC'nin yaptığı şeylerden biri, mevcut müşterilerimizi gerçekten destekliyoruz.  Uzun vadeli bir yatırımcıyız ve bunu mevcut müşterilerimize göstermeliyiz."

"YENİ EKONOMİK PROGRAM PİYASALARDA OLUMLU KARŞILANDI"

Georgina Baker, uzun vadede Türkiye ekonomisine ilişkin görüşlerini  paylaşarak, "Türkiye nüfus açısından genç bir ülke, büyüyor. Bu anlamda  Türkiye'de oldukça fırsat var. Son dönemdeki yavaşlamaya rağmen, ülke büyümesinin  temelleri güçlü olmayı sürdürüyor ve çevik bir özel sektörü var. Bence Türkiye,  yatırımcılar ve IFC için çekici bir ülke." diye konuştu.

Doğrudan yabancı yatırımlar açısından, yatırımcıların şu anda  izlediklerini ve beklediklerini düşündüğünü belirten Baker, şunları kaydetti:

"Hükümet, Yeni Ekonomik Program'la doğru yönde olumlu bir adım attı.  Programın para ve maliye politikası arasındaki uyumu sağladığını düşünüyorum.  Programın piyasalar tarafından geçerliliğinin kabul edildiğini, yabancı  yatırımların geri dönmeye başlayacağını düşünüyorum ve sanırım bunu oldukça çabuk  göreceğiz. Şu anda yürürlükte olan programın uygulamaya geçirilme hızı yabancı  yatırımlar açısından çok önemli olacak. Hükümetin ekonominin farklı bölümlerini  plan üzerinde bir araya getirdiğini ve piyasanın programı olumlu karşıladığını  düşünüyoruz. Umarız program iyi yönetilir. Uluslararası yatırımcılar açısından da  alınan tepkiler, eleştiriler pozitif."

"TÜRKİYE'DE ÖZEL SEKTÖR ŞOKLARA KARŞI DİRENÇLİ"

IFC Başkan Yardımcısı Baker, Türkiye'nin bazı ekonomik zorluklarla  karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "Bununla birlikte Türkiye'de ekonominin bir  parçası olan özel sektör güçlü ve çevik. 2000'den bu yana, özellikle de 2008  küresel ekonomik kriz sürecinde iyi performans sergiledi ve bu tarz şoklara karşı  dirençli. Türkiye'nin ve özel sektörün ekonomideki mevcut problemlere iyi cevap  vereceğinden eminim. Atılan adımlar da buna işaret ediyor. " dedi.

Baker, yatırımcıların Türkiye'de atılan adımların farkında olduğunu  vurgulayarak, yatırımlar için ülke ve özel sektörün dayanıklılığının önem  taşıdığını ifade etti.

Kendileri için müşterilerinin kurdaki dalgalanmadan nasıl etkilendiği  ve başa çıktığının önemli olduğunu anlatan Baker, IFC'nin bu tür zorluklarla  karşı karşıya kaldığını, bu noktada kendi deneyimini müşterileriyle paylaştığını  sözlerine ekledi.