80 bin işyerine kolay sigorta

Kolay işverenlik yılsonu itibarıyla uygulanmaya başlanacak. 80 bin işyerinin yararlanacağı düzenlemeyle belge yükümlülükleri azaltılırken, bürokratik süreç de en aza indirilecek

80 bin işyerine kolay sigorta
80 bin işyerine kolay sigorta
GİRİŞ 13.11.2018 08:14 GÜNCELLEME 13.11.2018 08:14

Hükümet, ev hizmetlerinde olduğu gibi işverenlik uygulamasını yaygınlaştırmak için sigorta kampanyası başlatıyor. Ev hizmetlerinde uygulanan kolay işverenlik (sigortalılık işlemlerinin kolaylaştırılması) bir sigortalı çalıştıran bakkal, berber, lokanta, eczane gibi işyerlerinde de uygulanacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kolay işverenlik uygulamasına apartman, iş hanı görevlilerinin dâhil edildiğini anımsatarak yıl sonuna kadar uygulanmaya başlayacak bu düzenlemeden 80 bin işyerinin faydalanmasını öngördüklerini söyledi.

DAMGA VERGİSİ YOK
Apartman ve iş hanı görevlileri, gündelikçi, bahçıvan, çocuk ve hasta bakıcı gibi ev hizmetlerinde çalıştırılanlar da 'kolay sigorta' kapsamına alındı. Düzenlemeyle kapıcı çalıştıranların bildirge, belge yükümlülükleri azaltılırken, bürokratik süreç de asgariye indiriliyor. İlave istihdam için verilen teşviklerden apartman görevlisi çalıştıranlar da faydalanabiliyor. Emekli olan görevlinin yerine ya da yeni yapılan binaya, siteye ilk kez kapıcı alanlar da bir yıl süresince damga vergisi, gelir vergisi, sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi ödemiyor.

11 BİN LİRALIK AVANTAJ
Bu muafiyet yıllık yaklaşık 11 bin liralık bir avantaj sağlıyor. Bakanlık verilerine göre Türkiye genelinde kayıtlı apartman görevlisi sayısı yaklaşık 50 bin. Türkiye'de 20 milyonun üzerindeki konut dikkate alındığında bu alanda büyük bir kayıt dışılık olduğu görülüyor. Kolay işverenlik uygulaması ile sigortalı apartman görevlisi sayısının da artması bekleniyor.

KAPSAMI GENİŞLEYECEK
Kolay sigorta avantajı, mevcut uygulamada sadece konut olarak kullanılan binalarda çalışan apartman görevlilerini kapsıyor. İlgili yasada, "Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı ve konut kapıcılığı" ifadesi yer alıyor. Şirketlerde çalışan kapıcılar kolay sigorta hükümlerinden yararlanamıyor. Yeni dönemde, kolay işverenlik bir sigortalı çalıştıran diğer alanlarda da uygulanacak. Ev hizmetlerinde uygulanan kolay işverenlik bir sigortalı çalıştıran bakkal, berber, lokanta, eczane gibi işyerlerinde de olacak.

UYGULAMA YILSONU BAŞLAYACAK
Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Selçuk, ev hizmetlerinde olduğu gibi işverenlik uygulamasını yaygınlaştırmak için çalıştıklarını söyledi. Selçuk, "Ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar için getirilen kolay işverenlik uygulamasına apartman ve iş hanı görevlisi olarak çalışanlar da dâhil edildi. Hali hazırda bu uygulamadan yaklaşık 80 bin işyerinin faydalanabileceği öngörülmüş olup yılsonu itibarıyla uygulamaya başlanacak" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH