Tüm çalışanları ilgilendiriyor! % 8.33 formülü

Kıdem tazminatında reformla birlikte her çalışan için bir hesap açılacak. Bu hesaba yatırılacak aylık miktar en az 169 lira olacak. Yılbaşından itibaren bu miktar asgari ücretle birlikte artacak

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! % 8.33 formülü
Tüm çalışanları ilgilendiriyor! % 8.33 formülü
GİRİŞ 11.11.2018 09:07 GÜNCELLEME 11.11.2018 09:08
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan kıdem tazminatıreformu 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda da yer aldı.

Sosyal tarafların anlaşması ile birlikte yapılacak çalışmaya göre her çalışanın Kıdem Tazminatı garanti altına alınacak. Bunu sağlamak amacıyla da her çalışan için bireysel bir kıdem tazminatı hesabı açılacak. Böylece 1 günlük çalışmanın bile karşılığı olacağından tazminatı hak etmek için 1 yıl beklemek gerekmeyecek. Üstelik tazminat hesabı kişisel olduğu için istifa tazminat almaya engel teşkil etmeyecek.
Bugün hiçbir şirketin kıdem tazminat fonu olmadığı için olası işçi çıkarmalarda sıkıntılar yaşanıyor. Yeni sistem her ay ödeme getireceği için işverenler açısından da büyük bir yük ortadan kalkacak. Böylece aylık küçük miktarlarda yapılacak ödemeler çalışanın hesabında birikecek ve bu biriken para tazminat olarak kendisine verilecek.

PARA İÇİN ÜÇ SİSTEM
1) Kıdem tazminatı mevcut durumda her yıl için 30 günlük brüt ücret üzerinden ödeniyor. Buna göre de aylık olarak ödenecek miktar brüt maaşın yüzde 8.33'ü oluyor. Bu yıl uygulanan asgari ücrete göre en düşük ödeme ise 169 lira. Her ay 169 lira ödenen bir çalışanın 1 yıl sonunda kıdem tazminatı hesabında 2.028,60 TL birikiyor. Bu da bu yılki asgari ücret miktarı.
2) İşveren sendikaları 30 günlük brüt ücret yerine 21 gün öneriyor. Bu durumda her ay brüt maaşın yüzde 5.84'ü hesaba aktarılmış oluyor. Söz konusu hesap aynı zamanda bazı fonlarda değerlendirilip nemalanacağından kaybın önleneceği ileri sürülüyor.
3) Bir başka formülde ise yine 1 yıl için bir brüt maaşa denk gelen yüzde 8.33'lük ödeme bulunuyor. Burada işverenin ödeyeceği orana Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki gibi devlet katkısı olması da bekleniyor.

MEVCUT DURUM
* Tazminat için 1 yıl bekleniyor.
* Sadece işten atılan alabiliyor.
* Firmalar kaynak ayırmıyor.
* Çalışan tazminatını bilmiyor.
* Kendi ayrılan tazminatı bırakıyor.
* Mahkemeler tazminat dosyası ile dolu.

REFORM SONRASI
* 1 gün bile çalışan tazminat alacak.
* Herkesin kıdem tazminatı garanti olacak.
* İşveren her ay bir ödeme yapacak.
* Her çalışan kendi hesabını görebilecek.
* İş değiştiren tazminat hesabını taşıyabilecek.
* İşveren-işçi arasında tazminat sorunu kalmayacak.

ASGARİ ÜCRETLİNİN PRİM HESABI
* Brüt asgari ücret 2.029,50 TL
* Yıllık asgari ücret 24.354,00 TL
* Aylık tazminat primi (% 8,33) 169,05 TL
* 1 yıllık tazminat 2.028,60 TL
* Aylık tazminat primi ( % 5,84) 118,53 TL
* 1 yıllık tazminat 1.422,28 TL

 

 

KAYNAK: SABAH / FARUK ERDEM
YORUMLAR 32
  • kıdem tazminatı 5 yıl önce Şikayet Et
    devlet kıdem tazminatlarını garanti altına almalı ve kıdem tazminatı ile işsizlik sigortası amacı dışında kullanılamamalı. eytlilerde işsiz sayılmalı ve onlara da emekli olacakları tarihe kadar işsizlik sigortası ödenmeli. her işçiye devlet bankasında hesap açılmalı. kıdem tazminatları her ay bu hesaba yatırılmalı. isteyen çalışanlar kıdem tazminatı hesaplarına yatan paralar ile konut da alabilmeli. sskya yeni düzenleme getirilmeli. ssk zarar eder halden kar eder hale getirilmeli. elde edilen kar da işçilere pay edilerek aynı devlet bankasında işçinin hesabına yatırılmalı. elektrik su ve telefondan işçilere 1 tl pay ayrılmalı.
    Cevapla
  • Emir 5 yıl önce Şikayet Et
    Valla biran önce hayata geçmeli eski sistemde sanki tazminat alınıyor işveren 4 tutanak hadi güle güle hiç olmasa tazminat alırız bırakın işçinin aleyhineymis
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Net ücret brütün yaklaşık 0,7 si geri kalanının içinden (0,3) zaten prim di vergiydi işsizlik sigortasıydı besiydi bir suru para kesiliyor bununla birlikte brüt %50 artsa bile işçi zararda. Örneğin 3000 brüt ücret de net 1900 liranın altında kalıyor. Prim sayımı doldurmaya 3 senem kaldı ya sabır...
    Cevapla
  • ADNAN 5 yıl önce Şikayet Et
    Tamamen işçinin eline geçecek kıdem tazminatına göz dikme operasyonudur. bir işçinin eline geçecek tazminat miktarı hem düşüyor hem de alabilmek için emekli olmayı beklemesi gerekiyor. olayın şirin gösterecek bir tarafı yok.
    Cevapla
  • mahinuren 5 yıl önce Şikayet Et
    işçinin aleyhine bir durum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle