Suda fiyat krizi! Kurtarmıyorsa satmasınlar

Su üreticisi firmalar, Sucular Odası’nın açıkladığı su tarifesine karşı çıktı. Sucular Odası’nın “bir damacana su 9.5 liraya satılacak” şeklindeki tarifesinin gerçekçi olmadığını ifade eden üreticiler, “Su dağıtım maliyeti 6-7 lirayı buluyor. 9.5 liraya su satmak mümkün değil” dedi.

Suda fiyat krizi! Kurtarmıyorsa satmasınlar
Suda fiyat krizi! Kurtarmıyorsa satmasınlar
GİRİŞ 08.11.2018 09:48 GÜNCELLEME 08.11.2018 09:49
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Assu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, Sucular Odası’nın tarife yayınlamasına karşı çıkarak, “Serbest piyasa ekonomisinde her firmanın kendi tarifesi olur. Firmalar fiyatlarını kendi maliyetlerine ve satışlarına göre ayarlar. Eğer satış olmazsa firma zaten fiyatını kendisi düşürür. Ben 18 yıldır bu sektördeyim, Sucular Odası diye bir oda olduğunu ilk kez duyuyorum” dedi.

 

YÜZDE 100 ZAM

Kalebaşı, şunları söyledi:

 

“Su piyasası çok farklı bir piyasadır. Önemli maliyet kalemlerinden biri nakliyedir. Çünkü su hacimli bir üründür. İstanbul içinde olan firmalar için Sucular Odası’nın açıkladığı iyi bir fiyat ama İstanbul dışından su getiren çok firma var ve bunlar için nakliye çok önemli bir maliyet unsuru. Bir damacana suyun İstanbul’a nakliye maliyeti 2.4-3 liradır. Evlere dağıtım maliyetiyle birlikte bu fiyat bölgesine göre 5-6-7 lirayı buluyor. Bunun üzerine damacananın kendisi, içindeki su ve işçi ücretlerini koyduğumuzda maliyet daha da yükseliyor. Kaybolan, eskiyen, kullanımdan kalkan damacanalar oluyor. Bugün için bir damacananın maliyeti 20 lira.”

Milliyet’ten Fehim Genç’in haberine göre; su ambalajı olarak kullanılan damacana ve pet fiyatlarına dövizdeki artışa bağlı olarak yüzde 100 oranında zam geldiğini vurgulayan Kalebaşı, şöyle konuştu:

“Damacana olarak tabir ettiğimiz dönüşümlü ambalajın tanesi geçen yıl 2.10 euro’ydu. Döviz yükselince fiyat 3.5-4 euro’ya kadar çıktı. Şimdi 3 euro’ya kadar geriledi. Dönüşümsüz olan ve ağırlıklı olak 5 litrelik ambalajlar şeklinde kullandığımız petlerin ton fiyatı ise geçen yıl 1000 dolardı. Dövizle birlikte 2 bin dolara kadar yükseldi. Şimdilerde 1900 dolar seviyesinde. Bunların hepsi matematik gerçekler.”  

‘KURTARMIYORSA SATMASINLAR’

İstanbul Sucular ve Meşrubatçılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, bazı markaların yüksek fiyatla su satışı yapabildiğinin hatırlatılması üzerine, “Bilindik markalar uzak yerlerden geliyor. Kurtarmıyorsa uzaktan gelmesinler. Geliyorlarsa farkı kendileri karşılasın, tüketiciye yansıtma hakkı yok” cevabını verdi.

Akkaya, yeni tarifeyi Ticaret Bakanlığı’na da gönderdiklerini belirterek, gerek esnaf odasına gerekse İTO’ya bağlı tüm esnafların bu tarifeye uyma zorunluluğunun bulunduğunu söyledi.

Akkaya, “Su, tarifeye bağlı acil gıda maddesi. 5362 sayılı kanunun 62. maddesini herkes açıp okuyabilir. Su satışında fırsatçılığı önlemek için, ağustos ayından beri mücadele ediyoruz. Bu konuda bazı firmalardan çok da uyarı aldım ancak ben görevimi yapıyorum. İlgili kurumlar da bu konunun üzerine giderek denetlemeli. Ben de bir su bayisiyim ve bu rakamların üzerinde satış yapmıyorum” dedi.

Vatandaşlara da uyarıda bulunan Akkaya, tarifenin üzerinde bir tutarla su satışı gerçekleştiren işletmelerin odaya veya ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmesi gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 16
  • murat 5 yıl önce Şikayet Et
    enfaslayonun en buyuk sebebi dizel cok pahali olmasi...
    Cevapla
  • bjk5656 5 yıl önce Şikayet Et
    arıtma şart bakımını yaptırayım
    Cevapla
  • Yakup 5 yıl önce Şikayet Et
    Adam haklı kurtarmıyorsa satma kardeşim. Bırakın açgözlülüğü. Çünkü büyük şehirlerde pazar payı büyük. Git sat bakalım nüfusu az şehirde suyu pahalı fiyata. Denetim yok yaptırım yok.
    Cevapla
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Yok daha neler bir damacana suyun maliyeti 20 liraymış.Ben İstanbulda yaşayan bir vatandaş olarak bir damacana suya 8 lira veriyorum.Beykozdan çıkan bşr doğal kaynak suyu mis gibi.Ha damacana su bittimi musluk suyuda içiyorum.
    Cevapla
  • Malatyam 5 yıl önce Şikayet Et
    20 TL olan damacana maliyeti su değil, yani plastik maliyeti.
    Cevapla
  • Çelebi 5 yıl önce Şikayet Et
    Damacanın depozito bedelini söylüyor.
    Cevapla
  • Fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    "geçen yıl 2.10 euro’ydu. Döviz yükselince fiyat 3.5-4 euro’ya kadar çıktı" "petlerin ton fiyatı ise geçen yıl 1000 dolardı. Dövizle birlikte 2 bin dolara kadar yükseldi." Ne demek istedi ben anlamadım. Döviz yükselince dolarla satılan mal neden dolar olarak yükseliyor?
    Cevapla
  • Çelebi 5 yıl önce Şikayet Et
    Aynen kardeş benim de kafam oraya takıldı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle