ABD kendi ayağına sıktı! Türkiye için büyük fırsat doğdu

Korumacılıkla boğuşan demir-çelik sektörü, ihracatta Latin Amerika pazarına yöneldi ve hedef büyüttü. Bölgeye 10 ayda 550 milyon dolarlık ihracat yapan sektör yüzde 50 büyüme ile çıtayı 1 milyar $ olarak belirledi

ABD kendi ayağına sıktı! Türkiye için büyük fırsat doğdu
ABD kendi ayağına sıktı! Türkiye için büyük fırsat doğdu
GİRİŞ 12.11.2018 08:16 GÜNCELLEME 12.11.2018 08:16
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Dünyada ABD'nin başı çektiği korumacılık politikalarına karşı Türk ihracatçısı alternatif pazarlara yöneliyor. Latin Amerika seçilen en büyük alternatiflerden. 10 ayda 1.1 milyon ton ihracat yaptıklarını belirten Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Türkaslan, "550 milyon dolar civarında bir ihracatımız var. Yakalanacak rakamla 12 aylık sürede 1.5 milyon tona kadar çıkabilir. 800 milyon dolar ila 1 milyar dolar arasında bir rakam olabilir" dedi.

DÜZENLEME ABD'LİLERİ VURDU
Şu anda Türkiye'de inşaat çeliğinin 520 dolar olduğunu ABD'de ise bu rakamın 810 dolar olduğunu belirten Türkaslan, "Aslında korumacılık düzenlemesi Amerikan tüketicisini vurdu. Türkiye'de ABD'nin etkisiyle küçük bir daralma olur ancak Türkiye çelik üreticileri esnek bir yapıya sahip. Bizde bir pazardan diğer pazara dönmek iki günü alır. Türk çelik sektörü maliyet konusunda iyi hesap kitap yapar. Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun üretim yapısına sahip" şeklinde konuştu. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu ise toplamda 31 milyar doları aşan çelik ithalatı ile Latin Amerika'nın önemsenmesi gereken bir pazar olduğunu belirtti. Tecdelioğlu, "Latin Amerika ile ABD konusunda bazı gelişmeler olacak gibi. Umarız, görüşmeler sonucu olarak haksız olarak kaybettiklerimiz geri kazanırız. Irak'tan da normalleşme süreci sonrasında önemli oranda bir iş bekliyoruz. Suriye ise Türkiye için her alanda boy gösterebilecekleri ve hızlı bir ticaret hacmi oluşturulabileceği bir pazar olacak. THY'nin uçtuğu her noktada Türk çeliği de olmalıdır" dedi.

BATI AFRİKA'DA CiDDİ FIRSATLAR VAR
Afrika özelinde de giderek artan bir trend yakaladıklarına işaret eden Türkaslan, Fas'ın Türkiye'den gelen çelik ürünlerine koyduğu yüzde 11'lik anti-dampingin DTÖ tarafından haksız bulunmasının çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Bu kararın Türk çelik sektörü üzerindeki haksız eleştirilere en iyi cevabı oluşturduğunu ifade eden Türkaslan, "Afrika'da yüzde 30'luk büyüme hedefliyoruz. Bu pazara odaklanabilmek için gelişmiş bir taşımacılık projesi oluşturmamız gerekiyor" dedi.

Türkaslan, "Latin Amerika'da yüzde 4 olan pazar payımızı yüzde 12'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Buraya gelen bütün firmalarımız bölgeyi fırsatlara açık bir yer olarak gördü" dedi. Türkiye'nin demir-çelik sektöründe katma değerli ürünlere odaklanması gerektiğinin altını çizen Türkaslan, "Sektörün Ar-Ge çalışmalarını yürütmek üzere Matil'i kurduk. Kendimizi karşılaştırmamız gereken ülkeler İsveç, Almanya ve Japonya olması gerekir" şeklinde konuştu.

 

 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 13
  • Pazar 5 yıl önce Şikayet Et
    Afrika Asya piyasasına yoğunlaşılmalı
    Cevapla
  • Osm786 5 yıl önce Şikayet Et
    Riziki veren Allahtir Abde degil. Kafanizi yormayin
    Cevapla
  • ABD PARASI YÜKSEK 5 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar bu Trump ABD Yahudi ailerin Desteğiyle Geldi Trump ABD Zengini oyları Satın Alır Yahudi Zengin Aileler Destek Veriyor
    Cevapla
  • KIRKiKi 5 yıl önce Şikayet Et
    türk işçiliği ucuz işveren her türlü kazanır
    Cevapla
  • SHINZO 5 yıl önce Şikayet Et
    Bana faydasi var mi, askeri ucretle calisan isciyim
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ucretliye şükür tavsiyesinde bulunan arkadaş Ihracat yapan şirketlere neden bi şükredin demiyorsun. Sana faydası olacak diye mi. Sen neden şukretmiyorsun.
    Cevapla
  • ugur Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Cocuklarin beles ders kitabi aliyir mu, issizlik parasi alicakmisin isinden atilirsan, cocuk parasi aliyormusin? Biraz kafani calistir, bide sukret yaaaa...
    Cevapla
  • Engin M. Özertan 5 yıl önce Şikayet Et
    Evet var, işini kaybetmezsin...
    Cevapla
  • anonim 5 yıl önce Şikayet Et
    düz mantık aman ülke icin faydalı olan bi seye sevinmeyin sakın
    Cevapla
  • MUSO 5 yıl önce Şikayet Et
    ülke de bizim ülkemiz .ülke iyise sen iyisin
    Cevapla
  • Yolcu 5 yıl önce Şikayet Et
    ülke kazanamassa sen de kazanamassın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle