FED 2019'da faiz artıracak mı? Uzmanlar açıkladı

Doların değerini yakından ilgilendiren Fed`in faiz kararlarının 2019`da nasıl şekilleneceği ile ilgili tahminler gelmeye devam ediyor. Son tahminler, Fed`in yeni yılda en az iki en fazla ise dört kez faiz arttırımına gidebileceği yönünde.

FED 2019'da faiz artıracak mı? Uzmanlar açıkladı
FED 2019'da faiz artıracak mı? Uzmanlar açıkladı
GİRİŞ 13.11.2018 12:04 GÜNCELLEME 13.11.2018 12:05

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD'li politika yapıcıların potansiyelinin üzerinde işleyen bir ekonominin yumuşak iniş yapabilmesi için gösterge faizi kademeli olarak yükseltmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Daly, pazartesi günü, 1 Ekim'de San Francisco Fed'in başına geçmesinden bu yana verdiği ilk mülakatta Bloomberg News'e yaptığı değerlendirmede, "Aralık ayında tekrar faiz artırımına gitmek ve gelecek yıl en azından birkaç faiz artırımı yapmak benim için şaşırtıcı olmaz" dedi.

Daly, bunun kendi tahmini nötr seviyeye (ekonomiyi ne yavaşlatan ne de hızlandıran faiz seviyesi) ulaşılması için yeterli olacağını kaydetti ve "Model beklentime göre, bunun ihtiyaç duyulacak bir şey olduğunu düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

 

 

Daly, daha sonra Idaho Falls, Idaho'da yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarına açıklamalarını daha da somutlaştırdı ve özellikle aralık ayında faiz artırımını kesin görmediğini, önümüzdeki "zaman aralığında" iki ya da üç faiz artırımının uygun olacağını, ancak zamanlamanın belirsiz olduğunu kaydetti. Daly, kasım ayındaki toplantıda ilk kez oy kullandı ve yetkililerin bu yıl dördüncü kez faiz artırımlarına gitmesinin beklendiği 18-19 Aralık'ta tekrar oy kullanacak.

Daly, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, "Potansiyelinin üzerinde seyreden bir ekonomimiz var, işgücü piyasası canlı, güçlü ve yumuşak iniş yaratacak bir normalleşme politikası, sanırım zor bir konu olacak" dedi ve "Bu tekrarlanarak öğrenilen bir süreç" şeklinde konuştu.

Şimdi New York Fed başkanlığını yürüten John Williams'ın San Francisco Fed başkanlığı döneminde bu branşın araştırma direktörlüğü görevini yürüten Daly, "Enflasyon konusunda endişeli değilim. Enflasyonun hedefe geri dönmekte olduğunu düşünüyorum ve enflasyonun hedef seviyesinde kalacağı konusunda iyimserim" şeklinde görüş bildirdi.

YELLEN, FED'DEN 3 YA DA 4 FAİZ ARTIRIMI BEKLİYOR 
 
Benzer şekilde Fed'in eski başkanı Janet Yellen da 3 ya da 4 kez faiz artırımı bekliyor.
 
Yellen, Pekin'de katıldığı bir forumda bankanın işsizlik oranına sağlamlık kazandırmak için gelecek 12 ayda 3 ya da 4 kez faiz artırımına gitmesini beklediğini belirtti.