Ev hanımları nasıl emekli olur? 2019 en düşük prim ücreti ne kadar?

Evde boş oturmak yerine çalışıp üretmek, ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen ev hanımlarına emeklilik imkanı sunuluyor. Bu fırsat ile ev hanımları artık evde yaptıkları işlerle ve cüzi miktarda prim ödeyerek emekli olabiliyor. Peki ev hanımları nasıl emekli olur? 2019 emeklilik prim ücreti ne kadar?

Ev hanımları nasıl emekli olur? 2019 en düşük prim ücreti ne kadar?
Ev hanımları nasıl emekli olur? 2019 en düşük prim ücreti ne kadar?
GİRİŞ 22.01.2019 10:09 GÜNCELLEME 22.01.2019 10:09
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Evinde çalışan, üreten, ekonomiye katkıda bulunan ev kadınları, bunun karşılığında emekli olabilme şansına sahipler. Kanun tasarısına göre; öngörülen şartları sağlayan başkasının yanında çalışmayan ev kadınları, düşük primlerle isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı elde edebiliyor. Herhangi bir iş yerinde çalışmak istemeyen veya çeşitli sebeplerden ötürü iş yerlerinde çalışamayan ev hanımları artık oturdukları yerden emekli olabiliyorlar. İsteğe bağlı sigorta sayesinde ev hanımları özellikle evde el sanatları ile uğraşan kadınlar da belirlenen şartları yerine getirdikleri takdirde emekliliği hak edebiliyorlar. Peki, ev hanımları nasıl emekli olur? 2019 yılı için ne kadar prim ödemeleri gerekir? Ev hanımları için emeklilik şartları ve merak edilenler haberimizde...

 

EV HANIMLARININ SİGORTALI OLABİLMELERİ İÇİN ARANAN ŞARTLAR

Ev hanımlarının istekleri doğrultusunda emekli olabilmeleri için aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir. İşte bu şartlar;

 

- 18 yaşından büyük olmaları ve başka bir yerde çalışmamaları.

- Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, gibi el sanatlarını evde kendi imkanlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekiyor.

BAĞ-KUR’A KAYIT OLARAK BAŞLAYABİLİRSİNİZ!

Ev hanımları için ‘vergi muaflığı’ sistemi ile emeklilik imkanı oluşturuluyor. Vergi Kanunu’nda geçen vergi muaflığı ile evlerde işçi almamak şartıyla üretip satan ev hanımları, vergi ödeme şartı olmadan esnaf olarak Bağ-Kur’a kayıt olabiliyor. Alacakları belge ile vergiden muaf olarak esnaflık belgesi alan ev hanımları bu sayede sadece primlerini ödeyerek sigortalı olarak değerlendirilebiliyor.

MUAFİYET BELGESİ 3 YILDA BİR YENİLENMELİ

Muafiyet belgesi olan ev hanımları diledikleri takdirde sigortalı olarak primlerini ödeyebiliyor. Muafiyet belgesini alan ev hanımlarının bu belgeyi 3 yılda bir yenilemesi gerekiyor. Öte yandan prime esas olan kazancın alt sınırının 15 katı üzerinden başlayan sistemde her yıl için bir puan artış oluyor ve 30 katının geçmemek şartıyla malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasıyla genel sağlık sigortası primi ödemelerini yaparak emekli olma imkanı oluşuyor.

Ayrıca kadınlar sigortalı süreleri boyunca doğum yaptıkları dönemleri borçlandırıp gün kazanabiliyor. Kadınlar 3 çocuğa kadar borçlanma imkanından yararlanabiliyor. Her çocuk için de 2 yıl süre kazanılıyor. Bununla birlikte örneğin 3 çocuk borçlanması yapan bir ev hanımı 6 yıl yani 2 bin 160 gün erken emekli olabiliyor. Diğer şartlara bakıldığında ise ev hanımlarının emekliliğe hak kazanmasını sağlayan muafiyet belgesini alabilmesi için 18 yaşından büyük olmaları, zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamaları, sahip oldukları sigorta nedeniyle aylık almıyor olmaları gerekiyor

BAĞKUR ÜZERİNDEN EMEKLİLİK

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalılık kapsamında yatıracakları primler Bağkur kapsamında değerlendiriliyor.

BAŞVURU İÇİN NELER GEREKİYOR?

Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta başvurusunda ilk adım Gelir Vergisi mükellefi olmadığına dair yazının alınması. Sonrasında ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' dolduruluyor ve kimlik fotokopisi ile başvuru gerçekleştiriliyor. Başvurusunu tamamlayan vatandaşın sigorta başlangıç tarihi, başvuru tarihini takip eden gün başlıyor. İsteğe bağlı sigortalı, ödediği primlerin karşılığı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanır. İsteğe bağlı sigortalı, 5 yıl prim ödemiş ise geride kalanlara ölüm aylığı da bağlanır.

EV HANIMLARI NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

Emeklilik için kadın sigortalılar Bağkur kapsamında 9000 gün prim ödemek zorundalar. Bunun yanında emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir işyerinde işçi olarak çalışmış olan kadınlar 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olabiliyor. Ayrıca ev hanımlarının da emekli olabilmek için 58 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

Ev Hanımı Emeklilik Şartları

AYLIK NE KADAR PRİM ÖDENECEK?

Ödenecek prim için altı ve üst sınır var. En az ödenecek prim, brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar. En fazla ödenecek prim ise brüt asgari ücretin 6.5 katının yüzde 32’si kadar. 2019 yılında asgari ücret tutarı 2.558,40 TL. Bu çerçevede ev hanımları aylık en az 815.6 TL iken; en fazla da aylık 5.321.1 TL ödeyerek sigortalı olabilirler. Yani, bugün, asgari ücret üzerinde isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen ev hanımının aylık ödeyeceği sigorta primi 815.6 TL. Bunun yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12’si ise genel sağlık sigortası primidir. Buradan da anlaşılacağı üzere isteğe bağlı sigorta yaptıranlar genel sağlık sigortası kapsamına da giriyor ve devletin sunduğu tüm sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyor.

YORUMLAR 5
  • Recep Durgun 3 yıl önce Şikayet Et
    25 yıl evli kalmış hiç sigorta numarası almamış ev hanımlarının emeklisi Alınacak prim tutarı Varlık kriterlerine göre belirlenmeli. Şöyle ki, *Evi olmayan ve hane geliri asgari ücretten az olanlara yıl başına prim bedeli 500 ₺, 500 *25=12.500₺ *Bir evi var hane geliri 5000 ₺, yıl başına prim bedeli 1000 ₺, 1000 *25 =25 000 ₺ *Birden fazla evi ve diğer gayrimenkulu olanlara haneye giren toplam gelirin 10 katı TL gibi kriterler uygulanırsa bunun adil ve insani bir önemi olur. Şu durumunda yasa varlığı çok olana yarar. Çilekeş ev hanımına faydası yoktur.
    Cevapla
  • hülya 4 yıl önce Şikayet Et
    Adı üstünde ev hanımı mesleği yok eşinden başka geliri yok nerden 800 lira bulupta sigortasını ödesin cok cok yüksek bi rakam en cok kadınlardan alıyorsunuz kadınlar için ne yapıldı hiç bişey
    Cevapla
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu kanunu çıkaran yetkililere sesleniyorum bugün ki şartlara göre 815 TL İsteğe bağlı prim ücretini ev hanımları nereden bulup ödesin emekli olsun çoğu insanının eşi asgari ücretle kıt kanaat geçiniyor nasıl yatırsınlar insanları umutlandırıp kandırmayın yada maaşınızın bir kısmını verin yatırıp emekli olsunlar.
    Cevapla
  • Nazlı Karadağ 5 yıl önce Şikayet Et
    Eve hanımlar için sigorta yapıyor biz ise evde yaşlı yakiyoruz. Devlet verdin Bir mayiş var ama 9yil dir sigorta miz Yok buna göre bize Bir imkan olsa çok iyi olur
    Cevapla
  • TAHSİN 4 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru ve 25 yıl çok çok fazla
    Cevapla